Hristiyanlarda Türk Var Mı?

hristiyan türk

Hristiyanlarda Türk Var Mı?

Hristiyan dini birçok kişi tarafından kabul edilen dinler arasında yerini almaktadır. En çok merak edilen sorulardan bir tanesi ise hristiyanlarda Türk olup olmadığıdır. Hristiyanlık dini geçmişine baktığımız zaman Hristiyan Türklerin varlığı da göze çarpmaktadır. Eski zamanlarda yaşamış olan Peçenek Türklerinin Hristiyanlık dinini kabul ettiği bilinmektedir. Bununla beraber batı kumanlar da eski zamanlarda Hristiyanlık dinini kabul edenler arasında yerini almaktadır. Hristiyanlık içerisinde en çok bilinen 3 ayrı mezhep bulunmaktadır. Bu mezheplerin birisi ortodoks olarak karşımıza çıkmaktadır. Bir diğer mezhep ise Katolik olarak da bilinmektedir. Eski Türkler den bazıları ortodoks bazıları ise Katolik mezhebi  kabul etmektedir. Hristiyanlarda Türk Var Mı?

Mezhepler arasında Protestan mezhebi kabul eden Türkler de bulunmaktadır. Hristiyanlığın tarihsel gelişimi boyunca birçok kişi bu dini kabul etmiştir. Kabul edenler arasında Türklerin varlığı da oldukça fazla olmaktadır. Eski zamanlarda Peçenek Türklerine ait Peçenek kilisesinin de kurulduğu bilinmektedir. Eski zamanlarda yaşamış olan Macarlar Hristiyanlık dini içerisinde yer alan Katolik mezhebini kabul etmektedir. Bununla beraber Bizans imparatorluğu da ortodoks mezhebini kabul etmektedir. Kumanlar da eskiden Hristiyanlık dinini tercih edenler arasında yerini almaktadır. Katolik mezhebini kumanlar kabul etmektedir. Hristiyanlık dini içerisinde vaftiz de bulunmaktadır. Batı kumanlar Moldovya tarafından vaftiz işlemlerini yaptırmaktadır.

Hristiyanlık İçerisinde Yer Alan Protestan Mezhebi Nedir?

Hristiyanlık dini geçmişten günümüze gelen köklü bir din olarak karşımıza çıkmaktadır. Protestan mezhebi Hristiyanlık dini içerisinde yer almaktadır. Bazı toplumlar Protestan mezhebini kabul etmektedir. Bununla beraber kişilerin bu mezhebi seçmesi de kolay olmaktadır. Protestan mezhebi, Katolik mezhebine karşı olarak doğmuştur. Bu nedenle kitle olarak mezhep yayılımı kolay olmaktadır. Geçmiş zamanlarda bu mezhebin bir reform olduğu da karşımıza çıkmaktadır. Kurucusu Martin luther olduğu da bilinmektedir. Katolik kiliselerinin bazı ağır ve zorunlu kuralları bulunmaktadır. Protestan mezhebi bu kuralların gereksiz olduğunu vurgulamaktadır. Bu nedenle kişinin haklarını savunmak için ortaya bu mezhep çıkmaktadır.

Protestan mezhebine göre kişinin ibadeti için kiliseye ihtiyaç bulunmaktadır. Bu durum Katolik mezhebinde aynı değildir. Bu nedenle kişilerin mezhep değiştirmesi de gerekmektedir. Protestan mezhep görüşleri genel olarak diğer mezheplere göre daha farklı olmaktadır. Hristiyanlık dini içerisinde yer alan diğer mezhepler kilise içerisine heykel koymaktadır. Bununla beraber kilise içerisine resimler de konulmaktadır. Fakat Protestan mezhebi kilise içerisinde resim ve heykel koydurmaz. Bu gelenek Protestan için oldukça gereksiz görülmektedir. Bu mezhep içerisinde haç çıkarma geleneği bulunmamaktadır. Diğer mezhepler içerisinde haç çıkarma gelenekleri bulunmaktadır. Bu nedenle mezhepler arası karşı gelmeler meydana gelmektedir. Bu din içerisinde Meryem anaya inanılmamaktadır. Aynı zamanda edebi ceza mezhep tarafından yok sayılmaktadır.

Günümüzdeki Hristiyanlık İnancı Hakkında Bilgi

Hristiyanlık inancı dünya çapında oldukça yaygın bir din olarak karşımıza çıkmaktadır. Hristiyanlık dini mezhepleri de oldukça yaygın olarak karşımıza çıkmaktadır. Baktığımız zaman en çok tercih edilen din grupları bulunmaktadır. Bu din grupları arasında Hristiyanlık dini ilk sırada yer almaktadır. Hristiyanlık dininin oldukça büyük kitleye sahip olduğu da söylenmektedir. Hristiyanlık dini en çok Avrupa tarafında yaygın olmaktadır. Bununla beraber Amerika ve Avustralya tarafında da oldukça yaygın olduğu bilinmektedir. Hristiyanlık dinine ait müritler bulunmaktadır. Bu müritler dünya kıtasının her yerinde bulunmaktadır. Hristiyanlık dini genel anlamda ruhani bir din olarak da karşımıza çıkmaktadır. Hristiyanlık dini içerisinde en çok tercih edilen mezhep Katolik olarak da karşımıza çıkmaktadır. Ortodoks mezhebini Rusya tercih etmektedir. Hristiyanlık dini dünya çapında oldukça yaygın ruhani bir dindir.

Hristiyanlık dini içerisinde yer alan mezhepler de bulunmaktadır. Bu mezheplerin tercih edilmesi de kişiye bağlı olarak değişmektedir. Dünya üzerinde Protestan mezhebine ait ülkelerin varlığı da karşımıza çıkmaktadır. Genel olarak İsveç de belirli bir toplum protestan mezhebini kabul etmektedir. İsveç haricinde Norveç içerisinde yaşayan insanların belirli bir kısmı da Protestan mezhebine inanmaktadır. Bununla beraber Danimarka ve ABD içerisinde yer alan belirli bir kitle de Protestan mezhebini kabul etmektedir. Din içerisinde Katolik mezhebi de bulunmaktadır. Bu mezhebi genel olarak İtalya tercih de etmektedir. Bununla beraber İspanya içerisinde yaşayan belirli topluluk da Katolik mezhebini tercih etmektedir. Bulgaristan, Yunanistan gibi ülkelerin ortodoks mezhebi kabul ettiği de bilinmektedir.

Hristiyanlık İçerisinde Yer Alan Katolik Mezhebi Hakkında Bilgi

Hristiyanlık içerisinde Katolik mezhebin bulunduğu da bilinmektedir. Katolik mezhebi genel olarak sürekli kabul edilen mezhepler arasında yerini almaktadır. Roma zamanında ortaya çıkmasından dolayı Roma Katolik kilisesi olarak da bilinmektedir. Bu mezhep petrus tarafından kurulmuştur. Katolik mezhep içerisinde dini kurallar oldukça fazla olarak karşımıza çıkmaktadır. Petrus dine mensup kişiler tarafından İsa’nın vekili olarak da kabul edilmektedir. Aynı zamanda Papa’nın da petrusun vekili olduğuna inanılmaktadır. Bu nedenle Katolik mezhebine sahip kişilerin günah çıkarması papalar tarafından kabul edilmektedir. İnanışa göre bu görev İsa tarafından petrusa verilmektedir. Petrus da bu görevi Papa’ya vermektedir.

Katolik mezhebine inanan kişilerin kiliseye giderek günahlarından arınmaları gerekmektedir. Günah işleyen kişiler kilisede günahlarını Papa’ya anlattığı zaman günahlarından arınmaktadır. Katolik mezhebi içerisinde sınıflar da bulunmaktadır. Bu sınıflar arasında ruhban da bulunmaktadır. Ruhban sınıfına ait kişilerin evlenmesi yasak olarak karşımıza çıkmaktadır. Fakat ruhban sınıfında bulunan bazı kişilerin evli olduğu da bilinmektedir. Bu evli kişilerin boşanması yasak olarak karşımıza çıkmaktadır. Aynı zamanda bu kişilerin boşanma sonrasında tekrar evlenmesi de yasak olarak karşımıza çıkmaktadır. Kişinin tekrar evlenmesi zina olarak adlandırılmaktadır. Bununla beraber Katolik Mezhebi içerisinde Cuma günü kutsal gün sayılmaktadır. Bu günde et yemek yasaklanmıştır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir