Hristiyanlarda Piskopos Makamı
Hristiyanlık içerisinde yer alan piskopos oldukça merak edilen noktalardan bir tanesi olarak karşımıza çıkmaktadır. Hristiyan kiliseleri içerisinde belirli topluluklar bulunmaktadır. Bu toplulukların yanı sıra kilise içerisinde cemaat de bulunmaktadır. Cemaatler bazı Hristiyan kiliselerinde bulunmaktadır. Bununla beraber birkaç cemaat den oluşan bölgeler de bulunmaktadır. Bu cemaat bölgeleri içerisinde baş papaz da bulunmaktadır. Baş papaz’ın bilindiği üzere fetva verme yetkisi bulunmamaktadır. Aynı zamanda baş papaz üst düzey din adamı olarak da karşımıza çıkmaktadır. Bu papaza Hristiyanlık dini içerisinde piskopos denilmektedir. Katolik kilisesinde en üst makam da bulunmaktadır. Bu makama ait olarak Roma başpiskopos karşımıza çıkmaktadır.
Piskopos bilindiği üzere Hristiyanlık dini içerisinde yer almaktadır. Din idaresi Hristiyanlık dini için oldukça önemli bir yere sahip olmaktadır. Bununla beraber piskoposluk da Hristiyanlık din idaresi içerisinde yer almaktadır. Katolikler ve Protestanlar için din oldukça önemli bir yere sahip olmaktadır. Bu mezhepler içerisinde piskoposluk bölgesi de bulunmaktadır. Bu bölge piskoposlar için yetki yeri olarak da karşımıza çıkmaktadır. Hristiyanlık dini içerisinde yer alan mezheplerin mutlaka piskoposu bulunmaktadır. Bu piskoposların yardımcısı da bulunması gerekmektedir. Yardımcı piskoposların görevleri de bulunmaktadır. Hristiyanlık dini içerisinde Pariş de bulunmaktadır. Pariş piskoposların alt bölgesi olarak da karşımıza çıkmaktadır. Piskopos makamı din için önemli bir yere sahip olmaktadır.
Piskoposluk Hakkında Bilgi
Hristiyanlık dini içerisinde piskoposluk bulunmaktadır. Bilindiği üzere doğu Hristiyanlık da bulunmaktadır. Hristiyanlık dini içerisinde patrik de bulunmaktadır. Bu patriklerin astları da bulunmaktadır. Bu konuma sahip olarak piskoposların da bulunduğu bilinmektedir. Genel olarak piskoposlar aynı zamanda parişlerin yöneticisi olduğu da bilinmektedir. Piskoposluk sistemine verilen isimler de bulunmaktadır. Verilen bu sistem ismi piskoposluk yöntemi olarak da karşımıza çıkmaktadır. Din içerisinde belirli bir hiyerarşi de bulunmaktadır. Bu hiyerarşi üzerinde durulduğu zaman piskoposların bulunduğu karşımıza çıkmaktadır. Aynı zamanda baş piskoposların bulunduğu da karşımıza çıkmaktadır. Hiyerarşi incelendiği zaman piskoposluk üzerinde baş piskoposluk bulunmaktadır. Baş piskoposlar din içerisinde bilindiği üzere metropolit olarak da karşımıza çıkmaktadır.
Metropolit kavramı din içerisinde yönetici olarak da karşımıza çıkmaktadır. Bu yöneticilik kilise eyaleti olarak da karşımıza çıkmaktadır. Hristiyanlık kiliseleri içerisinde eyaletler de bulunmaktadır. Bu eyaletlerde yöneticilerin bulunması da gerekmektedir. Yöneticiler de piskoposlar tarafından oluşmaktadır. Metropolitlerin idare etmiş olduğu kiliseler de bulunmaktadır. Genel olarak belirli bir düzen ve yönetim şekilleri esas alınmaktadır. Bununla beraber yönetim düzenini de Roma eyaletine göre yapılmaktadır. Kilise içerisinde çalışanlar da bulunmaktadır. Çalışanların yanı sıra ast piskoposların bulunduğu da bilinmektedir. Bu piskoposlara verilen isim de bulunmaktadır. Genel olarak sufragan ismi de verilmektedir. Sufragan piskopos çalışanları astı olarak karşımıza çıkmaktadır. Hristiyanlık dini içerisinde yer alan mezheplerde piskoposlar bulunmaktadır.
Orta Çağda Piskoposluk Hakkında Bilgi
Hıristiyanlık dini içerisinde piskoposluk bulunması önemli bir yere sahip olmaktadır. Orta çağ içerisinde de piskoposluk bulunduğu da bilinmektedir. Orta çağ zamanında kilise içerisinde sorumluluk dağılımı bulunmaktadır. Bu dağılım sonrasında örgütlü bir biçim almaktadır. Bundan dolayı kilise içerisinde bürokrasi de oluşmaktadır. Daha sonra belirli bir hiyerarşi de oluşmaktadır. Genel olarak piskopos adında yer alan hiyerarşi alt görevliler olarak oluşmaktadır. Bilindiği üzere Hristiyanlık dini içerisinde yeni ahit de çıkmaktadır. Yeni ahit piskoposluğa karşı çıkmaktadır. Hristiyanlık dini içerisinde yer alan Katolik ve Ortodoks Mezhebinde piskoposluk bulunmaktadır. Aynı zamanda bu mezheplerin kiliseleri içerisinde örgütlenme de bulunmaktadır.
Katolik kiliseleri içerisinde yer alan piskoposlar farklı isimlere sahip olmaktadır. Bununla beraber din adamlarının isimleri tarihsel nedenlerden dolayı farklı olmaktadır. Katolik mezhebi içerisinde yer alan din adamı piskoposlara primas unvanı verilmektedir. Katolik kiliseleri içerisinde yer alan din adamları başka bölgelerde yetkileri bulunmaktadır. Hristiyanlık dini içerisinde piskoposlar da bulunmaktadır. Bu piskoposların İsa havarisi ardılı olarak da kabul edilmektedir. Bununla beraber bu din içerisinde belirli kaynaklar da inanılmaktadır. Mezhepler içerisinde yer alan ruhbanlık yetkileri de havarilerden de kaynaklanmaktadır. İkinci yüzyıl içerisinde piskoposlar da bulunmaktadır. Bu piskoposlar ikinci yüzyıl içerisinde ayinlerin yöneticisi olarak da karşımıza çıkmaktadır. Ayin yöneticisi olarak piskoposlar oldukça önemli olmaktadır. Piskoposlar genel olarak kilisenin mali işlerini de yönetmektedir.