Ramazan ayında Müslüman oruç tutar. Fakat Ramazan’da oruç tutmak, sahih bir mümin olmak için yetersizdir. Çeşitli namazları kılarak bu mübarek ayı bir Müslüman gibi daha doğru ve etkili geçirebilirsiniz. Ramazan ayında teravih namaz kılmak, Kuran okumak ve cemaatle birlikte yapmak gerekir. Ramazanda Yapılan İbadetler Nedir?
Ramazan, Müslümanların en çok ibadet ettiği aylardan biridir. Bu ayda cemaatle görüşmek çok önemli. Bu nedenle ibadetlerde namazlara dikkat etmek gerekir. Ayrıca oruç tutmadan önce orucu daha bereketli kılmak için mutlaka iftar dualarını okumalısınız.
Ramazan’da Yapılacak İbadetler
Ramazan ayında çeşitli ibadetler yapılabilir. Bu Ramazan ayında yapılacak ibadetler:
- Ramazan ayında yapılacak ilk şey oruç tutmaktır.
- Teravih namazını kılmak,
- Kuran’ı okuyun ve bol bol dua edin,
- Cemaatle dua edin,
- İftar ve oruç
- Sahur yapmak,
- İftarda insanları davet edin
- Bol bol kelimeyi tevhid deyin
- Ramazan Umresi Yap
- Sabırlı ol,
- Af dileyin.
Ramazan’ın Önemi
İslam’ın beş şartı vardır. Bunlar namaz, zekât, hac, şehadet ve oruçtur. Oruç, Allah’ın bize verdiği nimetlerin kıymetini anlamamızı sağlayan en önemli ibadet eylemlerinden biridir. Ramazan, sayısız nimeti için bize Allah’a şükrediyor. Birçok kutsal kitapta bahsedildiği gibi, insanlar hem nankör hem de unutkan. Bollukta bile daha fazlasını ister. Ancak Ramazan ayının gelişiyle birlikte içme suyunun ya da hurmanın bizim için ne kadar önemli olduğunun farkındayız.
Gözlenen oruç kendini serbest bırakır. İhtiyaç sahiplerinin durumunu daha iyi anlamamızı sağlar. Bu anlayış, iş birliği getirir. İnananlar yakınlardaki insanlara yardım etmek için ellerinden geleni yapacaklardır. Ancak Ramazan hepimiz için sabırlı bir aydır.
Müslümanlar oruçlu iken sadece yemeyi ve içmeyi bırakmazlar. Peygamberimizin bugüne kadar geldiği hadis-i şerifte buyurduğu gibi, oruç tutanlar çirkin sözler ve başkalarına zarar verecek davranışlardan kaçınırlar. Oruç, bizi maddi ve manevi olarak arındırabilir. Takva halkının yardımseverliğini ve kardeşliğini artırır. İnsanların iç dünyası daha huzurlu olacak.
Kadir Suresi’nde yer alan “Kadir Gecesi“nin bin aydan daha hayırlı olduğu ve Ramazan ayının 27. gecesine denk geldiği söyleniyor. Allah bu gece tüm duaları temiz bir kalple alacaktır. Kutsal kitabımız “Kuran” bu geceden itibaren inmeye başladı. Bu şefkat ve bereket gecesinde, tövbe kapısı gün doğumuna kadar açık kaldı. Müminler sabaha kadar dua ettiler ve geçmiş günahlarından af dilediler.
Orucun Önemi
Oruç, canın arzusundan uzak, açlığa ve susuzluğa dayanmak için can sıkıntısının eğitimine katlanarak bir irade eğitimi haline geldi. İrade gücü ve zorluklara dayanma yeteneği de bir kişinin hayattaki başarısında önemli bir rol oynar. Oruç, ruhun arzularını kontrol etmenin, ruhu arındırmanın ve yüceltmenin etkili bir yoludur. Ayrıca hemen hemen tüm din ve kültürlerin farklı şekillerde de olsa bu oruçla rıza gösterdiklerini ve mücadele ettiklerini açıkladı.
Toplumsal yaşamın kaosuna yol açan refah, büyük ölçüde insan canlılığını tatmin eden maddi zevke düşkünlüğünden kaynaklanmaktadır. Maddi zevke gelince, yemek yemek ve ilişkiye girmek gibi zevkler akla gelir. Oruç, ruhu yatıştırmak için de bir çare olup, insanlara maddi haz ve şehvet peşinde koşturur, böylece Allah’ın haklarına uymadıkları için insanlara zulmeder, Allah’ın haklarına uymadıkları için insanlara zulmederler.
Oruç, aynı zamanda insanların yoksulların durumunu daha iyi anlamalarını ve böylece sorunlarını hafifletmeye çalışmalarını sağlayabilir.
Uzmanlar, tüm bunlara ek olarak oruç tutmanın sağlık açısından birçok faydası olduğunu söyledi. Ramazan orucuna bakıldığında bir yıl dinlenme ve bakım için çalışabilen bir insan vücudu makinesi gibi olduğu açıktır. Aç karnına, özellikle dinlenen mide ve sindirim organları için iyi bir dinlenme zamanıdır.