Dünya da pek çok sayıda din ve inançlar bulunmaktadır. Bunlardan bir tanesi Müslümanlıktır. Müslümanlık dini İslamiyet’e bağlı bir dindir. Müslümanlıkta Allaha, peygamberlere, meleklere, kitaplara, ahirete, kaza ve kadere inanılmaktadır. Müslümanlık dinin de farklı mezhepler bulunmaktadır. Bu mezheplere göre insanların inançları farklılık gösterebilmektedir. Müslümanlık dininde birçok kavram benimsenmektedir. Bu kavramlardan bir tanesi de vicdan kavramıdır. Müslümanlıkta vicdan nasıl olmalıdır?
Müslümanlıkta Vicdan, bir kişinin bozulmayan fıtratını, masumluğunu ifade etmektedir. Kuran-ı kerim de yasaklanmış olan her şeyin vicdan onayı bulunmaktadır. Vicdanı bulunan kişiye Allaha ve kuran-ı kerime sığınma, korunma ihtiyacı hissetmektedirler. Kuran- kerim de vicdan kavramını emretmektedir. Vicdanı bulunan kişiler adaletli olmaktadırlar ve hiçbir şekilde hak yememeye çalışmaktadırlar. Fakat kötülüğe ve haksızlığa uğrayan kişiler kolay bir şekilde vicdanlarını kaybedebilmektedirler. Bir insan vicdanını kaybederse eğer her kötülüğe ve hataya kolayca yönelebilmektedir. Yöneldikleri kötülükler ise onları her zaman günaha sokmaktadır. Bu günahların hesabını kişiler ahiret hayatı boyunca ödeyeceklerdir. Bir kişiyi vicdanını kaybettirmeye yöneltmek çok kolay bir durumdur. Kişi en ufak kendisine yapılmış olan haksızlık da vicdanını kaybedebilir. Vicdanı bulunan kişi aynı zaman da merhamet duygusuna sahip olan bir kişidir. Merhamet duygusuna sahip olan kişi ise karşısında bulunan kişiyi her zaman düşünür ve empati kurmayı bilmektedir. Düşünceli insanlar ve karşısındaki insanı düşünen insanlar Allaha gönülden yaklaşmaktadırlar. Bu durum da Allah katın da sevilmektedirler.
Kimler Vicdan Azabı Çeker?
Vicdan azabı, yapılan herhangi bir şeyden pişmanlık duyup, o hareketin sonucunda üzülmektir. Peki kimler vicdan azabı çeker? Bir kişinin vicdan azabı çekebilmesi için merhametli bir insan olması gerekmektedir. Merhamet duygusuna sahip olan insanlar empati kurmayı başarabilen insanlardır. İnsanlar bazen istemsiz bir şekil de kalp kırabilmekte veya karşıda ki kişi hakkında kötü söz söyleyebilmektedir. Bu durumun sonun da ise vicdan azabı çekip pişmanlık duygusu duymaktadırlar. Bu yüzden yapılan her davranış ve söylenen her söz bilinçli bir şekilde yapılmalı ve söylenmelidir. Sonucun da istenmeyen durumlar olabilmektedir. İslamiyet’te kalp kırmak, Kâbe yıkmak gibidir sözü desteklenmektedir.
Akıl ve Vicdan
Kişiler her zaman akıl ve vicdan üzerine hareketlerine ve sözlerine dikkat etmektedirler. İnsanlara göre akıl her şeyden üstün tutulmaktadır. Akıl ve vicdana fazla yüklenince kişilerin kafaları karışmaktadır. Akıl üzerine hareket etmek garanti bir harekettir ama vicdan üzerine hareket etmek kafa karıştırmaktadır ve garanti bir hareket değildir. Akıl ile hareket etmek de ir ölçü bulunmaktadır fakat vicdan ile hareket etmek de bir ölçü bulunmamaktadır. Vicdanlı davranabilmek için akıla ihtiyaç duyulmaktadır. Ama akıllı davranabilmek için vicdana ihtiyaç duyulmamaktadır. İnsanların kalplerini kıran kişiler ve zarar verenler hem akla hem de vicdan sahip olmayan kişilerdir. Bu kişiler cezalarını ahiret hayatların da çekeceklerdir. Allah merhamet ve vicdan sahibi olan kişileri sevmektedir.
Vicdan ile İlgili Hadisler
Kuran-ı kerim de vicdan ile ilgili hadisler bulunmaktadır. Bu hadislerden bazıları şunlardır:
1.“ İki nimet vardır ki insanlar o nimetin varlığı hiçbir zaman bilmezler. Bu nimetler akıl sağlığı ve vicdan rahatlığıdır. “
- “Sanma ki her kalıbın içindeki insandır… İnsanı farklı kılan içinde ki merhamettir, vicdandır, merhamettir. “
- “Allah mahlukatı yarattığı zaman: kendi nezdinde arşın üstünde bulunan kitabına `Rahmetim, gazabıma üstün geldi. ` diye yazdı. “
- “Şüphesiz senin rabbin gerçekten o, üstün ve güçlüdür, merhamet sahibidir. “
- “Yerdekilere merhamet edin ki göktekiler de size merhamet etsin. “