Burhâneddîn-i Hirevî (Haydar Bin Muhammed), Sa’deddîn-i Teftâzânî aliminin en yüksek talebelerindendir.
Haydar bin Muhammed Hirevî ismine sahip olan ünlü İslam düşünürünün lakabıysa, Burhâneddîn olduğunu söyleyebiliriz. Ayrıca Burhâneddîn-i Hirevî, Haydarât-üş-Şîrâzî olarak da tanınmıştır. Daha sonra ki dönemlerde de, Rûmî nisbesiyle ünlenmiştir. Doğum tarihiyle ile ilgili hiçbir bilgi İslam düşünürünün bulunmuyor.
Şîrâz ve Herat şehirlerinde de, çok fazla alimden ilimler tahsil etmiştir. O zamanın büyük aliminden yani, Sa’deddîn-i Teftâzânî’den de dersler almıştır. Arap edebiyatına ve diline çok hakimdir. Beyân, Belagat, me’ânî ilimleriyle de çok fazla yükselmiştir. Ferâiz, kelâm ve Tefsîr gibi ilimlerde de, çok önemli alim olarak karşımıza çıkıyor.
Teftâzânî tarafından yapılan Keşşâf tesirine haşiye aynı zamanda, Burhâneddîn-i Hirevî tarafından da yapılmıştır. Kazvînî’ye ait îzâh kitabını da şerh etmiştir. Onun hayatını sürdürdüğü zamanlarda diyâr-ı Rûm alarak adlandırılan Anadolu’ya gelerek, çok sayıda öğrenci yetiştirdi. Allâme Muhyiddîn el-Kâfiyecî’de, ünlü İslam aliminden çok fazla ilim almıştır. Özellikle Ferâiz-i Sirâciyye kitabında da, şerh yaptığına dair rivayetlerde bulunuyor. Fakat bu hususla ilgili herhangi bir bilgi somutlaştırılmamıştır. Burhâneddîn-i Hirevî 820 yılında da vefat etmiştir.