Çelebi Halîfe(Cemâleddin Muhammed Bin Mahmûd Aksarâyî) Kimdir? Eserleri ve Hayatı

Çelebi Halîfe(Cemâleddin Muhammed Bin Mahmûd Aksarâyî), Osmanlı’da önemli ulema, evliya büyüğü olarak biliniyor.

Muhammed bin Mahmûd isimli ünlü İslam düşünürü, aynı zamanda Cemâleddîn-i Aksarâyî’nin de torunudur…  Amasya’da doğup aynı zamanda büyümüştür. Cemalî olarak seslenilirdi ve 899’da Mekke-i mükerremeye giderken hakkın rahmetine kavuşmuştur. Tebük ve  Hisa adı verilen korunun yakınlarına hacıların çok fazla uğradığı yere defnedilmiştir.

Çelebi Halîfe(Cemâleddin Muhammed Bin Mahmûd Aksarâyî)’nin İlim Hayatı

Çelebi Halîfe(Cemâleddin Muhammed Bin Mahmûd Aksarâyî) ilim hayatı, oldukça gelişmiştir. İlim konusunda son derece iyi bir çevrede yetişti. Bu yüzden de çevresinden temel bilgileri öğrenmiştir. Aksaray’da ve Amasya’da ilmini tahsil ettikten sonra, o zamanın din, fen alimleriyle de görüşmeler aynı zamanda yapmıştır. Alâeddîn Halvetî halifesi olan, Şeyh Abdullah’ın da sohbetlerine katıldı. İbn-i Tâhir Halvetî meclisine de aynı zamanda katıldı.

Ünlü İslam düşünürü ayrıca; tefsir, fıkıh, hadis gibi hem akli hem de nakli ilimlerde de kendini çok geliştirerek alimliğe yükselmiştir. Özellikle ilim konularında ilerleyerek, tasavvuf konusunda da yüksek mertebelere ulaşmayı başarmıştır.

Tâhirzâde ve İbn-i Tâhir olarak tanınan bu mübarek zat, Allah’ın aşkıyla devamlı yanıp tutuşmuştur. Çelebi Halîfe(Cemâleddin Muhammed Bin Mahmûd Aksarâyî sadece öğrenci yetiştirmekle kalmadı pek çok eserde aynı zamanda yazmıştır.

Çelebi Halîfe’nin gözde talebesiyse, Sünbül Sinân Efendi’dir… Mısır’a Çelebi Halîfe tarafından gönderilen Sünbül Sinan, yıllarca Anadolu için öğrenciler yetiştirmiştir. Feyzle birlikte bereket ile yetiştirilen bu öğrenciler, Anadolu’ya çok büyük katkılarda bulunmuşlardır.

Toplumun her kesimine Çeleb Halîfe büyük hizmetler yapmıştır.

Çelebi Halîfe(Cemâleddin Muhammed Bin Mahmûd Aksarâyî Önem Arz Eden Eserleri

Çelebi Halîfe(Cemâleddin Muhammed Bin Mahmûd Aksarâyî önemli eserleri şunlardır:

  • Risâle-i sad kelime-i Sıddîk-ı ekber
  • Tefsîr-i sûre-i Fâtiha
  • Şerhu Hadîs-i erba’în-i Nebevi
  • Risâle-i etvâr
  • Şerhu erba’îne hadîsen kudsiyyen
  • Cevâhir-ül-kulûb
  • Şerhu erba’îne hadîsen kudsiyyen
  • Risâle-i fakriyye
  • Risâle-i etvâr

Çelebi Halîfe(Cemâleddin Muhammed Bin Mahmûd Aksarâyî)’nin Dine Bağlılığı Ve Kişiliği

Çelebi halife’nin dine bağlılığı ve kişiliği, herkes tarafından çok beğeniliyordu. Tamamen Allah’a kendini adayan İslam alimi, tasavvuf konularında kendini çok fazla geliştirmiştir. İyi niyetli, ilim irfan ve hüsn-i zan sahibiydi de aynı zamanda diyebiliriz. Ayrıca Allah Teala’nın da kerametlerine nail olmuş bir Allah dostu olarak da dikkat çekiyor. Devamlı Allah için çalışır onunla meşgul olurdu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir