Yatsı Namazı İle İlgili Bilmeniz Gerekenler Nelerdir?

Yatsı namazı ile ilgili bilmeniz gereken en önemli şeyler arasında bu namazın günün son vaktinde kılındığıdır. Bu namazın zamanı yatsı ezanı ile başlar ve imsak vaktine kadar devam eder. Bu nedenle yatsı namazını kılmak için uzun bir zaman mevcuttur. Müslümanlar bu zaman içerisinde istedikleri herhangi bir anda namaza durabilirler. Namaz vaktinin uzun olması nedeni ile Müslümanlar bu namazı genellikle kaçırmazlar.

Bu namaza başlarken 4 rekat sünnet kılınır. Ardından 4 rekat farz ve 2 rekat son sünnet de kılınır. Son olarak, diğer namazlardan ayrı olarak 3 rekat vitir namazı olmak üzere toplam 13 rekat şeklinde yer alır. Ancak vitir namazı ayrı bir namazdır fakat yatsı vaktinde kılınması gereken zorunlu bir namaz olduğu için yatsı namazı ile birleştirilmiştir. Bu namazı, sabaha karşı bir vakitte kılarak sonlara aksatmak mekruh olarak adlandırılır. Yani günah değildir, ancak yapıldığı zaman Allah tarafından hoş karşılanmamaktadır. Kişiler, bu namazı kılarken öncelikle niyet ederler. Ardından dört rekat ilk sünneti kılarak namazlarına başlarlar. Sünnet bittikten sonra yeniden niyet edilir ve bu sefer farz namazına durulur. 4 rekat da farz namazı kılınır. Farz namazı esnasında ilk iki rekatta Fatiha ile birlikte sureler okunur. Ancak son iki rekatta sure okunmaz ve yalnızca Fatiha okunur.

Eğer kullar, cemaat ile birlikte namaza duruyorlarsa niyetleri daha farklı olacaktır. Yine namaz kılmaya niyet edilir, fakat niyetten sonra uydum imama denilir ve tekbirle namaza durulur. Bu namazda teşbih ve oturmalar dışında herhangi bir dua yoktur. Farz namazı kılındıktan sonra yeniden niyet edilir ve bu sfeer son sünnete durulur. Son sünnette iki rekatlık namaz kılınır ve bu rekat ile birlikte yatsı namazı bitmiş olur.

Vitir Namazı

Vitir namazının en büyük özelliği yatsı namazından sonra kılınmasıdır. Yatsı namazı kılındıktan sonra kişiler vitir namazı için niyet ederler. Vitir namazı yatsı namazı ile bir düşünülmemelidir. Yatsı namazından tamamen farklı bir vakittir. Bu namazın rekat sayısı 3’tür ve yatsı namazından hemen sonra kılınması gereklidir. Vitir namazı kılınırken her rekat için bir Fatiha okunması gereklidir. Her fatihadan sonra ise bir dua okunmalıdır. Kişiler 2. Rekattan sonra üçüncü rekata geçerler ve Fatihadan sonra dua okurlar. Sureden sonra yeniden eller yukarı götürülür ve tekbit getirilerek namaza durulur. Ardından Müslüman kişi Kunut Dualarını okur ve üç rekatlık namaz bitirilmiş olur.

Yatsı ve Vitir Namazı Hakkında Hadisler

Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed SAV yatsı ve vitir namazı ile ilgili bazı cümlelerde bulunmuştur. Bu cümleler arasında yatsı namazının toplu halde kılınmasının ne büyük sevap olduğu yer almaktadır. Cemaat ile birlikte bu namazı kılan kişiler, bütün geceyi ibadet etmiş gibi sevap kazanırlar. Aynı sevap söylemi sabah namazı için de yapılmaktadır. Bu nedenle kişilerin sabah ve yatsı namazlarını cemaat ile kılması gereklidir. Peygamber efendimiz, bir hadisinde eğer insanların bu namazın faziletleri hakkında yeterli bilgileri olsaydı her koşulda camiye gidecekleri vurgulanmıştır. Sabah namazı ve yatsı namazını cemaat ile kılmak çok sevaptır. Peygamber efendimiz yatsı namazından önce ya da sonrasındaki boş sohbetlerden hiç hazetmezdi.

Vitir namazının da önemli olduğu Peygamber efendimiz tarafından vurgulanmıştır. Peygamber Efendimiz sabah namazına kalmadan bu namazın kılınması gerektiğini söylemiştir. Yatsı namazı zamanında kılınmalı ve sabaha karşı vakitlere bırakılmamalıdır. İmkanı olan kullar camide bu namazı kılmalıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir