Namazın Anlamı Ve İnsana Kattığı Değerler Nelerdir?

Namazın Anlamı

Allah insanları ona kulluk etmesi için yaratıp dünyaya göndermiştir. Ayrıca insanlara çok sayı da nimetler de vermiştir. İnsanların da Allaha karşı kulluk görevlerini yerine getirmeleri gerekmektedir.  Kuran-ı kerimde de kulluk vazifeleri içi çok sayı da ayetler bulunmaktadır. Peygamber efendimiz Hz. Muhammed namaz hakkında birçok ayet söylemiştir. Bu ayetlerden biri “ Allah tek ve birdir. Tek olanı sever. Ey kuran ehli kişi. Siz de vitr namazı kılınız.“ gibi tavsiye de bulunmuştur. Ümmetine gibi önemli hususlar bulunmaktadır. Bu hususlardan biri de namazdır. Namazın Anlamı;

Namaz Vakitleri

Namaz İslam dinin de şartlarından birisidir.  Namaz İslam dinin de bulunan 5 şarttan birisidir. Her Müslüman olan kişi namaz kılmalıdır. Kuran-ı kerim de namaz hakkın da çok sayıda ayetler bulunmaktadır. Müslüman olan kişilerin namaz kılması gerektiği kuran-ı kerim de bahsedilmektedir. Namazın nasıl kılınması gerektiğini peygamber efendimiz Hz. Muhammed Müslümanlara öğretmiştir. Namaz vakitleri sabah, öğle, ikindi, akşam ve yatsı şeklindedir. Gün içerisinde 5 vakit namaz kılınması gerekmektedir. 5 vakit namazın önemi çok fazladır. Ayıca cuma namazı, şükür namazı, bayram namazı gibi özel günler de kılınan namazlar da bulunmaktadır. Bu namazları kılmak da farzdır.

Namazın İnsana Kattığı Değerler

İslam da namazın önemi çok fazladır. Müslüman bir kişinin yapması gereken zorunlu bir ibadettir. Bu ibadet Allaha kulluk etmenin bir göstergesidir. Ayrıca namaz kılmak insanlara birçok şey kazandırmaktadır. Bunlardan birkaçı;

1.İnsanın duyu ve düşüncelerini geliştirmesine yardımcı olur.

  1. İnsanın davranışlarının düzenli ve biçimli bir hale gelmesini sağlar.

3.Namaz kılmak insana birliğin önemini kazandırır.

  1. Namaz insanı temizlik davranışına alışmasına yardımcı olur.

5.Namaz insanı doğru ve iyi kullanma alışkanlığı kazandırır.

  1. Namaz kılan bir kişinin hayatı disipline girer.
  2. Kişiye sorumluluk duygusu kazandırır.
  3. İnsanı kötü alışkanlıklardan uzaklaştırır.

Namaz Nasıl Kılınır?

İslamiyet dinini benimseyen Müslümanlar için namaz kılmanın faydaları çok önemli bir ibadettir.  Müslüman bir kişi bir gün içinde 5 vakit namaz kılması gerekmektedir. Bu vakitler sabah, öğle, ikindi, akşam ve yatsı olmak üzere 5 vakittir. Namaz kılmak için öncellikle abdest almanız gerekmektedir. Abdest dini bir temizliktir. Kuranda da abdestin öneminden söz edilmektedir. Abdest almak için öncellikle niyet etmeniz gerekmektedir. Niyet ettikten sonra ellerinizi güzel bir şekilde 3 kere yıkamalısınız. Ellerden sonra ağız ve burun 3 kere yıkanması gerekmektedir. Ağız ve burun yıkandıktan sonra 3 kere yüz yıkanmalıdır. Sonrasında kollar; önce sağ sonra sol olacak şekilde dirseğe kadar yıkanmalıdır. Kollardan sonra başın mesh edilmesi gerekir. Sonraki adımda ise kulaklar ve botun yıkanır. En son ise ayaklar öce sağ ayak sonra sol ayak olacak şekilde yıkanır.

Namaz kılmak için abdest alınması şarttır. Abdest alındıktan sonra namaz kılabilmek için niyet edilmesi gerekir. Niyetten sonra tekbir getirilmesi gerekmektedir. Tekbirden sonra ise kıyama geçilir. Kıyam da eller bağlanır. Kıyamda okunması gereken dualar sübhaneke, euzü-besmele, Fatiha ve başka bir dua daha okunur. Kıyam da erkekler ellerini göbeğin altında bağlaması gerekir. Kadınlar ise göğüs üstünde bağlaması gerekir. Kıyamdan sonra tekbir getirerek rükuya geçilir. Rükuda üç kez “Sübhane Rabbiye`l -azim“ denir. Rükudan kalkarken “Semiallah limen hamideh“ diyerek kalkılır. Sonrasında “Allahu ekber diyerek secdeye gidilir. Secdeye gidildiğinde “Sübhane Rabbiye`l ala“ denir. Sonrasında ise “Allahü ekber diyerek iki secde arası oturuluşa geçilir. Sonrasında ise önce sağ, sonra sol tarafa “Esselamü aleyküm ve rahmettüllah“diyerek namaz bitirilir. Ve dua edilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir