Vesvese Nedir ? Vesveseden Kurtuluşun Çaresi Nedir?

Literatürde vesvese/visvâs “fısıldama, kötü bir hissiyatı aşılamada bulunma, karmaşık sözcükler söyleme, şüphelenme”; aynı kök sözcük olan  vesvâs “insanın içinde uyanan kötü uyarıcı, kötü duygu ve düşünce, şüphe, fısıltı, evham” türünde anlamlara gelmektedir. Dinî terminolojisinde vesvese/visvâs, “şeytanın veya nefsin insana kötü ve zararlı kötü hissi aşılamada bulunması, şeytandan veya kişinin kendi nefsinden gelen, insanı dine uygun olmayan aşırı ve dine aykırı davranışlara veya tutumlara yönelten telkin”; vesvâs “şeytan, şeytanın insanın içine attığı ve kötü hislerin uyanmasına yol açan saptırıcı güdü, faydasız söz, kuşku ve tereddüt” anlamları ile kullanılır. Vesveseye kapılan kişiye müvesvis denir. Vesveseye karşı sizi vesvesenin manyetik çekim ortamından uzaklaştıracak veya kurtaracak tutum ve davranışlarda bulunun. Vesveseyle karşı karşıya kaldıysanız ya da bir şey sebep olduğunda, örneğin lafın gelişi yakalandıysanız, ayakta iseniz lütfen oturun, eğer oturuyorsanız uzanın ya da uzanıyorsanız da kalkıp abdest alın ve iki rekat namaz kılın ve kendi içsel dünyânızda farklılıklara gidin; ayrıca o kafanızı ve içinizi karıştıran sisi dağıtacak ve daha farklı yasal olan birtakım tutum ve davranışlarda bulunun!.. Kendi yönetiminizi devreye sokup, psikolojinize etki edebilecek, elinizde bulunmadan içine düştüğünüz karmaşık ve sisli hava atmosferinden sizi çıkaracak veya tutulduğunuz manyetik akımdan sizi çekip kurtaracak küçük de olsa bir uğraş veya aracı arayın!

Vesvese Belirtileri

Şeytan ilk önce kuşkuyu kalbe yerleştirir. Eğer kalp kuşkuyu kabul etmezse kuşkudan küfre dönüşür. Hayale karşı küfre benzeyen birtakım pis ve kötü anıları ve münâfi-i edep çirkin durum ve olayları betimler. Kalbe ‘Eyvah!’ ifadesini söyletir ya da düşürtür. Vesveseli kişi zanneder ki, kalbi Rabbine yönelik edepte bulunuyor. Harika bir durum ve heyecan hissiyatına girer. Bu durumdan kurtulmak için Allah’ın huzurundan uzaklaşır, gaflete dalar. “Küfür”: Kaba saba söz, ifade, kötü ve pis düşünce, edepten uzak durum, kalbi daraltan ve sıkan düşünceler, insanın kalbine yer edinmiş gibi zannedilen imandan uzak hayali sözler ve ifadeler, özellikle kişinin başına namaz kılarken aklın ve kalbin kabul etmediği çirkin, kötü ve pis anılar…Vesvese işi şeytanın işidir, şeytandan kaynaklanan bir beladır. Şeytanın kişinin kalbini karıştırması, kurcalamasıdır. Şeytanın tek hedef ve amacı kişilerin kalbidir. Tek amacı, kalbi bozmak, onu işlemez pis bir hale dönüştürmektir.

 Vesvese Daha Çok Kimlerde Yer Alır?

İnanç işine yeni başlangıç yapanlarda pek vesvese yer almaz. Vesvese, daha çok kendini inancına kalpten vermiş ve kontrolü şeytanın elinden kopartan kişilerde, Allah (cc)’a karşı farz yükümlülüklerini elinden geldiğince yapan ve iman konusunda ilerletip ve geliştiren, saffete erişen bazı Müslüman kesiminde olur. Kalpsel yetenekleriyle kişinin iç dünyasında ilerleme yolunda olan, arşin ve öneriler çizerek insanı yüce insan erdemlilik seviyesine doğru ilerleyen müminler, yolun sisli ve puslu tarafında şeytanın vesvesesiyle yüz yüze karşılaşırlar. İnsan, ruhun göklerine kadar ilerleyip ve yükselirken, her yerde şeytan farklı bir tuzak kurar ve pusuda bekler. Kişiye, kendine göre en müsait anda nişan alır kendine ait bölgenin yeşermesi için kalbe vesvese yerleştirir.

Vesvesenin Günahı Nedir?

Vesvesenin herhangi bir günahı yoktur. Kişinin kalbine yerleştirilen vesveselerden dolayı din bakımından sorumlu sayılmaz. Kişi bizzat kendi ağzıyla itiraf etmezse ve dine aykırı tutum ve davranışlarda bulunmadıkça, Allah kullarının kalp içerisinde yer alan vesveseleri bağışlar.”
Çünkü senin kalbinin hissettiği vesveseden üzülmüş ve düşünmüştür. Bundan dolayı da günahsızdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir