Oruç Kimlere Farzdır? Kimler Oruç Tutmaz?

Oruç Kimlere Farzdır

İslamiyet dünyası orucu her yıl dört gözle beklemektedir. Ramazan ayı boyunca her gün oruç tutmak çok sevaptır. Bir sebebi olmadan keyfine göre oruç tutmamak fazla günahtır. Oruç tutarken bazı şeyler orucu bozabilmektedir. Müslüman kişiler orucun tutulma zamanında orucu tutması gerekmektedir. Oruç Kimlere Farzdır?

Oruç Tutmanın Farz Olduğu Kişiler

Oruç tutmak aynı zaman da İslam’ın beş şartından biridir. Müslüman bir kişi İslam’ın beş şartına yapması gerekmektedir. İslam’ın beş şartından biri olan orucun farz olduğu kişiler;

1.Bir insan oruç tutabilmesi için Müslüman olması gerekmektedir. Müslüman olmayan kişilerin oruç tutması zorunlu değildir.

  1. Bir kişinin oruç tutabilmesi için ergenlik çağına gelmiş olması gerekmektedir. Aynı zaman da ergenlik çağına gelen kişinin aklı başında olması da gerekmektedir.
  2. Bir kimse yola çıkıyorsa orucu farz olarak kabul edilmez.
  3. Kişinin oruç tutmasına engel olacak bir hastalığı bulunuyorsa o kişinin oruç tutması gerekmemektedir.

Orucu Bozan Bazı Durumlar

Ayrıca oruç tutarken her şarta uyulması gerekmektedir. Oruç tutarken sağlığa zarar vermemesi gerekmektedir. Oruç tutan bir insan oruca uymayan şeyler yiyip içmemesi gerekmektedir. Örneğin alkol almaması gerekmektedir. Bazı durumlar orucu bozabilmektedir. Ramazan ayın da oruç tutarken orucunuzun bozulmaması gerekmektedir. Aksi takdirde orucu tekrar tutmanız gerekir. Orucu bozan bazı durumlar;

1.Cinsel ilişkiye girme sonucu orucu bozmaktadır.

  1. Kadınların regl günlerinde oruç tutuluyorsa oruç bozulur ve kabul olmaz.
  2. Ağız spreyi kullanmak veya sakız çiğnemek de orucu bozmaktadır.
  3. Sigara içmek orucu bozmaktadır. Ama sigara içmeden duramayan kişiler nikotin bantı kullanabilirler. Nikotin bantı orucu bozmamaktadır.
  4. Vücuda anestezi girdiği zaman da oruç bozulur.
  5. Oruçluyken kan vermek orucu bozmamaktadır fakat kan almak orucu bozmaktadır.

Bazı durumlarda ise oruç bozulduktan sonra kaza orucu tutabilirsiniz. Bu durumlar şunlardır;

1.Ağıza yağmur kaçtıktan sonra yutkunmak,

  1. Astım hastalarının astım ilacı kullanması,
  2. Sigara içen kişinin yanındayken dumanı içine çekmek,
  3. Yanlışlıkla iftar sanıp orucu açmak,
  4. Dil altı hapı kullanmak vb. Pek çok durumlardır.

Oruç Hangi Durumlarda Tutulmaz?

İslamiyet dini Müslümanları zor durumlar da bazı şeylere zorunlu tutmamaktadır. Bu durumlara yönelik din de kolaylaştırmak için çözümler bulunmaktadır. Birçok kişi oruç hangi durumlarda tutulmaz? Sorusunu merak etmektedir. Orucun tutulmaması gereken durumlar şunlardır;

1.Hamilelik ve çocuk emzirme dönemin de oruç tutmak zorunlu değildir. Hamilelik dönemin de oruç tutmak kişinin kendisine ve çocuğuna zarar verebilmektedir. Çocuk emzirme dönemin de oruç tutmak ise annenin sütü kesilmesi sorununa yol açabilir.

  1. Yolculuk sırasında da oruç tutmak zorunlu değildir. Yolculuk da kaç gün oruç tutamadıysanız o kadar gün kaza orucu tutmanız gerekmektedir. İsteyen kişiler yolculuk esnasında da oruç tutabilirler.
  2. Hastalık durumlarında da oruç tutmak zorunlu değildir. Sağlığını tehlikeye atmaması açısından hastalık sebebiyle oruç tutmayan kişilere oruç tutmak zorunlu değildir. Eğer hastalıkları geçerse tutmadıkları oruçlar yerine kaza orucu yapabilirler.
  3. Zorlayıcı ilerde çalışırken de oruç tutulması zorunlu değildir. Zorlayıcı işler de çalışırken sağlığa zarar gelebilir. Bu yüzden oruç tutma zorunluluğu yoktur. Sonrasında ise tutmadığı oruçlar için kaza orucu tutabilir.
  4. Oruç tutmaya uygun olmayan yaşlılar oruç tutmak yerine bir fakire o günkü yemek ihtiyacını karşılayacak kadar fidye vermesi gerekmektedir.

Ayrıca aklı başında olmayan kişilerin de oruç tutma zorunluluğu yoktur. Bu kişilerin fidye vermesine de gerek yoktur. Aklı başında olmayan kişilere oruç tutmak farz değildir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir