Hristiyanlarda Meryem Ananın Hikayesi Nedir?

meryem ana

Hristiyanlarda Meryem Ananın Hikayesi Nedir?

Hristiyanlık dini içerisinde Meryem ana hikayesi oldukça önemli bir yere sahip olmaktadır. Meryem Ana hikayesi oldukça dikkat çekici de olmaktadır. Meryem Ana doğduğu esnada İsrail’de çocuk olma zorunluluğu bulunmaktadır. O devirde yoachim ve Anna adında karı koca bulunmaktadır. Bu karı kocanın çocuğu olmamaktadır. Bu çift dua etmeye başlamıştır. Çift dua ederken çocukları olduğunda üç yaşına geldiğinde tapınağa vereceklerine dair söz vermişlerdir. Çift tapınağa çocuklarını tanrıya hizmet etmek için vereceklerine dair dua etmektedir. Tanrı bu çifte çocuk vermiştir. Bu çocuk Meryem ana olarak karşımıza çıkmaktadır. Meryem Ana daha üç yaşında iken okuma ve yazmayı bilmektedir. Üç yaşındayken aile Meryem anayı tapınağa vermiştir.

Meryem Ana tapınağa verildikten sonra okuma ve yazmayı ilerlemiştir. Aynı zamanda tapınakta kutsal yazı öğretilmektedir. Kutsal yazıları Meryem çok çabuk öğrenmektedir. Meryem Ana yaşamı boyunca kendini tanrıya adamaktadır. Aynı zamanda dinine bağlı bir kadın olarak da yetiştirmektedir. Tanrı Hz Meryem’in dinine bağlı olmasından dolayı peygamber doğurma şerefi vermektedir. Bu nedenle Hz İsa Meryem tarafından doğrulamaktadır. Hz Meryem belirli bir yaşa geldikten sonra Yusuf adında biriyle nişanlanmaktadır. Bu esnada Meryem tanrı vesilesi ile hamile kalmaktadır. Fakat Yusuf nişanlısından hiç bir zaman şüphe duymamıştır. Haç inancı içerisinde efesi gezmek kutsal olarak sayılmaktadır. Aynı zamanda bu gezintiler hac olarak da sayılmaktadır. Bunun nedeni ise Hz Meryem’in mezarının Efes’te bulunduğuna inanılmaktadır.

Hristiyanlık Dini İçerisinde Yer Alan Nikah Nedir?

Hristiyanlık dini içerisinde yer alan noktalar arasında nikah da bulunmaktadır. Hristiyanlık dini içerisinde yer alan mezhepler arasında Katolik bulunmaktadır. Katolikler nikahı ve evliliği kutsal olarak saymaktadır. Aynı zamanda doğu Hristiyan geleneği de bulunmaktadır. Aynı zamanda doğu Hristiyan geleneğinde de evlilik ve nikah kutsal sayılmaktadır. Hristiyanlık dini içerisinde nikah aynı zamanda sakrament olarak da adlandırılmaktadır. Hristiyanlık dini içerisinde yer alan kişilerin nikahları kilisede yapılmaktadır. Kilisede nikah yapılmasının nedeni ise nikah töreninin ayin şeklinde  yapılması gerekmektedir. Ayin şeklinde yapılan nikah kutsal bir şekilde yapılmaktadır. Nikah kutsal eylem olarak da sayılmaktadır. Bununla beraber kiliselerin nikah dairesi görevi gördüğünü de inanılmamaktadır.

Hristiyanlık dini içerisinde Protestan mezhebi de bulunmaktadır. Protestan mezhebi nikahı sakrament olarak kabul etmemektedir. Bununla beraber bu nikahın kilisede yapılması da uygun görülmektedir. Protestan mezhebine ait kiliseler sivil nikah dairelerine ek olarak nikah yürütmektedir. Katolik mezhebine göre aynı zamanda evliliğin çocuk yapmaya yönelik olduğu da vurgulanmaktadır. Katolik mezhebi içerisinde boşanma hoş karşılanmaz. Bunun nedeni ise normal konularda boşanma önerilmemektedir. Zina olmadığı sürece herhangi bir konu ciddiye alınmamaktadır. Ortodoks mezhebine göre ise evlilik önemli olmaktadır. Bununla beraber boşanma da sakıncalı olmamaktadır. Aynı zamanda ortodoks mezhebinde bulunan kişilerin bir kaç kez evlenmesi de karşı çıkılmamaktadır.

 

Katolik Mezhebi Özellikleri Nelerdir?

Katolik mezhebi özellikleri de bulunmaktadır. Bu özelliklere mezhep içerisinde yer alan kişilerin inanması da gerekmektedir. Katolik mezhebine göre Cuma günü kutsal gün olarak sayılmaktadır. Bu mezhebe göre Cuma günleri et yenmemesi gerekmektedir. Aynı zamanda Cuma günleri bu mezhebe sahip kişilerin yağlı yemek yememesi de gerekmektedir. Bu gelenek olarak karşımıza çıkmaktadır. Katolik mezhebi gelenekleri üzerinde durulduğu zaman mezhebin evrensel olduğuna da inanılmaktadır. Bununla beraber Roma kiliselerinin kutsal ruhlar tarafından idare edildiğine de inanılmaktadır. Aynı zamanda evrensel bir din olarak da benimsemektedir. Bununla beraber Katolik mezhebi içerisinde papa İsa’nın havarisi olarak da bilinmektedir. Havari ise petrus ’un vekili olarak mezhep içerisinde inanılmaktadır.

Katolik mezhebi inançları  içerisinde Roma kilisesi ayrı bir kilise olarak karşımıza çıkmaktadır. Bununla beraber Roma kilisesi kutsal ruha ait olduğu da bilinmektedir. Kutsal ruhun baba ve oğuldan geldiğine de mezhep içerisinde inanılmaktadır. Fakat ortodoks mezhebi kutsal ruhun sadece babadan çıktığına dair inançları da bulunmaktadır. Katolik mezhebi inançları noktasında İsa’nın insan tabiatında bulunduğuna da inanılmaktadır. Aynı zamanda İsa’nın tanrı tabiatı içerisinde de bulunduğuna inanılmaktadır. Genel olarak Katolik mezhebi Hz Meryem’in günahsız olduğuna inanmaktadır. Aynı zamanda Meryem’in bakire olduğuna da inanılmaktadır. Katolikler mezhebi inancına göre azizlerin şefaatte bulunmasına da inanılmaktadır. Bu mezhebe göre günah çıkarma da gerekmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir