Abdülfettah-ı Bağdadi Akri Kimdir? Hayatı ve Eserleri

Abdülfettah-ı Bağdadi Akri miladi 1778 yılında Musul’a yakın bir bölgede yer alan Akra kasabasında doğmuştur. Tasavvuf büyüklerinden olan Mevlana Halid Bağdadi hazretlerinin yetiştirdiği talebeler arasındadır. Fıkıh alanında devrin önemli âlimleri arasında yer almıştır. Çocukluk döneminde Bağdat’ta bulunmuş ve önemli âlimlerden çeşitli alanlarda ilim öğrenmiştir. Gayretli ve zeki olması nedeni ile âlimlerin tavsiyesi ve kalbine gelen feyz ile Mevlana Halid Bağdadi hazretlerinin talebesi olması işaret edilmiştir. Bunun üzerine Bağdat’tan yola çıkarak Mevlana Halid Bağdadi hazretlerinin dergâhına gelmiştir. Zahiri ilimleri öğrenmenin yanı sıra batıni ilimleri de öğrenerek tasavvuf alanında yetişmeyi arzulayan Abdülfettah-ı Bağdadi Akri Mevlana Halid Hazretlerinden almış olduğu ilim ile çok yüksek derecelere gelmiştir.

Eğitim Hayatı

Mevlana Halid Bağdadi Hazretleri tasavvuf büyüklerindendi. Eğitim hayatı boyunca bu âlimden ilim öğrenen Abdülfettah-ı Bağdadi Akri hocasının söylediklerini kısa sürede yerine getirerek takdir kazanırdı. Gayretinden dolayı kısa sürede ilerleme kaydetmişti. Nefis terbiyesini hocasının kapısında yerine getirerek kısa sürede büyük mertebelere ulaştı. Tasavvufta büyük mertebelere ulaşmayı amaçlayarak sıkıntı ve dertlere sabreder ve bunu bir eğitim olarak görürdü. Tüm bu tasavvufi terbiye ve ilim neticesinde hocasından halifelik alarak irşad faaliyetlerine başlama yetkisi aldı. Mevlana Halid Hazretlerini Bağdat’ta görüp ziyaret etmek isteyen pek çok kişi bulunuyordu. Bunların önemli bir kısmı da İstanbul’da idi. Mevlana Halid hazretleri bu durumu bildiği için halifesi Abdülfettah-ı Bağdadi Akri hazretlerini İstanbul’a gitmesi için işarette bulunmuştur. Burada Üsküdar’da irşad faaliyetlerine başlayan büyük âlim kısa sürede pek çok kişinin gönlünü kazandı. Ayrıca birçok kişinin hidayetine vesile oldu. Üsküdar’da bulunan Nuh Kuyusu bölgesinde dergâhı olan âlim eğitim hayatı boyunca gördüğü terbiye ve usulü talebelerine aktardı. Önemli tasavvuf kolları arasında yer alan Ahrariyye yoluna bağlı Müceddidi ve Halidiye kolunu temsil eden Abdülfettah-ı Bağdadi Akri kalp terbiyesinde vererek insanların dünya ve ahiret hayatlarını güzelleştirmeye çabalıyordu. Talebeleri arasında devlet erkânından önemli kişiler de vardı.

Abdülfettah-ı Bağdadi Akri Hazretlerinin İstanbul Hayatı

İstanbul’da kurduğu dergâhta her talebeyi kapasitesine ve kabiliyetine göre yetiştirmeyi usul edinen âlim bu sayede pek çok kişinin hidayete ermesine vesile olmuştur. İrşad faaliyetlerinde bulunduğu dergâh daha öncesinde Ali Rıza Efendinin irşad faaliyetlerinde bulunduğu dergâhtı. Onun vefatı sonrasında dergahta faaliyetlere başladığı kaynaklarda yer alır. Üsküdar’da bulunan Alaca Minare Tekkesi’nde faaliyetlerini sürdürdüğü bilinir. Bu dergâh Abdülfettah-ı Bağdadi Akri hazretlerinin İstanbul hayatı sonrasında Nakşibendiyye tarikatine bağlanmış ve silsile devam etmiştir. Sonraları Mehmed Rüstem Raşid Efendi ve Hasan Hilmi Efendi halife olarak dergâh faaliyetlerini devam ettirmiştir. Dergâhta yetişen büyük ilim adamları ve âlimler Anadolu’nun çeşitli vilayetlerine giderek tasavvuf ekolünü halk arasında yaygınlaştırmıştır. Kaynaklarda geçen bilgiye göre Abdülfettah-ı Bağdadi Akri’nin Bursa ziyareti sonrasında İstanbul’a dönmesinden kısa bir müddet sonra vefat ettiği yer alır. Vefat ettiği yıl miladi 1864 yılına rastlamıştır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir