Bauni Kimdir? Eserleri ve Hayatı

İslam âlimlerinden biri olarak karşımıza çıkan Bauni, fıkıh âlimi olarak bilinmektedir. Şafii mezhebine mensup olarak da bilinmektedir. Lakabına ve künyesine baktığımızda ise lakabı olarak Burhanüddin olduğunu görmekle birlikte künyesine baktığımızda ise Ebü’l Abbas olduğunu görüyoruz. Her ne kadar lakabı olsa dahi bauni ismiyle nam salmıştır. Safd’da M.1375 (777) senesinde dünyaya gelmiştir. Fıkıh alimi doğduğu yerde büyümüş ve yetişmiş olmakla birlikte Kur’an-ı Kerimi de orada ezberlemiştir. Tam ismini belirtmemiz gerekir ise karşımıza İbrahim Bin Ahmed Bin Nasır Bin Halife Bin Ferah Bin Abdullah Bin Yahya Bin Abdürrahman ismiyle çıkmaktadır. Ergenlik dönemine doğru ise babası ile birlikte Şam’a gitmişlerdir.

Bauni ve Hayatı

Babasıyla şama gittiği dönemlerde orada Şerif el-Gazzi’den fıkıh okumakla birlikte daha birçok âlimden de fıkıh okumuştur. Bauni’nin hayatı konusunu incelediğimizde ise öğrenim gördüğü zamanlarda birbirinden farklı ilimler hakkında ders almış olduğunu görüyoruz. Bunlarda lügat ilmi, edebi ilmi, Arapça ve fıkıh ilmi olmuştur. Bütün bu saydığımız ilimleri ise En-Nur el-Enbari’den almıştır. Daha sonrasında ise Mısır’a giderek yine burada birçok ünlü âlim ve bilginlerden ilim öğrenmeye devam etmiştir. Bir süre sonra ise yine doğduğu yere geri dönmüştür ve burada da ilimleri öğrenmeye hiç ara vermeden devam etmiştir. Babasının kadılık görevinden ayrılmasından sonra kendi kadı olarak görev yapmaya başlamıştır. Edebiyatın bütün dallarında son derece güzel yazılar yazmış olan bir âlim olarak bilinmekte ve anılmaktadır.

Bauni ve Eserleri

Kendisinin kişiliği hakkında biraz bilgi verecek olursak kaynaklara baktığımızda uzun boylu, yüzü güzel, mütevazı, yardımsever, güzel ahlaklı, şiir konusunda oldukça tecrübeli ve güzel yazılar yazabilen bir yeteneğe sahip olduğunu görüyoruz.  Bauni’nin eserleri konusuna geçecek olursak; bir kere hayatı boyunca birçok yazı yazmış olduğunu belirtmek isteriz. Şimdi sizlere âlimin hangi eserlerinin bulunduğunu sıralamak isteriz. Divan-ı Hutab ve Resail başta olmak üzere; Divan-ı şiir adlı eseri şiirlerden oluşmaktadır. Daha birçok değerli eserleri bulunmakla birlikte her eserinde de farklı ve güzel duygular yansıtmayı başarmış bir âlim olarak bilinmekte ve tanınmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir