Kaynaklara baktığımızda İslam âlimlerinin en büyükleri arasında yer alan Bahili Selam Bin Abdullah, Endülüs’de yer alan İşbiliyye şehrinde yetişmiştir. Yine kaynaklara baktığımızda çok fazla bilgi olmamasıyla birlikte hayatı ile ilgili de net bir bilgiye rastlanılmamıştır. Bizler sizlere elde ettiğimiz bilgileri doğru bir şekilde aktarmaya çalışacağız. Künyesi konusuna baktığımızda Ebu Abdullah ve Ebü’l Hasen olduğunu görmekteyiz. Doğum tarihi hakkında net bir bilgi olmamakla birlikte vefatı ile ilgili de herhangi bir bilgi bulunmamaktadır. Yine kaynaklara göz attığımızda net olmamakla birlikte M.1435 (839) senesinde hayata gözlerini yumduğu rivayet edilmektedir. Büyük İslam âlimlerinden biri olan Bahili, ahlaki ve edebi ilimlerde de âlim olarak karşımıza çıkmaktadır.
Bahili Selam Bin Abdullah ve Eserleri
İslam âlimlerinin en değerli âlimlerinden biri olarak bilinen Bahili Selam Bin Abdullah’ın eserleri arasında en ünlü olanı Ez-Zehair vel-alak fi edeb-in nüfusi ve mekarim-il-ahlak olmuştur. Vefat ettiği sene olarak varsayılan M.1435(839) senesinde bu ünlü ve değerli kitabını tamamlamayı başarmıştır. Bu kitabın içeriği de birçok farklı konudan oluşmaktadır. Özellikle gıybet konusunda oldukça fazla sure ve hadis-i şerif konuları da bulunmaktadır. Birçok yaşanmış olaylarla beraber yine birçok anlamlı ve insanı derinden etkileyen kesitlerde yer almaktadır. Daha çok dediğimiz gibi gıybet konusu üzerine çok gidilmiş ve birçok değerli surelere konuşmalara yer verilmiştir. Böyle değerli bir İslam âlimi hakkında daha detaylı bilgi olmasını da gerçekten isterdik.
Bahili Selam Bin Abdullah’ın Eserinin İçeriği
En meşhur olan ederinin içeriğinin gıybet üzerine olduğunu belirtmiştik. Şimdi sizlere Bahili Selam Bin Abdullah’ın eserinin içeriği hakkında biraz bilgiler vereceğiz. Gıybet ile ilgili olduğu için eserinin özetine baktığımızda gıybetin tanımını en çirkin söz, en kötü huy olarak tanımlamaktadır. Kin ve musibetin de habercisi olduğunun altını çizen eserde gıybet yapanlarında içlerinin kötü olduğu düşünülmektedir. Bu yüzden de birçok önemli sure ve ayetlerde birbirine gıybet yapmayın denilmektedir. Daha birçok detaylı konuşma örnekleri, sureler, ayetlerden kesitler bulunmaktadır. Allahtan korkun, gıybet yapmaktan kaçının demek istenmiştir.