Çelebi-Zâde Seyyid Mehmed Zeynel’ îbidîn Efendi Kimdir? Eserleri ve Hayatı

Çelebi-Zâde Seyyid Mehmed Zeynel’ îbidîn Efendi; sarayın doktoru olan Sûrre Emînizâde Mehmed Sa’id Efendi’yle ve Şeyhü’l-islâm görevini yapan Küçük Çelebizâde İsmâ‘il Âsım Efendi’nin kızının oğlu olarak dünyaya gelmiştir.  İstanbul’da, 1167’de doğan alimin doğum dönemi tam olarak Rebi’ü’l-âhir zamanıdır.

Çelebi-Zâde Seyyid Mehmed Zeynel’ îbidîn Efendi’nin Eğitimi Ve Ulaştığı Makamlar

Çelebi-Zâde Seyyid Mehmed Zeynel’ îbidîn Efendi eğitimi, çok güzel almıştır. Özellikle güzel bir eğitimin sonucunda da, 1187 Rebi’ü’l-evvel zamanında da rü’ûs alıp derslere dahi girmeye başlamıştır. Bir müddet burada çalıştıktan sonra da, Süleymâniyye Dârü’l-hadisi’nde eisü’l-müsevvidîn görevinde de bulunmuştur. Daha sonra Üsküdar Meyleviyeti sayesinde ilmiyye sınıfında da yer aldı.

1221’de de Edirne Mollası olan ünlü İslam düşünürü, Mekke Pâyesi’ni görevini de kapmıştır. 1223 yılında da, nakîbü’l-eşrâf adıyla Cum‘ade’l-âhirede azledildi. Aynı yılın sonunda da, İstanbul kadısı görevine getirilmiştir. Diğer sene de, Anadolu Kazaskeri payeliği görevine getirilmiştir. 1230 yılında da, meşihât makamına ulaşmıştır. Yaklaşık 3 sene kaldığı bu makamdan da azledilmiştir. Daha sonra Bursa’da, ikametine memur edilmiştir. 1234 yılının Kasım ayında da affedilip Üsküdar, Sultantepesi konağında yaşamasına müsaade edilmiştir. Fakat 1239 yılında, hakkın rahmetine ulaşmıştır.

Çelebi-Zâde Seyyid Mehmed Zeynel’ îbidîn Efendi cenazesi, Molla Gürânî’de yer alan ceddi İsmâ‘il Âsım Efendi yakınlarında gömülmüştür. Hatta mezar taşında da, mahkûk kitabesinden kısacık bir metin yer alıyor.

Hatt-ı ta’lik zamanında, mümtaz hattatları içinde de yer alsa da yine de çok fazla bilgiye ne yazık ki ulaşmak mümkün değildir. Aynı şekilde hocaları hakkında da, herhangi bilgiye ulaşmak söz konusu değildir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir