Hıristiyanlıkta Zina Nedir? İncil’de Zina Hakkında Ne Geçer?

Hıristiyanlıkta zina

Hıristiyanlıkta Zina Nedir? İncil’de Zina Hakkında Ne Geçer?

Hıristiyanlıkta zina konusu derin tek bir anlam ifade etmektedir. Söz konusu olan konu hakkında Hıristiyan dininin kutsal kitabı yer alan İncil içerisinde de pek fazla önemli ayet yer almaktadır. Kolaylılar dini yer alarak görünen Hıristiyanlık dini içerisinde zina hakkında buna ek yer alarak pek fazla önemli detaya yer verilmektedir.

Günahlardan zina günahının tanımı “evli tek bir kişi beraber o kişinin şu anki eşinden başka biri arasındaki gönüllü cinsel ilişki”dir. Günah olarak zina günahı eş anlamlıları arasında aldatma, sadakatsizlik gibi terimler bulunur. Bazı durumlarda zina beraber cinsel ahlaksızlık arasında tek bir karışıklık olabiliyor. Bu günah ile cinsel ahlaksızlık ilgili konular olsa da, her ikisi arasında dikkate değer farklılıklar vardır.

Hıristiyanlık Dininde İncil Kitabına Göre Zina Ne Anlama Gelir?

Hıristiyanlık dininin kutsal kitabı İncil içerisinde zina, evli tek bir kişi beraber eşi olmayan biri arasındaki cinsel eylemlere atıfta bulundu. Kutsal kitap bize şunu öğretir; “Zina, evli ya da nişanlı tek bir kişinin eşi dışında başka tek bir kişiyle cinsel ilişkiye denir. Bu durumda ilişkide iki taraf buna ek yer alarak bekar ise buna cinsel ahlaksızlık deniyor. Bu durum nedeni ile söz konusu olan iki durum arasında tek bir fark vardır. Aynı zamanda iki durum buna ek yer alarak günah kabul edilir.

Pek çok insan, fiziksel zinanın, tek bir erkek ya da kadının, kocası ya da karısı olmayan başka tek bir kişiye cinsel yolla fiziksel yer alarak dokunmayı seçmesi olduğunu bilir ile kabul eder. Bu durum ile birlikte, şeytanın tek bir çifti aldatmaya çalıştığı iki ince ile sinsi yol daha vardır. Söz konusu durumlar daha gizli, çok daha fazla belli olmayan durumlardır. Bu durumda kullar aslında duygusal ile görsel yer alarak buna ek yer alarak zina edebilirler.

Hıristiyanlık Dininde Duygusal Zina Ne Anlama Gelir?

Hıristiyanlık dininde duygusal zina, tek bir kişi kişisel düşüncelerini, duygularını ile duygularını kocası ya da karısı dışında başka tek bir kişiyle paylaştığında ortaya çıkabilir. Bu durumun yanı sıra karşı cinsten arkadaşlarımız olabilir ile bazen derin konular paylaşmak isteyebiliriz. Belirtilen durumlarda yanlış tek bir durum tabi ki yok. Fakat bu durum yüzeye fazla çıkmadığından dikkatli olmadığımızda aldatıcı durumlara buna ek yer alarak yol açabilir. Bu durumun nedeni ise tek bir kişi diğer kişiye dokunmadığı sürece sadakatsiz olmadığını düşünebilir. Belirtilen durumlar ile birlikte, duygusal zina, tıpkı fiziksel zina gibi günahın sınırını aşar. İnsanlar eşleri ile yer alan ilişkinizde son derece ciddi sorunlara neden olabilir. Aynı zamanda ise durdurulmadığı takdirde fiziksel zinaya yol açabilir.

Belirtilen zinaya yol açabilecek örnekler bulunmaktadır. Söz konusu örnekler ise; Evlilik problemlerinizi ile tartışmalarınızı eşiniz olmayan biriyle konuşmak. Eşiniz olmayan biriyle cinsel yaşamınızı ya da deneyimlerinizi konuşmak. Eşiniz olmayan tek bir kişinin kişiliğine ya da görünüşüne ilgi duyduğunuzda ile kalbinizi korumadığınızda. Eşiniz olmayan karşı cinse karşı “kimyanız” ya da sözsüz tek bir çekiciliğiniz olduğunda ile durumdan kaçmaya çalışmadığınızda.

Hıristiyanlık Dininde Görse Zina Ne Anlama Gelir?

“Zina etmeyeceksin” dendiğini duydunuz. Ama ben size diyorum ki, tek bir kadına şehvetle bakan her adam, yüreğinde o kadınla zina etmiş olur. (Matta 5:27 – 28)

Hıristiyanlık dininde görsel zina tam yer alarak kulağa nasıl geliyorsa öyle olmaktadır. Bu durum gözlerinle zina yapmak anlamına gelmektedir. Aynı zamanda görsel zina aldatıcı olabilmektedir. Bu durumun nedeni ise tek bir kişi eşinden başka birine fiziksel yer alarak dokunmadığı sürece sadakatsiz olmadığını düşünebilir. Hz. İsa, sadece şehvetle bakarsanız, yüreğinizde zina etmiş olursunuz dediğinde bunun yanlış olduğunu kanıtladı.

Başka bir kişiye şehvetle baktığınızda, birine ya buna ek yer alarak birinin vücuduna iyi göründüğünü düşünebilirsiniz. Yine buna ek yer alarak iyi görünebileceğini düşündüğünüz adına baktığınız zaman görsel zinaya yol açmaktadır. Aynı zamanda tek bir eylemde bulunmuş olursunuz. Belirtilen durum sadece tek bir kişiyi fark etmenin normal rutini değildir. Tek bir kişinin kızıl saçlı ya da uzun boylu, geniş omuzlu ve benzeri olduğunu fark edebilirsiniz. Fakat şehvet duymak fark etmekten farklıdır. Bu duygu gözlerinizi kasıtlı yer alarak tek bir kişiye ya da vücuduna, iyi göründüğü belirtilmektedir. Bu durumlar dışında ise size cinsel yer alarak çekici geldiği adına yönelttiğiniz zamandır.

Söz konusu duygu ile baktığınız zaman, tek bir kişiye, kişiliği ile ruhu yer alan tek bir insan olmamaktadır. Bu durumun yanı sıra tek bir nesneymiş gibi bakarsınız. Belirtilen durumların yerine, bakıştan aynı zamanda cinsel tatmin alırsınız. Bu şekilde göründüğünüzde aldığınız küçük tek bir zevktir, söz konusu olan nedenle kendinizi suçlu hissettirmez ile tekrar yapmayı kolaylaştırır. Söz konusu olan aynı zamanda tek bir bağımlılığa buna ek yer alarak kapı açabilmektedir. Bu durumun nedeni ise bakmaktan elde ettiğiniz o küçük “kendini iyi hissetme” anı olmaktadır. Bu anlar o kadar masum ile gerçekleştirmesi kolay gelmektedir. Yine de yapması fazla daha kolay hale geliyor. Bu durum ardından ise eşiniz dışında karşı cinsten insanlara söz konusu olan şekilde bakmaya bağımlı hale gelebiliyorsunuz.

Zinanın İncil İçerisindeki Sonuçları

Zinanın İncil içerisindeki sonuçları da konu hakkında merak edilen detaylar arasında yer almaktadır. Yaşadığımız yeryüzünün yanlış ile doğru anlayışıyla Tanrı’nın yanlış ile doğru anlayışının aynı olmadığı mutlak tek bir gerçektir. Allah’ın standartları fazla daha yüksektir. Örnek olarak dünya “fiziksel ilişki durumuna” geçmediğiniz sürece günah işlemediğinizi söylemektedir. Fakat gerek duygusal gerekse görsel yer alarak zina durumu olabilmektedir. Belirtilen durumlar dolayısıyla eşimizi söz konusu olan şekilde aldatma potansiyeline sahibiz. Belirtilen durumlardan dolayı fiziksel olmasa bile bunlar günahtır.

Günümüzde dünyada bunun fazla katı ya da dindar olduğunu düşünecek fazla sayıda insan var. Ancak basit gerçek şu ki, Tanrı yasalarını kalplerimize koyar ile Kutsal Ruh’un “oraya gitmeyin, çizgiyi aşıyorsunuz” anlamına gelmektedir. Bu şekilde diyen uyarısını hissettiğimizde, dinlememiz gerekir, yoksa günahın sonuçlarına katlanırız.

İnsan izlediği her yolun doğru olduğunu sanır,
Ama niyetlerini tartan RAB’dir.
 (Süleyman’ın Özdeyişleri 21:2)

Belirli bir zaman “eğlenceli” tek bir günaha dalarak tek bir süre kurtulabileceğinizi düşünebilmek mümkün olmaktadır. Fakat “küçük” tek bir günah adına bile maliyetin çok, fazla yüksektir. Belirtilen durumu günahlarımız adına çarmıha gerilmiş İsa Mesih’in öğretişleri ile fedakarlığında görebiliriz. Bu konu hakkında fiziksel, duygusal ya da görsel yer alarak zina yaptığınız her seferinde ile belirli tek bir durumda ortaya çıkmaktadır. Aynı zamanda düşmanı, Şeytan’ı ile onun hizmetkarlarını hayatınıza, evliliğinize ile evinize davet ediyorsunuz. Bu kişilere girme hakkı verdiğiniz için, o zaman zihninizde, düşüncelerinizde ile davranışlarınızda insanları eşinizden uzaklaştırmak adına çalışabilmektedir. Bunun nedeni ise Şeytan’ın amacı sizi, ailenizi ile evliliğinizi yok etmektir.

İncil’e göre bağları koparmak adına Tanrı’nın müdahalesine ihtiyaç duyarak günahtan kurtulmayı zorlaştırabilmektedir. Bunun için başka tek bir kişinin peşinden şehvet duymayı seçtiğinizde sağlıksız ruh bağları oluşturulabilir. Şehvet duygusu ile bakmanın, tek bir başkasının fikrini eğlendirmenin ya da eşiniz dışında birine “aşık olmanın” zevki tek bir an adına “eğlenceli” olabilmektedir. Fakat bunu yaptığınızda neye imza attığınızı anlayın. Yalnızca eşiniz ile ailenizi kaybetmekle kalmazsınız. Evlilik meyvelerinizi tek bir daha görememekle, hayatınızın büyük tek bir bölümünü ağır nafaka cezalarıyla ödemekle kalınabilmektedir. Aynı zamanda da eşinizden uzak durmak ile onlardan memnun olmamakla karşı karşıya kalabilirsiniz.

Bu konu hakkında İncil içerisinde;

İhtiyatlı kişi tehlikeyi görünce saklanır,
Bönse öne atılır
ile zarar görür. (Süleyman’ın Özdeyişleri 27:12) ayeti geçmektedir.

Bu durum ile birlikte herhangi tek bir biçimde zina işlemenin maliyeti yüksek olmaktadır. Bu duruma göre değip değmeyeceğine kendiniz karar verin. Daha büyük tuzaklardan biri, günahın “üstünde” olduğunuzu ile bunu yapmayacağınızı düşünmektir. Bu noktada gurur ile kibir bizim daha büyük düşmanımız ile böyle durumlarda günaha düşmemiz işten bile değildir.

Zina Hakkında İncil İçerisinde Yer Alan Ayetler

Hıristiyanlığın kutsal kitabı İncil’de Romalılar bölümünde günaha karşı nasıl tek bir umudumuz olduğu çarpıcı tek bir şekilde yazılmış ve insanlara aktarılmıştır.

Böylece Mesih İsa’ya ait olanlara artık hiçbir mahkûmiyet yoktur. Çünkü yaşam veren Ruh’un yasası, Mesih İsa sayesinde beni günahın ile ölümün yasasından özgür kıldı. İnsan benliğinden ötürü güçsüz yer alan Kutsal Yasa’nın yapamadığını Tanrı yaptı. Öz Oğlu’nu günahlı insan benzerliğinde günah sunusu yer alarak gönderip günahı insan benliğinde yargıladı. Öyle ki, Yasa’nın gereği, benliğe göre değil, Ruh’a göre yaşayan bizlerde yerine gelsin.

Benliğe uyanlar benlikle ilgili, Ruh’a uyanlarsa Ruh’la ilgili işleri düşünürler. Benliğe dayanan düşünce ölüm, Ruh’a dayanan düşünceyse yaşam ile esenliktir. Çünkü benliğe dayanan düşünce Tanrı’ya düşmandır; Tanrı’nın Yasası’na boyun eğmez, eğemez de… Benliğin denetiminde olanlar Tanrı’yı hoşnut edemezler. Ne var ki, Tanrı’nın Ruhu içinizde yaşıyorsa, benliğin değil, Ruh’un denetimindesiniz. Ama içinde Mesih’in Ruhu olmayan kişi Mesih’in değildir. Eğer Mesih içinizdeyse, bedeniniz günah yüzünden ölü olmakla birlikte, aklanmış olduğunuz adına ruhunuz diridir. Mesih İsa’yı ölümden dirilten Tanrı’nın Ruhu içinizde yaşıyorsa, Mesih’i ölümden dirilten Tanrı, içinizde yaşayan Ruhu’yla ölümlü bedenlerinize de yaşam verecektir. (Romalılar 8:1 – 11)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir