Maliki mezhebinden olan Bisâti(Muhammed Bin Ahmed), Mısır’da yetişmiştir. Künyesi de ünlü İslam aliminin,Ebû Abdullah’tır. İsmi de, Muhammed bin Ahmed bin Osman Naîm et-Tâî el-Bisâtî el-Kâhiri olmakla birlikte genellikle Bisâti olarak tanınmıştır.
Bisâti’nin Hayatı
Bisâti, 760’da Cemazil-evvel zamanında Garbi Mısır bölgesinde yer alan Bisât’ta doğmuştur. Sonrasında da ünlü alim, Kahire’ye yerleşmiştir. Orada eğitimine devam ederek, kendini baya geliştirmiştir. Geliştirmesine bağlı olarak da, ünlü alimler kervanına katılmıştır. 842’de ramazan aynın 13.gününde ki Cuma gecesinde Kahire’de hayata gözlerini yummuştur.
Bisâti’nin İlim Hayatı
Bisâti(Muhammed bin Ahmed) hayatı genel olarak takva ve eğitimlerle geçmiştir.Bisâti, Bisat’ta doğmuş ve orada büyümüştür. Dolayısıyla ilim hayatına da, orada başlamıştır. İlk olarak Bisâti; İbn-i EbîZeyd’e ait risaleyi ve Kur’an-ı Kerim’i ezberlemiştir. 18 yaşına geldiğinde de, Kahire’ye giderek oraya yerleşti. İlim hayatını orada sürdürerek, önemli derecede kendini geliştirdi. Hiç ilim öğrenme konusunda ara vermedi. Nûreddîn el-Cellâvî el-Magribî sohbetlerine giderek onun talebelerinden oldu.
Bisâti, akli ve fıkhi ilimlerinde kendini önemli ölçüde geliştirdi. Uzak yakın demeden devamlı, hocasının derslerine katıldı. Hocası vefat edeceğine yakın bir zaman da İslam alimini çağırarak, İzzeddîn bin Cemâ’a derslerine kesinlikle katılmasını söyledi. Tabi ki, Bisâti’de bu isteğe uyarak aksatmadan derslere katıldı. Bisâti, ayrıca daha birçok alimden de dersler alarak kendini önemli ölçüde geliştirdi. Hadis, fıkıh, tefsir, beyan, nahiv, cebir, hikmet, mantık gibi pek çok ilimlerde kendini önemli ölçüde geliştirdi.
Eğitimlerini tamamlayıp sonrasında da, talebeler yetiştirmeye, Bisâti( Muhammed bin Ahmed) başladı. Aynı zamanda Allah dostu olan Bisâti, farklı farklı medreselerde de dersler vermiştir. Ders verdiği önemli medreseler şunlardır: Şeyhûniyye, Medrese-i Cemâleddîn-i Estâdâr,Berkükıyye,,…
Türbe-i Melik-in-Nâsır adlı Medrese’nin de, idareciliğini aynı zamanda yapmıştır. Sonra da Mısır diyarında kadılık görevine getirilmiştir. Kadılık görevini yaparken bile Bisâti, talebeler yetiştirmeye de devam etmiştir. Her yıl mutlaka hacca giderdi. Sürekli Tâat ve ibadetle gününü geçirerek, çok fazla Kur’an-ı Kerim okuyordu. Ders verilen öğrencilerin çok sayıda kitap okuması sağlanırdı. Aslında döneminde çok fazla kişi, İslam bilgininden önemli bilgiler öğrenmiştir.
Bisâti’nin Ahlakı
Bisâtiçok güzel bir ahlaka sahipti, kesinlikle dünyaya tamah etmezdi. Sade yaşamayı tercih ederdi. Onun için dünya ziynetlerinin kesinlikle önemi yoktu. Özellikle ünlü alim; tanınmaktan, gösterilmekten hoşlanmadığı içinde öldükten sonra kesinlikle kabrinin belli olmamasını istemiştir. Bu yüzdende, kabrini belli edecek kesinlikle hiçbir işaret koyulmamıştır.
Bisâti hazretlerinincenazesi yıkanırken, oldukça hafif yağmur çizildi yordu. Def edildikten sonra da, yağmur daha da şiddetlenmiştir. Herkes de yağan bu yağmuru, Bisâti hazretleri hürmetine olduğunu yorumladı.