Rüyalanmak Orucu Bozar mı?

Rüya görmek orucu sakatlar mı? Rüya görmek doğal bir durumdur. Ancak Ramazan ayında rüya görmek birçok insanı oruçlarının bozulup bozulmayacağı konusunda endişelendirecektir.  Veya Ramazan haricinde mübarek gün ve gecelerde tuttuğumuz oruçlar için de geçerlidir. Yapmamız gereken ilk şey orucu bozup bozmayacağını düşünüp, bilen birine sormak olacaktır. Hiç kimsenin iradesi olmadan ve temasa geçmeden gerçekleşen bu tür rüyalar orucu bozmayacaktır. Ancak bu durum sonrasında gusül abdestinin uygulanması gerekiyor. Bu şekilde rüya gören kişi, orucunu aksatmadan güzelce gusül abdestini alarak orucuna devam eder. Yani bu durumda sadece gusül bozulmuş ve tekrar gusül abdest alınarak oruç tutulmuştur. Durum erkekler ve kadınlar için aynıdır. Rüyalanmak Orucu Bozar mı?

Oruçluyken Rüyalanmak Orucu Bozar mı?

Kişi uyanıp rüya gördüğünü anlar ve üstünde de herhangi bir yaşlık görürse bu durum çok tehlikelidir. Ancak kimse rüyadan uyandığında rüyalanma hayalini hatırlamaz, ancak üzerinde herhangi bir yaşlık durumu olduğunu görünce şaşırması gerekir. Bu durumda rüya görmek orucu bozmayacaktır.

Rüyalanmak orucu sakatlar mı? Ayrıca rüya gördüğünü biliyor ancak üzerindeki herhangi bir ıslaklık görmüyorsa, gusül almasına gerek olmadığını da belirtmekte fayda var. Kadınlarda da bunun gibi rüyalarında ıslanma meydana gelirse, kadınlar da erkeklere benzedikleri için yine de gusül alma ihtiyacı duyarlar. Ancak oruçta mastürbasyon, orucu bozan bir durumdur. Çünkü kasıtlı ve kasıtsız yaptığı için kişinin orucu bozulmuştur. Bu durumda, kişi her ihtimale karşı çabuk tövbe etmeli ve bunu yerine getirmelidir. El ile yaptığı taktirde de orucu bozulur ve herhangi bir kefaret gerektirmez. Ramazan’ın önemi oruçtur, ilk orucu bozmak Haramdır, bu büyük bir günahtır. El ile yapmak, oruç kesilmese bile tövbe etmeye gerek olan bir durumdur. Bu durumla karşılaşanlar tövbe etmeli ve kendi ibadetlerine sadık kalmalıdır. Ancak şunu da belirtmeliyiz ki, Ramazan ayında orucu bozmak için defalarca el ile yapmak, kişiye kefaret gerektirir. Kefaret, 60 gün üst üste oruç tutmaktır ki bu kişi için çok zor olacaktır.

Oruçluyken Rüyalanınca Ne Yapmamız Gerekiyor?

Oruçluyken rüya görme hali yaşarsak, bu durumda ıslak kıyafetlerin bulunması gibi orucun sakatlandığını düşünmemiz gerektiğine dair bulgular varsa, kaldığımız yerden devam edebilmek için orucu bozmadan gusül abdest almak gerekmektedir.  Çünkü hadisin gösterdiği gibi böyle bir rüya orucu bozmaz. Bu kasıtsız ve istemsiz bir durum olduğu için sadece gusulu yok eder ve bu durum orucu bozmadan gusülü tazeleyerek sorunu ortadan kaldırabilir. Ancak yukarıda da bahsettiğimiz gibi el ile yapmak orucu bozar, sürekli arka arkaya el ile yapmak ise kefaret ister.

Orucu Bozan Haller

Oruç tutmanın temel unsuru, yemekten, içmekten ve cinsel ilişkiden uzak durmak ve onları ruhlarından mahrum etmektir. Dolayısıyla oruç tutulurken yapılan bu gibi davranışlar orucun geçersiz olduğu anlamına gelecektir. Orucun bozulması tüm yenilebilir şeyleri içerir. Sigara, uyuşturucu gibi maddeler ve bağımlılık için kullanılan tüm maddeler kabul olunmayan oruç bağlamında kabul edilir. Sebep ne olursa olsun ağızdan alınan ilaçlar aynı kurallara tabidir.

  • Unutarak yemek yemek: Unutarak yemek orucu etkilemez. Oruç tuttuğu anı hatırladığı zaman yemeye devam ederse oruç bozulur.
  • Orucunu unutmuş bir kimseye şunu hatırlatmak gerekir mi: Orucunu ve yemeyi unutan, yaşlı, hasta, güçsüz ve oruç tutmaya gücü olmayan bir kimseye, oruçlu iken başkalarına hatırlatmaması gerekir. Bunun haricindekilere hatırlatılmalıdır.
  • Oruçlu iken eşler arası ilişkiye ne gibi kısıtlamalar getirilmelidir: Eşi dahi Ramazan ayında oruç tutsa, cinsel ilişki nedeniyle oruç bozulur ve kefaret gerektirir. Oruçları, öpmekle, kucaklamakla bozulmaya uğramayacaktır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir