Hristiyanların Tarihi Gelişimi

Hristiyanların tarihi gelişimi

Hristiyanların Tarihi Gelişimi

Kişiler Hristiyanların tarihi gelişimi noktasında merak içerisinde kalınmaktadır. Bu dinin başlangıç zamanı Roma imparatorluğu olduğu da bilinmektedir. Roma imparatorluğu zamanında Hristiyanlık dini ortaya çıkmaktadır. Bununla beraber gelişim süreci de yine bu zamanda olmaktadır. Roma imparatorluğu diğer dinlere karşı katı kuralcı olmaktadır. Hristiyanlığın kurucusu Hz İsa olarak kabul edilmektedir. Bununla beraber bu bilgi Tevrat ve yeni ahit içerisinde de yer almaktadır. Hristiyanlık dininin temelinde Hz İsa’nın bulunduğu da bilinmektedir bununla beraber inanç temelinde de İsa bulunmaktadır. Hristiyanlık dini İncilin içerisinde yer alan bilgilere göre kurulmamıştır. Bu din İsa’nın doğumuyla başlamaktadır. İsa’nın doğumu, yaşamı gibi faktörler üzerinden kurtulmaktadır.

İsa’nın çarmıha serilmesi de Hristiyanlık için oldukça önemli bir olay olarak karşımıza çıkmaktadır. İnanışa göre İsa öldükten sonra tekrar dirilmiştir. Hristiyanlık dininin inanç temeli bu olaya dayanmaktadır. Hz İsa Kur’an-ı Kerim’de yazdığı gibi tanrının oğlu değildir. Hristiyanlık dini inancına göre ise İsa tanrının oğlu olarak kabul edilmektedir. Hz İsa Kur’an-ı Kerim’de yazdığı gibi normal bir insan olarak dünyaya gelmektedir. Fakat Hristiyanlık dinine göre İsa’nın tanrı olduğu düşünülmektedir. İsa’nın ölümü de insanlığın günahını silmek için inancı olmaktadır. İsa hakkında düşünülenler kitabı olarak da karşımıza çıkmaktadır. Bu kitabı düşüncelere kanonik İncil adı da verilmektedir. Hristiyanlık Yahudilere karşı çıkan bir din olarak da karşımıza çıkmaktadır.

Hristiyanlık Da Tek Tanrı İnancı Nedir?

Hristiyanlık dini içerisinde belirli inançlar bulunmaktadır. Bu inançlardan bir tanesi tek tanrı inancı olarak karşımıza çıkmaktadır. Tek tanrı inancı Hristiyanlık mezheplerinde bulunmaktadır. Bu dine inanan kişilere göre tanrının birçok özelliği de bulunmaktadır. Fakat tanrının kudretli özelliği her özellikten daha önemli sayılmaktadır. Bu dine ait mezhepler tanrıyı baba olarak görmektedir. Aynı zamanda baba sevgisi olarak da tanrıya sevgi duyulmaktadır. Hristiyanlık dini içerisinde bir tanrının üç unsuru bulunmaktadır. Buna rağmen bu din içerisinde tek bir tanrıya inanılmaktadır. Bu unsurların da din için oldukça önemli bir yeri bulunmaktadır. Bu din içerisinde yer alan üç unsur oldukça önemli olmaktadır. Din içerisinde yer alan unsurlar arasında baba bulunmaktadır. Bununla beraber oğul ve Kutsal ruh unsurları da bulunmaktadır.

Hristiyanlık mezhepleri içerisinde üç unsur bulunsa da tek tanrıya inanılmaktadır. Bu üç unsur dine inanan kişilerce zar olarak görülmektedir. Zarın farklı yüzlerinin bulunduğu savunulmaktadır. Bununla beraber zarın tek olduğu da gözden kaçırılmamaktadır. Hristiyanlık dini içerisinde tanrının Meryem’le cinsel ilişki kurulduğuna inanılmamaktadır. Hristiyanlık dini içerisinde birçok ibadet ve ayinler de bulunmaktadır. Bu ayinler bazı zamanlarda kilise de yapılmaktadır. Fakat bazı mezhepler kilisede ayin yapmamaktadır. Kişilerin ait olduğu kiliseler de bulunmaktadır. Bu kiliselere göre ibadetler de bulunmaktadır. Kiliselerde ibadet sırasında ilahiler okunmaktadır. Bu ilahiler mezheplere göre farklılık da oluşturmaktadır.

Hristiyanlık Dini İçerisinde Yer Alan Yeni Ahit Hakkında Bilgi

Hristiyanlık mezheplerine ait kutsal kitaplar bulunmaktadır. Bu kitaplar mezhepler arasında farklılıklar da göstermektedir. Kitaplar arasında yeni ahit de bulunmaktadır. Yeni ahit kitabının bir diğer ismi de yeni Antlaşma olarak bilinmektedir. Bununla beraber kitap içerisinde 4 İncil bulunmaktadır. Aynı zamanda kitap içerisinde 21 mektup da yer almaktadır. Bu kitap Luka tarafından yazılmış ve Hristiyanların bazı mezhepleri tarafından kabul edilmektedir. Bununla beraber bu kitap vahiy de içermektedir. İnanılan yeni ahit kitabı toplamda 27 tane olarak karşımıza çıkmaktadır. Yeni ahit kutsal kitap olarak kabul edilmektedir. Bu kutsal kitabın bölümleri de patristik dönemine ait olmaktadır. Kitap yazılmadan önce birçok derlemeden yararlanmaktadır. Bu durum sonucunda 180 civarında metin derlemesi ile tamamlanmaktadır.

Yeni Antlaşma kitabının bölümleri de bulunmaktadır. Kitabın ilk bölümünde İsa’nın hayat hikayesi bulunmaktadır. Bu hayat hikayesi eksiksiz bir şekilde yazılmaktadır. Bu kitap bu görünümü ile siyer kitabına benzemektedir. Matta ve Luka incilleri de Hristiyanlık dini içerisinde yer almaktadır. Bununla beraber bu İncil kitaplarının içeriği de oldukça önemli olmaktadır. Kitap içerisinde İsa’nın doğum zamanı anlatılmaktadır. Bununla beraber kitap içerisinde İsa’nın yaşamı da anlatılmaktadır. Bu anlatımlara en iyi ve en ayrıntı şekillere yer verilmektedir. Kitap içerisinde İsa’nın ölümü de anlatılmaktadır. Ölümün yanı sıra ölümden sonra İsa’nın dirilişi de İnciller içerisinde konu edilmektedir.

Hristiyanlık Dini İçerisinde Oruç Tutmak

Hristiyanlık dininde oruç ibadeti de bulunmaktadır. Hristiyanlık ibadetleri genel olarak farklılık göstermektedir. Mezhepler arası oruç ibadetlerinde de farklılıklar bulunmaktadır. Bu farklılıklar vaftiz ile de karşımıza çıkmaktadır. Kişinin bağlı olduğu mezhebe göre ibadet yapması gerekmektedir. Aynı zamanda kişinin bağlı olduğu kiliseye uygun şekilde ibadetlere de katılması gerekmektedir. Kişi oruç ibadetinde mezhebine uymak zorundadır. Oruç Hristiyanlık dini içerisinde Tevbe olarak da geçmektedir. Bununla beraber Hristiyanlık dini içerisinde yer alan kişiler bu ibadetin toparlanma olduğuna da inanmaktadır. Mezheplere göre farklılık gösteren bu ibadet genel olarak esnek bir şekilde tutulmaktadır. Bunun yanı sıra perhiz olarak da adlandırılmaktadır.

Oruç Hristiyanlık da yıllık ibadet olarak karşımıza çıkmaktadır. Hristiyanlık dini içerisinde yer alan kişinin oruç tutması yemeğini esnetme olarak da karşımıza çıkmaktadır. Normal günlük yeme miktarları bulunmaktadır. Oruç anında bu miktar normal günde yenilen yemeğin üçte ikisi olarak belirtilmektedir. Kişi oruç tutarken yemeğin üçte ikisini yemesi gerekmektedir. Oruç tutulan süre zarfı boyunca kişinin et yemesi sakıncalı olmaktadır. Bu nedenle bu süre içerisinde kişi balıktan başka et yemez. Aynı zamanda bazı mezhepler sigara ve içki kullanımını azaltmaktadır. Bazı mezheplere göre başka kişiye yardım etmek oruç tutmak olarak da adlandırılmaktadır. Bu nedenle mezhepler arası farklılıklara dikkat edilmesi gerekmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir