Bami Muhammed Bin Ahmed Kimdir? Eserleri ve Hayatı

İslam âlimlerinden biri olarak karşımıza çıkan Bami Muhammed Bin Ahmed, hadis ve fıkıs âlimi olarak bilinmektedir. M.1407 (810) yılında Kahire’de gözlerini dünyaya açmıştır. Gerçek ismi ise Muhammed Bin Ahmed Bin Muhammed Bin Ahmed Bin Muhammed Bin Ahmed Bin Kureyş olarak karşımıza çıkmaktadır. Çevresi tarafından ise El-Bami olarak tanınmış ve anılmıştır. Doğduğu yerde büyümeye başlamış ve ilk öğrenimini de yine aynı yerde yapmıştır. O dönemin önemli isimlerinden olan ve oldukça bilgili âlim olarak anılan Kayati ve Venai’nin derslerine katılmış yani her ikisinde de ders almıştır. Bu bahsettiğimiz iki bilgili âlimden de fıkıh ilmini ve diğer birçok dini ilimleri öğrenmiştir.

Bami Muhammed Bin Ahmed ve Hayatı

Değerli âlimlerinden biri olarak öne çıkan Bami Muhammed Bin Ahmed’in hayatı hakkında ise çok detaylı bilgilere rastlayamadık. Edindiğimiz kaynaklara göre elimizden geldiğinde bilgi vermeye çalışacağız. İlimle çok yakından ilgili olduğu zamanlarda birçok âlimden farklı ilimler de öğrenmeyi başarmıştır. İbn-i Kadid’in yanında nahiv ilmini öğrenmiştir. İbn-i Mecdi’den ise feraiz ilmini öğrenmiştir. Birçok âlimin yanında çeşitli ilimler öğrenerek kendini her zaman geliştirmiştir. Aslında karşılaştığı her âlimden bir şey öğrendiğini anlıyoruz. Bir süre sonra bir grup hadis âlimi ona icazet verdiler ve bunun sonunda da hem ders verip hem de fetva verecek duruma geldiği belirtilmektedir.

Bami Muhammed Bin Ahmed ve Eserleri

Ders verdiği dönemlerde öğrencileri arasında da büyük bilgin ve âlimler de yer almıştır. Özellikle çok yardımsever biri olduğu için çevresindeki herkes tarafından da çok sevilmiştir. Birçok yerde müderrislik yapmış olmakla birlikte M.1480 (885) senesinde yine doğduğu yerde hayata gözlerini yummuştur. Bami Muhammed Bin Ahmed’in eserleri konusuna baktığımızda ise iki tane yazmış olduğu eserini görmekteyiz. Bunlardan ilki fıkıh ilmini detaylı bir şekilde anlatmış olan Feth-ül-Mün’im ve Şerhi olmakla birlikte ikinci kitabı ise Haşiyetü ala şerh-il Buhari olmuştur. Bu ikinci kitabında da Kirmani’nin Buhari’ye yazdığı şerhin açıklaması yer almakla birlikte bu açıklamayı detaylı bir şekilde aktarmıştır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir