Hristiyanlarda Meryem Ananın Önemi Nedir?

meryem ananın önemi

Hristiyanlarda Meryem Ananın Önemi Nedir?

Hristiyanlık dini için Meryem Ananın önemi çok büyüktür. Hristiyan inançları üzerinde durulduğu zaman Hz Meryem’in bu din içerisinde tanrı annesi olarak adlandırıldığı da bilinmektedir. Tanrı annesi bir diğer adıyla Teotokos Hz Meryem’in din içerisinde ismi olmaktadır. Hz İsa Hristiyanlık dini için tanrı olarak kabul edilmektedir. Hz Meryem İsa’nın annesi olmasından dolayı tanrı annesi olarak din içerisinde yer almaktadır. Hristiyanlık dinine inanan kişiler için Hz Meryem lekesiz ve günahsız adlandırılmaktadır. Bununla beraber ebediyen bakire olarak da adlandırılmaktadır. Hristiyanlık tarafından yapılan bazı gelenekler de bulunmaktadır. Bu gelenekler içerisinde Hz Meryem’in hayatı da bulunmaktadır. Hz Meryem’in hayatı hristiyanlar için bayram niteliğinde olmaktadır.

Bayram olarak kutlanan Hz Meryem’in hayatı 15 Ağustos gününde kutlanmaktadır. Aynı zamanda Hz Meryem’in ölümü de Hristiyanlık için gelenek olarak kutlanmaktadır. Bu ölüme koimesis adı da verilmektedir. Bu isim Hristiyanlara ait kutsal mekanlara da verilmektedir. Bununla beraber mekan içerisinde ikonların bulunduğu da bilinmektedir. Meryem Ananın ölümü, doğumu ve hayatı Hristiyanlık dini açısından oldukça önemli bir yere sahip olmaktadır. Katolik ve Ortodoks Hristiyanları için Meryem Ana oldukça önemli olmaktadır. Bu mezheplerin en büyük bayramı da göğe alınış olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu gelenek kiliselere ait olarak da karşımıza çıkmaktadır. Kutlama günü belirlenen tarihte kutlanmaktadır. Belirlenen tarihte kutlanmadığı zaman en yakın Pazar günü kutlanmaktadır.

Hristiyanlık Dini İçerisinde Yer Alan Eski Ahit Nedir?

Hristiyanlık içerisinde yer alan dini kitaplar bulunmaktadır. Bu kitaplar arasında Eski Ahit de bulunmaktadır. Bazı mezhepler birçok kitabi kutsal olarak kabul etmektedir. Fakat bazı mezhepler ise belirli kitapları kabul etmektedir. Hristiyanlık dinine ait kutsal kitap kitabı Mukaddes olarak da karşımıza çıkmaktadır. Bu din içerisinde yer alan kitabı Mukaddes iki kısımda incelenmektedir. Kitabı Mukaddes içerisinde yer alan ilk kısım içeriği Yahudilik ile ilgilidir. İlk kısımda Yahudiler tarafından kutsal olarak kabul edilen metin bulunmaktadır. Kitabın ikinci kısmında ise Hristiyanlık ile ilgili noktalar bulunmaktadır. Bu noktalar genel olarak Mesih dönemi anlatılmaktadır. Eski ahit olarak adlandırılsa da bir diğer ismi eski ahit olarak karşımıza çıkmaktadır.

Eski ahit kitabı üç bölümden oluşmaktadır. Hristiyanlık dini tarafından sıkça kullanılan kitaplar arasında eski ahit de bulunmaktadır. Bununla beraber bu kitap Hristiyanlık dini için oldukça önemli bir yere sahip olmaktadır. Genel olarak kitap içerisinde Hristiyanlara ait ibadetler yer almaktadır. Hristiyanlık dini içerisinde yer alan mezheplere ait dualar da kitap içerisinde yerini almaktadır. Aynı zamanda eski ahit kitabı içerisinde vaazlar da bulunmaktadır. Bu nedenle eski ahit kullanımı Hristiyanlık tarafından yaygın olmaktadır. Bu kitap tarihsel süreci de içeriğinde bulundurmaktadır. Kitap ilk olarak evrenin yaratılışından bahsetmektedir. Daha sonra kitap içerisinde peygamberlerden bahsedilmektedir. Eski ahitin en önemli fonksiyonları da bulunmaktadır. Bu fonksiyon arasında kutsal ruh da bulunmaktadır.

Hristiyanlık İçerisinde Yer Alan Havariler Ve Pavlus Hakkında Bilgi

Hristiyanlık dini içerisinde havariler de bulunmaktadır. Aynı zamanda dinin ilk başlarında Pavlus da bulunmaktadır. Hz İsa’nın yaşamı boyunca yakın çevresinin bulunduğu söylenmektedir. Havari din içerisinde öğrenci olarak da geçmektedir. Bununla beraber Hz İsa’nın öğrencilerine verilen isimler Hristiyan kaynaklarından verilmektedir. Hz İsa’ya yaşamış olduğu dönem boyunca birçok kişinin iman ettiği de söylenmektedir. İman edenler arasında sadece erkeklerin değil kadınların bulunduğu da söylenmektedir. Hz İsa’nın vefatı çarmıha serili olarak gerçekleşmiştir. İsa’nın vefat etmesinden sonra havarilerin yaşamış olduğu sıkıntılar da bulunmaktadır. İsa’nın ölümü sonrası İsa’ya inanan kişilere baskılar yapılmaya başlanmıştır. Bu zamanlarda havarilerin zor günleri başlamaktadır.

Havariler İsa’nın ölümü sonrasında Filistin’de istedikleri gibi hareket edememişlerdir. Bunun nedeni ise havarilere yapılmış olan baskılar olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu durum sonucunda bazı havarilerin Filistin dışında bölgede yaşamlarına devam ettiği de söylenmektedir. İsa’nın havarileri arasında petrus da bulunmaktadır. Petrus ’un yanı sıra ismi sayılan 11 adet havari bulunmaktadır. Baskı dönemlerinde İsa yanlısı cemaatler kurulmaya başlanmıştır. Genel olarak Antakya kısmında İsa yanlısı cemaat kurulmaktadır. Bununla beraber Şam merkezlerinde de bu cemaatler kurulmaktadır. Cemaatlerin bulunmuş olduğu en önemli yer Antakya olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu cemaat Hristiyanlık dininin şekillenmesi açısından oldukça önemli bir yere sahip olmaktadır.

Hristiyanlık İçerisinde Yer Alan Dua Ve Ayinler Nelerdir?

Hristiyanlık dini dua ve ayinler bulunmaktadır. Hristiyanlık dininin inanmış olduğu kutsal kitaplar bulunmaktadır. Bu kitaplar farklılık göstermektedir. Her mezhebin kabul ettiği kitaplarda farklılık bulunmaktadır. Fakat kitaplarda Hz İsa’nın yapılmasını önerdiği herhangi bir ibadet bulunamamaktadır. Kitap içerisinde İsa aracılığı ile dua edilmesi önerilmektedir. Kişiler yaptıkları ibadetleri İsa’nın önerdiğine inanarak yapmaktadır. Hristiyanlık dini içerisinde yer alan dualar ve ayinler eski zamanda kabul edilmektedir. Kişilerin yapacak olduğu duaların konusu Katolikler tarafından değişime uğratılmıştır. Aynı zamanda yapılacak olan ayinler de değişikliğe uğramaktadır. Hristiyanlık mezhebi içerisinde yer alan Protestan mezhebi de dua üzerinde değişiklikler yapmaktadır.

Hristiyanlık içerisinde bulunan ayinler üçe ayrılmaktadır. Ayinler içerisinde haftalık olarak yapılan ibadetler bulunmaktadır. Bunun yanı sıra günlük olarak yapılacak ayinler de bulunmaktadır. Aynı zamanda din içerisinde senelik olarak yapılacak olan ayinler de bulunmaktadır. Mezheplere göre farklılık gösteren ayinlerin yapılış şekillerinde de farklılıklar bulunmaktadır. Genel olarak ayinlerin kilise içerisinde yapılması gerekmektedir. Kilise içerisinde cemaatle birlikte yapılması da önerilmektedir. Ayinlerin papazlar yardımı ile yapılmaktadır. Ayinlerin din için önemi de oldukça büyük olmaktadır. Bunun yanı sıra duaların ferdi olarak yapılması mümkün olmaktadır. Fakat bazı durumlarda duaların kiliseler içerisinde de yapılabileceği söz konusu olmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir