Hristiyanlık Dininde Şarabın Yeri

Hristiyanlık Dininde Şarabın Yeri

Hristiyanlık Dininde Şarabın Yeri

Hristiyanlık dini içerisinde şarabın önemi oldukça fazla olmaktadır. Şarap İsa’nın zamanından kalma olarak da karşımıza çıkmaktadır. Hristiyanlık dini içerisinde İsa’nın çarmıha serildiği bilinmektedir. İnanışa göre İsa çarmıha gerilmeden önce yemek yemiştir. İsa’nın belirli öğrencileri bulunmaktadır. Bu öğrencilere havariler de denilmektedir. Bununla beraber havariler ile birlikte yemiş olduğu son akşam yemeği de bulunmaktadır. Hristiyanlık dininde şarap ayini bu yemeğe dayanarak yapılmaktadır. İsa havarilerine yemek esnasında ekmek vermektedir. İsa’nın vermiş olduğu ekmek sonrasında bu benim bedenim dediğine inanılmaktadır. Bilindiği üzere akşam yemeğinde İsa havarilerine şarap da vermektedir. İsa bu şarap için de benim kanım dediği de bilinmektedir. Hristiyanlık Dininde Şarabın Yeri;

Şarap ve ekmek ile yapılacak olan ayin olarak da karşımıza çıkmaktadır. Yapılacak olan ekmek ve şarap ayinine verilen bir diğer isim de bulunmaktadır. Bu isim Roma Katolikleri tarafından verilmektedir. Roma Katolikleri ekmek ve şarap ayinine missa ayini adını da vermektedir. Yapılan bu ayin bazı kiliseler tarafından haftada iki defa yapılmaktadır. Fakat bazı kiliseler ayda bir defa yapmaktadır. Ekmek şarap ayini papaz tarafından kilisede yapılmaktadır. Kilisede yapılan ayinler arasında yerini almaktadır. Papaz kilise kapısında durarak misafirlere ekmeği şaraba batırarak sunmaktadır. Ekmeğin bir parça koparılması sonrasında şaraba batırılmaktadır. Daha sonra misafirlere sunulmaktadır. Bu ekmeği yiyen kişi İsa Mesih bedeni ile bütünleşmektedir.

Katolik Mezhebi Hakkında Bilgi

Katolik mezhebi Hristiyanlık dini içerisinde yer alan mezhep olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu mezhebin belirli özellikleri de bulunmaktadır. Katolik mezhebi bilindiği üzere petrus tarafından kurulmaktadır. Petrus din inancına göre İsa’nın vekili olduğuna inanılmaktadır. Katolik mezhebi dinine göre Papa’nın dini bir başkan olduğuna inanılmaktadır. Diğer mezheplere göre bu durum değişiklik göstermektedir. Aynı zamanda Katolik mezhebi içerisinde yer alan inanca göre papa da İsa’nın vekili olduğuna inanılmaktadır. Bununla beraber papa ile petrus arasında da bağ bulunmaktadır. Mezhep inancına göre Papa’nın petrus’un halefi olduğuna da inanılmaktadır. Katolik mezhebine göre Papa’nın yanılmaz bir otorite olduğuna da inanılmaktadır. Bu otoritenin güçlü olduğuna da inanılmaktadır.

Hristiyanlık dini içerisinde mezhebin inancına göre Roma üstün olmaktadır. Bu üstünlük diğer kiliselere göre değişiklik göstermektedir. Katolik mezhebi içerisinde inanılan Ruhu’l Kuds da bulunmaktadır. Ruhu’l Kuds inanca göre babadan çıktığı düşünülmektedir. Bununla beraber oğul unsurunun da Ruhu’l Kuds içerisinden çıktığına da inanılmaktadır. İnanışa göre İsa’nın ilahi olduğu da bilinmektedir. Bununla beraber Katolik mezhebi içerisinde yer alan inançlar oldukça farklı olmaktadır. Bu inanç içerisinde İsa’nın insanı tabiata sahip olduğu da bilinmektedir. Mezhep içerisinde azizler de bulunmaktadır. Azizler bu mezhep inancına göre Tanrı katında sözcü olmaktadır. Aynı zamanda tanrı katında azizlerin şefaatçi olduğuna da inanılmaktadır. Bu inançlar mezhepler arasında farklılıklar da barındırmaktadır.

Ortodoks Mezhebi Özellikleri Hakkında Bilgi

Hristiyanlık dini içerisinde ortodoks mezhebi de bulunmaktadır. Bu mezhebin belirli özelliklerinin bulunduğu da bilinmektedir. Genel olarak bu mezhebe sahip kişilerin belirli noktalara inanması da gerekmektedir. Ortodoks mezhebi içerisinde patrik bulunduğu da bilinmektedir. Genel olarak patriğin ruhani başkan olduğuna inanılmaktadır. Bu inanç mezhep için oldukça önemli olmaktadır. Mezhep içerisinde yer alan inanca göre Papa’nın yanılma durumu olmasına inanılmaktadır. Papa’nın insan olduğuna inanılmaktadır. Bu nedenle Papa’nın İsa’nın vekili olmadığına da inanılmaktadır. Mezhep inançları bunu gerektirmektedir. Ortodoks mezhebi içerisinde yer alan inanca göre oğulun babadan çıktığına inanılmaktadır. Hristiyanlık dini içerisinde farklı mezheplerin bulunduğu da bilinmektedir. Mezheplerin inançlarında farklılıklar da bulunmaktadır.

Ortodoks mezhebi içerisinde yer alan inanca göre ilk yedi konsil bulunmaktadır. Bu inanca göre ilk yedi konsil de kararlar alınmaktadır. Alınan kararlar mezhep içerisinde yer alan kişiler tarafından kabul etme zorunluluğu bulunmaktadır. Mezhep içerisinde ikonların bulunduğu da bilinmektedir. Meryem ve İsa’nın ikonlarına saygı gösterilmesi gerekmektedir. Bununla beraber mezhep içerisinde yer alan aziz ikonlarına da saygı gösterilmektedir. Ortodoks mezhebi içerisinde belirli noktalar da bulunmaktadır. Genel olarak mezhep dinine inanan birçok dil bulunmaktadır. Ortodoks mezhebi içerisinde kişi diline uygun olarak dua etme konusunda serbest olmaktadır. Aynı zamanda ülkeler dillerine ait ibadetleri de yapabilmede serbest olmaktadır. Herhangi bir dil zorunluluğu bulunmamaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir