Merhamet Sahibi Olmak İslami Bir Görev Midir?

Merhamet, İslam’ın bir yükümlülüğüdür. Merhametsiz Müslüman olunmaz. Yüce Allah, şefkatli kulları över ve onları sevdiğini gösterir. Peygamberimiz Hz. Muhammed hadiste şöyle demiştir: “Başkalarına merhamet etmeyenlerin Allah’a merhametleri yoktur. İnsanlar, merhamet kavramını dar anlamda, yani “bağışlama ve lütuf içeren şefkat” kavramını anlamamalıdır. İslami sempati kavramı, bir “ahlaki yükümlülük şiiri” olarak tanımlanabilir. “Yüce Kitabımız”, “Kur’an” ve Efendimiz Hadis’inde Müslümanların birbirlerine olan tüm maddi ve manevi yükümlülüklerini ve birbirlerine yardım etme eylemlerini içeren bir manevi yükümlülük vardır. Sözlükteki merhamet, bir kişinin veya başka bir yaratığın kötü durumunun neden olduğu üzüntüyü ifade eder. Merhamet İslami bir zorunluluktur ve bu, her Müslümanın başlangıcından beri sahip olduğu bir duygudur. Başka bir deyişle, inananlara inancın ilk sonucu şefkattir. Ondan uzaktaki kalp düşünülemez. Allah, merhametli kulları över ve onları sevdiğini açıkça ortaya koyar. “Bu, Allah’ın kullarının kalplerine verdiği rahmettir ve Allah, merhametli kullarına ancak merhamet gösterecektir. Peygamberimiz Hz. Muhammed bir hadisinde şöyle demiştir: “Allah’a merhamet etmeyenlerin Allah’a merhametleri yoktur. Peygamberimiz Hz. Muhammed (s.a.v) çok fazla merhamet ve şefkat duydu. Merhamet, bu Allah’ın Rahman (Hz) isminin somut örneğidir. Peygamberin en büyük özelliği budur. Görülüyor ki, Cenab-ı Hakk’ın insan doğasına merhamet ve merhamet koymuş, yarattığı en yüce şey budur. Merhamet sahibi olmak;

 

Merhamete dayanarak ne yapılmalı

  • Müslümanları dost ve kardeş olarak kabul edin
  • Müslümanlarla siyaset, ekonomi ve kültür alanlarında iletişim kurun ve iş birliği yapın
  • Müminlere “marufa” deyin ve “münkerden” kaçının
  • Finansal sorunları çözmeye ve zihinsel sorunları çözmeye yardımcı olun
  • İnananlar için dua edin
  • Mütevazı, arkadaş canlısı, girişken ve barışçıl
  • İnananları reddetme, kin tutma
  • Haksız da olsa affet
  • Mutlaka selam verin, daveti reddetmeyin, hastalık izni alın, durumu sorun ve cenaze namazlarına katılın.

Yukarıdakilerin hepsi kutsal yazılar gibidir ve birçok kutsal yazıya dahil edilmiştir. Bunlar, efendimizin yaşamında yerine getirmesi gereken görevlerdir ve hepsi iyilik için gereklidir.

İslam Dininde Merhamet Sahibi olmak

Müslümanlar affetmezler, arkadaş olmazlar, nazik davranmazlar ve dua etmezlerse nasıl hoşgörülü olabilirler? Unutulmamalıdır ki tüm bu nitelikler Allah’ın görkemine aittir ve Allah, rahmetin en merhametidir. Bu durumda mümin, kulları arasında bu niteliklere sahip olmalı ve iyiliksever bir Tanrı’nın sıfatlarına göre nazik olmalıdır. Allah tüm günahlarına rağmen kuluna iyilik yapabiliyorsa, o zaman elbette iyilik yapabiliriz ve olmalıdır. Bu inananların sorumluluğudur.

Sadece kendi dünya görüşüne sahip olan ve aynı dini ilkelere bağlı olan insanlara değil, aynı zamanda diğer insanlara da hoşgörü, gösterilmelidir. Günahkâr olsa bile müminlere ve hatta kâfirlere merhamet etmelidir. İnsanlar Allah’ın kulları olduğu için, tek başına bu nedenle, nazik olmak için yeterlidir. Onun inancının olup olmadığı, aramızda değil, Tanrı ile kulları arasında bir sorundur.

Merhamet Nedir?

Türk Dil Kurumu’nun sözlüğünde “acımasız” ve “merhamet” kelimelerinin anlamları yer almaktadır. Bu anlamlar merhamet, koruma ve yardım anlamına gelen merhametten gelmektedir. Bu kelimelerin anlamını bir sözlükten öğrenebilirsiniz. Türk Dil Kurumu’na göre “güzellik”, “iyilik” ve “merhamet” terimleri şu anlamlara gelir: Hayırsever: Bu kelime, dilimizde bir sıfat olarak kullanılmaktadır. Bu şefkat ve merhamet demektir.

Zalim: Bu kelime cümle içinde sıfat olarak kullanılır. Kelimeleri acısız, çalışkan, inatçı, güçlü ve acımasız anlamına gelir.

Merhamet: Bu merhamet demektir. Sözlükte “üzüntü, yoksul bir kişinin veya başka bir varlığın karşılaştığı bir durum” olarak tanımlanmış merhamet, neo-spiritüel terimler içinde kullanılan terimlerden biridir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir