Bahr Bin Nasr El-Havlani Kimdir? Eserleri ve Hayatı

İslam bilginlerinden biri olarak karşımıza çıkan Bahr Bin Nasr El-Havlani, Şafii mezhebi âlimlerinin içerisinde yer almaktadır. Fıkıh âlimi olmasının yanı sıra aynı zamanda hadis âlimi olarak da bilinmektedir. Künyesine baktığımızda Ebu Abdullah olarak görmekle birlikte Mısırlı olduğunu da görmekteyiz. Yine baktığımız kaynaklara göre Havlan kabilesinin kölelerinden biri olarak karşımıza çıktığını görüyoruz. Doğum yılına baktığımızda ise 181 senesinde yani M.797’de doğduğunu görüyoruz. Hayatı boyunca birçok farklı çeşitte ilimlerle uğraşmış ve ilgilenmiştir. Ondan daha üstün bilgiye sahip olan birçok âlimden de ilim öğrenmiştir. Özellikle İmam-ı Şafii’den uzun zaman boyunca dersler almış ve bunun sonunda da çok bilgili bir âlim olmayı başarmıştır.

Bahr Bin Nasr El-Havlani ve Hayatı

Hayatına göz attığımızda yine kaynaklara göre çok fazla bilgiye rastlayamadığımı belirtmek isteriz. Ulaştığımız bilgilere dayanarak Bahr Bin Nasr El-Havlani’nin hayatı tamamen ilimler üzerine geçmiştir. Başta İbn-i Havsa olmak üzere;  Ebü’l Fevaris Bin Sindi gibi önemli âlimlerle beraber Ahmed Bin Abdullah el-Behensi, Ahmed Bin Şuayb el-Medini gibi âlimlerin yanı sıra Ebu Ca’fer et-Tahavi, Ahmed Bin Muhammed Bin Fudale, İbn-i Huzeyme gibi birçok değerli ve bilgili âlimlerden hem ilmi öğrenmiş hem de hadis-i şerifi öğrenmiştir. Bazı kaynaklara baktığımızda Müslüman olmadığı yazılsa da 630 Şubat senesinde Müslüman olduğunu rivayet edenlerde bulunmaktadır. Hakkında o dönemlerde de birçok âlim çok güzel şeyler söylemiş ve gerçekten de çok önemli bir bilgin olduğunu belirtmişlerdir.

Bahr Bin Nasr El-Havlani ve Vefatı

Yukarıdaki yazımızda da belirttiğimiz gibi kendi döneminde oldukça fazla değerli ve önemli bir âlim olan Bahr Bin Nasr El-Havlani’nin vefat tarihi ise baktığımız kaynaklara göre 267 senesidir. Mısır’da vefat edildiği söylenmektedir. Ayrıca kendinin çok bilgin ve değerli bir âlim olmasının yanı sıra büyük ve güzel bir özelliği de bulunmaktadır. Kaynaklara göre kendisinin Kur’an-ı Kerimi çok güzel okuduğu ve sesinin de bir o kadar güzel olduğu söylenmektedir. Doğru, yardımsever, merhametli ve hep ilmin yolundan gitmiş bir âlim olarak bilinmiş ve anılmıştır. Bizler sizlere edindiğimiz bilgileri en doğru şekilde aktarmaya çalıştık. Umarım faydamız dokunmuştur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir