Teheccüd Namazı Nedir ve Nasıl Kılınır?

teheccüt namazı

İslam’ın beş şartından biri namaz kılmaktır. Namaz kılmak Müslümanlar için önemli bir ibadettir. Birçok namaz çeşitti bulunmaktadır. Bunlar; vakit namazları, şükür namazları, bayram namazları, teheccüd namazları gibi namazlardır. Teheccüd namazı da İslamiyet’te çok önemi bulunmakta olan namazlardan biridir. Bu namazlardan biri ise Teheccüd namazıdır. Peki teheccüd namazı nedir ve nasıl kılınır? Teheccüd namazı uyanıp kılınmakta olan bir namazdır. Teheccüd namazının anlamı ise uykudan güçlük bir şekilde uyanıp namaz kılmak anlamına gelmektedir. Teheccüd namazını kılabilmek için öncellikle gece uyanıp niyet edilmesi gerekmektedir. Ama teheccüd namazının niyetini ederken pek çok Müslümanın kafası karışmaktadır. Bunun nedeni ise niyetin “ Niyet ettim, niyet eyledim Allah rızası için kılmaya“ denilerek niyet edilmektedir.

Teheccüd namazı 2 rekât ile 12 rekât arası kılınabilmekte olan bir namazdır. Teheccüd namazını kılabilmek için öncellikle niyet edilmeli ve tekbir getirilmektedir. Tekbirden sonra sırası ile sübhaneke, Fatiha ve 3 ayet okunur. Kıyam şeklin de sureler okunduktan sonra rükuya gidilir. Rükûdan doğrulduktan sonra secdeye gidilir. Secde de doğrulup tekrar oturduktan sonra sırası ile Ettiyathü, Allahume Salli, Allahume barik ve Rabbena okunmaktadır. Önce sağ ve sol olacak şekil de selam verilir. Teheccüd namazının pek çok sevabı bulunmaktadır. Bunun nedeni ise kişilerin uykuyu namazdan daha öncelikli olarak görüp uyanız namaz ibadetini yapmalarıdır. Teheccüd namazını sürekli bir düzen haline getiren kişiler Allaha gönülden yaklaşmaktadırlar.

Teheccüd Namazı Niçin Kılınır?

Pek çok Müslüman teheccüd namazı niçin kılınır sorusunu cevabını merak etmekte ve araştırmaktadır. Teheccüd namazı Peygamber efendimiz Hz. Muhammed için farz bir namaz olurken, insanlara boş bir namaz olarak gösterilmiştir. Fakat bu namaz erdemi fazla olan bir namazdır. Peygamber efendimiz Hz. Muhammed teheccüd namazını sürekli ve düzenli bir şekil de kılmaktaydı. Peygamber efendimiz Hz. Muhammed’e göre bu namaz çok önemli ve erdemi bulunan bir namazdı. Teheccüd namazının en önemli özelliği ise gece uyanıp kılınan bir namaz olmasıdır. Uykuyu terk edip namaza önem vermek insanı Allaha gönülden yakınlaştırmaktadır.

Teheccüd Namazı Fazileti

Peygamber efendimiz Hz. Muhammed teheccüd namazını sürekli ve düzenli bir şekil de kılmaktaydı. Bu namaz peygamber efendimiz için fazileti bulunan bir namazdı. Hatta Peygamber efendimiz Hz. Muhammed yatsı namazını kıldıktan sonra vitir namazını kılmadan uyurdu. Birkaç saat uyuduktan sonra uyanır ve vitir namazını kılardır. Bunun nedeni ise teheccüd namazı kılmış olmaktır. Teheccüd namazı fazileti çok fazladır. Bu faziletlerin en önemlisi ise gece uykuyu bölüp, namaz kılmayı tercih etmek olmaktır. Ayrıca teheccüd namazını kılan kişi ailesini de uyandırıp, teheccüd namazını birlikte kılmaları çok önemli ve sevaptır. Teheccüd namazını sürekli ve düzenli kılan kişiler Allah’ı en çok zikir edenlerin, düşünenlerin arasına yazılacağı da söylenmektedir.

Teheccüd Namazı Kaç Rekât ve Nasıl Kılınır?

Teheccüd namazı, gece uyanıp kılınmakta olan nafile bir namaz olarak bilinmektedir. Peki teheccüd namazı kaç rekât ve nasıl kılınır? Teheccüd namazı 2 rekât ile 12 rekât arası kılınabilecek bir namazdır. Ama tavsiye edilmekte olan rekât sayısı 2 ile 8 rekattır. 2 şer rekât kılıp selam verilecek olan bir namazdır. Teheccüd namazını da kılabilmek için niyet edilmelidir. Niyet, “Niyet ettim Allah rızası için teheccüd namazı kılmaya“ şeklin de olmalıdır. Namaz da namazı bozacak olan bir durum olmamış ise niyeti tekrar etmek gerekmemektedir. Bir kere niyet etmek yeterli olacaktır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir