Uzmanların dediği gibi, her Ramazan gibi bu Ramazan’ın da daha faydalı, daha sağlıklı bir oruç tutmanın büyük faydaları olduğunu belirtmekte fayda var. Özellikle sahurda pek susatmayan ve doyurucu yiyecekler yemek bizler için daha faydalıdır. Sahurda Yenmesi Gerekenler Nelerdir?
Sahurda Yenmesi Gereken Yemekler
Kuru Fasulye: Ramazan için sahurda kuru fasulye pilavı hakkında bilgi verelim. Sizi tok tutabilecek en sağlıklı bakliyatlardan biri olduğu için Ramazan sahurunda sadece bir porsiyon kuru soya fasulyesi tüketildiği için gün boyu tok kalabileceğinizi belirtmek isteriz.
Peynir ve süt: Biraz peynir ve süt tüketmenizi tavsiye ederiz. Sahurda yiyebileceğiniz yiyecekler, protein açısından oldukça zengin ve sizi tok tutacak nitelikte yiyecekler.
Yumurta: Ramazan ayı boyunca huzurlu Sahurunuzda yemeniz gereken doyurucu yiyeceklerden biri yumurtadır. Sağlıklı bir Ramazan dönemi yaşamak için rafadan veya tavada 1-2 taze yumurta yiyebilirsiniz.
Yoğurt: Sahurda yemek olarak tüketilmesi gereken en yüksek yiyecektir. Ramazan ayında sahurda hangi besinleri tüketmeliyim sorusuna cevap olabilecek yoğurt yemek yiyebilirim diye cevap verebiliriz. Doygunluk işlevine ek olarak, yoğurt uyku kalitesini de artırabilir ve kan şekerini dengelemek için biraz tarçın ekleyebilirsiniz.
Zeytin: Ramazan ayının olmazsa olmazı olan zeytin, özellikle tokluk işlevi nedeniyle oruçta tok kalmanıza yardımcı olabilir. Bu şekilde sahurunuzda tuzsuz zeytin yemekte fayda var.
Avokado ve muz: Ramazan ayında yemeğinizde avokado ve muzun yanı sıra özellikle sahurda yediğiniz meyve miktarı da tercih etmeniz önerilir. Doygunluk hissiyle bu iki muhteşem meyveden birini yiyebilir, sağlıklı ve kolay oruç için sahurda bu tarz şeyler yiyebilirsiniz.
Çörek otu: Son yıllarda en çok tüketilen gıdalardan biridir. Genel sağlık açısından pek çok faydası vardır. Mide hastalıkları ve tokluğa iyi geldiği için orucun daha kolay ve sağlıklı hale getirilmesinde oldukça önemlidir. Böylelikle tercihinize göre salatanıza çörek otu da ekleyebilirsiniz.
Çavdar ekmeği: Ramazan ayında sahurda yiyebileceğiniz faydalı ve doyurucu gıdalardan biri olan çavdar ekmeği midenizi tok tutma işlevi nedeniyle bağırsak sağlığının uzun süre korunmasında da önemli rol oynamaktadır. Bu şekilde Sahurda beyaz ekmek yerine çavdar ekmeği yemenizi tavsiye ederiz.
Sağlıklı Bir Ramazan İçin Dikkat Edilmesi Gerekenler
- Sağlıklı Ramazan süreci açısından sofraya et ve süt ürünleri, sebze ve meyve ürünleri ve tahıllardan en az bir ürün koymanızı tavsiye ederiz.
- Geceleri yemek yememenizi ve Ramazan sahurunu şafaktan önce yapmanızı tavsiye ederiz.
- Sağlıklı oruç tutmak için sahura kalkmadan oruç tutmamanızı tavsiye ederiz.
- Sağlıklı bir Sahur söz konusu olduğunda, abur cuburdan uzak durun ve bu davranış alışkanlıklarını sürdürün.
- Evinizde yağlı yiyecekler ve tatlılar yerine kahvaltılık yemekler yemenizi tavsiye ederiz.
Sahurda yemek yemeye ihtiyaç duyanlar için sağlıklı bir Ramazan orucu süreci gerçekleştirebiliriz. Aynı zamanda sahura uyanarak da mükafat alabileceğinizi, çünkü sahurun kendisi bir tür ibadet olduğunu belirtmekte fayda var.
Sahurda Tüketilmemesi Gereken Yemekler
- Kızartma, fırınlama, hamur işleri, baharatlı ve yüksek yağlı yiyecekler kilo problemlerine ve mide rahatsızlığına neden olabileceğinden, bunlarla birlikte kaçınılmalıdır.
- Çay ve kahve de besinler arasındadır. İdrar söktürücü özelliklerinden dolayı Sahur sırasında tüketilmekten kaçınılmalıdır.
- Bal, reçel ve serpilmiş çikolata gibi tatlı yiyeceklerin tümü kan şekerinin hızla arttırması ve azaltması nedeniyle açlık ve susuzluğa neden olur.
- Ramazan, ramazan pidesi anlamına gelmektedir. Sahurda yemek olarak pide tüketmek doğru değil, iftar sofralarının vazgeçilmez bir parçası. Çünkü; bu tarz yiyecekler, gıdalardaki şeker içeriğinin yüksek olması, hızlı bir şekilde açlığa yol açması sebebiyle de bu tarz yiyeceklerin sahur zamanında sofralarımızda olması bizleri için uygun değildir.