Ortodoks Hristiyanlık Mezhebi Nedir?

Ortodoks Hristiyanlık Mezhebi Nedir?

Ortodoks Hristiyanlık mezhebi içerisinden bir tanesi olarak karşımıza çıkmaktadır. Hristiyanlık mezhepleri arasında çok az bir fark bulunmamaktadır. Bu farklılıkların bilinmesi de gerekmektedir. Ortodoks Hristiyanlık mezhebinin birçok farklı ismi de bulunmaktadır. Bu isimler arasında doğu ortodoks kilisesi de denmektedir. Aynı zamanda oryantal ortodoksluk olarak da bu mezhep adlandırılmaktadır. Ortodoks Hristiyanlık genel olarak katı kuralcı olarak karşımıza çıkmaktadır. Bununla beraber dogmatik olarak da bu mezhep karşımıza çıkmaktadır. Ortodoks anlamı da kişiler için oldukça önemli olmaktadır. Genel olarak ortodoks doğru bir inanca sahip anlamına gelmektedir. Aynı zamanda doğu kilisesi ve batı kilisesinde de ayrılma olmaktadır.

Ortodoks Hristiyanlık doğu ve batı kilisesi olarak ayrılmaktadır. Doğu kilisesi genel olarak inançlarının doğru olduğunu savunmak için bu isim kullanılmaktadır. Ortodoks Hristiyan inançları yuhanna incili içerisinde yer almaktadır. Bununla beraber Ortodoks ibadetleri de kutsal kitaplarına yönelik olarak yapılmaktadır. Kilise babaları tarafından bazı gelenekler nakledilmiştir. Aynı zamanda bu gelenekler adet olarak da karşımıza çıkmaktadır. Ortodoks Hristiyanlık için ilahi alem bilinmemektedir. Bazı inançlar diğer Hristiyanlık mezheplerine göre değişiklik de  göstermektedir. Bununla beraber Ortodoks Hristiyanlar ilahi bilginin doğasında farklı olmaktadır. Bu Hristiyanlık mezhebine göre kiliseler de bulunmaktadır. Kiliseler içerisinde bulunan simgeler mezhepler arasında da farklılık göstermektedir.

Ortodoks Hristiyanlık Özellikleri Nelerdir?

Ortodoks Hristiyanlık özellikleri de bulunmaktadır. Bu mezhebe göre ruhani lider bulunmaktadır. Ruhani lider genel olarak patrik olarak da bilinmektedir. Hristiyanlık mezhebine göre papalar tek otorite olduğu da bilinmektedir. Fakat ortodoks lideri patrik tek otorite olmadığı da bilinmektedir. Ortodoks Hristiyanlar genel olarak kutsal ruhun bulunduğuna inanmaktadır. Aynı zamanda bu ruhun babadan çıktığı da düşünülmektedir. Ortodoks Hristiyanlar genel olarak Papa’nın yanılmazlığı için birçok düşünceye sahip olmaktadır. Bu düşünce doğrultusunda papanın yanılmazlığı kabul edilmemektedir. Aynı zamanda ortodoks Hristiyanları sadece ilk yedi konsülün kararlarını kabul etmektedir. İlk yedi konsül dışında kalanların kararları kabul da edilmemektedir. Bu durum ortodoks Hristiyanları için oldukça önemli bir yere sahip olmaktadır.

Ortodoks Hristiyanların önem verdikleri birçok nokta bulunmaktadır. Bu noktalar arasında resim ve heykeller oldukça önemli olmaktadır. Ortodoks mezhebi Hz İsa, Meryem resim ve heykellerine oldukça önem vermektedir. Bununla beraber azizlerin resim ve heykellerine de oldukça önem verilmektedir. Ortodoks Hristiyanlar ikonlara da önem vermektedir. Ortodoks mezhep içerisine göre rahipler istedikleri zamanlarda evlenme hakkına sahip olmaktadır. Fakat mezhebe göre piskoposlar evlenememektedir. Bununla beraber patrikler de bu mezhebe göre evlenememektedir. Bu mezhebe göre boşanma oldukça serbest olmaktadır. Fakat boşanmanın da belirli şartları bulunmaktadır. Bu mezhep için de haç sembol olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu haç kolları yatay ve dikey olarak da karşımıza çıkmaktadır. Bu kolların birbirine eşit olduğu da bilinmektedir.

Hristiyanlık İçerisinde Yer Alan İbadetler Nelerdir?

Hristiyanlık ibadetleri de bulunmaktadır. Bu ibadetler arasında dua ve ayinler yer almaktadır. Ayinler genel olarak günlük bir şekilde yapılmaktadır. Hristiyanların kutsal kabul ettikleri kitap İncil olarak karşımıza çıkmaktadır. İncil içerisinde Hz. İsa tarafından tavsiye edilmiş bir ibadet bulunmaktadır. Genel olarak Hristiyan mezhebi kendilerine göre ibadet yapmaktadır. Bununla beraber İncil içerisinde bazı noktalar da yer almaktadır. Kutsal kitaba göre İsa aracılığıyla tanrıya dua edilmesi tavsiye edilmektedir. Hristiyanlık içerisinde yer alan dua ve ayin 325 yılında kabul edilmektedir. Ayin kilise içerisinde yapılmaktadır. Bununla beraber papaz yardımı ile dua şeklinde de yapılmaktadır. Genel olarak dua şeklinde de ayinler yapılmaktadır. Peter duası yapılmaktadır. Bu dua sayesinde tanrıya yönelmektedir. Günahların bağışlanması istenmektedir.

Hristiyanların yıllık ibadeti arasında Noel de bulunmaktadır. Noel mezheplere göre farklı tarihlerde kutlanmaktadır. Bununla beraber Noel için Aralık sonu Ocak başı kutlamalar yapılmaktadır. Bu kutlama gelenek olarak yapılan ibadetler olmaktadır. Genel olarak kutlamalar için cam ağaçları süslenmektedir. Çam ağaçlarının süslenmesi gelenek olarak kabul edilmektedir. Bu gelenekler içerisinde hindiler de kesilmektedir. Noel kutlamaların da içkiler de içilmektedir. Bu kutlamalarda Noel Baba da bulunmaktadır. Noel Baba eski zamanda bulunan Hristiyan büyüklüğü olan Nikola’yı temsil etmektedir. Genel olarak Noel bayramı 25 ila 24 Aralık tarihlerinde kutlanmaktadır. Bununla beraber kutlamalar her sene yapılmaktadır. Bu nedenle kutlanan bu geleneğe yıllık ibadet adı da verilmektedir. Tüm Hristiyanlar bu geleneği sürdürmektedir.

Hristiyanlık İbadet Süreleri

Hristiyanlık da ibadet günlük olarak karşımıza çıkmaktadır. Bununla beraber ibadetlerin haftalık olanı ve yıllık olanı da bulunmaktadır. Günlük ibadetlere ayin adı verilmektedir. Aynı zamanda haftalık yapılacak olan ibadetlere de ayin adı verilmektedir. Günlük ibadetler Hristiyanlar tarafından sabah yapılmaktadır. Bunun yanı sıra bu ibadetler akşam vaktinde de yapılmaktadır. Günlük olan ibadet günde iki defa yapılmaktadır. Kişi isterse ibadetini tek başına yapabilmektedir. Fakat dilerse ibadetini kilisede toplu olarak da yapabilmektedir. Hatta kişinin kilisede toplu ibadet yapması daha da makbul olduğu da bilinmektedir. Günlük olarak yapılacak ibadetlerde İncillerden de bölümler okunmaktadır.

Hristiyanlık da haftalık ibadet de bulunmaktadır. Bu ibadetler genel olarak haftanın Pazar günleri yapılmaktadır. Pazar günleri yapılacak olan ibadet sabah ve akşam olarak karşımıza çıkmaktadır. Haftalık ibadetlerin kilisede yapılması önerilmektedir. Kilisede sabah ve akşam olarak yapılmaktadır. Yapılacak olan haftalık ibadet genel olarak Hristiyanlar tarafından oldukça önemli olmaktadır. Bu ibadet bazı mezheplerde zorunlu olmamaktadır. Fakat Katolik mezhebinde haftalık olarak yapılacak bu ibadet zorunlu olmaktadır. Diğer mezheplerde böyle bir zorunluluk bulunmamaktadır. Pazar günü Hristiyanlık için önemli bir gün olarak karşımıza çıkmaktadır. Pazar gününün önemli olması İsa’nın çarmıha serili olduktan sonraki diriliş gününü temsil etmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir