Dimyati Kimdir? Nasıl Bir Yaşam Sürmüştür?

Dimyati, tarihte bilinen tam adıyla Muhammed bin Osman bin Sadaka bin Ali bin Muhammed bin Muhlisuddîn’dir. Fakat Dimyati ismi ile meşhur olmuştur. Tarihte yaşadığı dönemin bilinen en meşhur tefsir ve fıkıh alimlerinden biri olarak anılmaktadır. Dimyati’ye ait bilinen doğum tarihi 852 (m. 1448) yılı olarak bilinmekte fakat kendisine ait bir vefat tarihi bulunmamaktadır. Doğum yeri Atıyye kasabası olmakla beraber yine kendisine ait bir ölüm yeri ve bilgisi bulunmamaktadır. Dimyati, Şafiî mezhebine uygun yaşayan bir İslam alimi olarak bilinmektedir. Küçük yaşta iken ise Dimyat’a gelmişlerdir. Dimyati birçok farklı alimden öğrendikleri ile yüksek seviyede bir fıkıh alimi haline gelmiştir. Günümüzde hala kendisinin bıraktığı ilimlerden faydalanmakta olan ve izinden giden birçok alim, alim adayı bulunmaktadır.

Dimyati’nin Hocaları Kimlerdir?

İslam alimliğinde öğrenme ve yetiştirilme süreci hoca – talebe ilişkisine dayanmaktadır. Öyle ki her İslam alimi kendi talebelerine bildiklerini öğretir, kendine bir alan seçmesi gerektiğini anlatır ve ona hayat boyu ilim ile uğraşma sevgisini aşılamaktadır. Bu talebeler de gün gelip birer İslam alimi olduklarında kendi öğrencilerine aynısını yapmaktadırlar. Bu nedenle her İslam aliminin olduğu gibi Dimyati’nin hocaları da onun gelişmesi ve ilim seviyesini arttırarak bir alim olmasında büyük etkili rol oynamışlardır. Dimyati, Kur’an-ı Kerim ve Minhac kitaplarını ezberlemesinin arından Şihâbüddîn Cedîdî’nin derslerine gitmeye başlamış ve bu durum uzun süre devamlılık göstermiştir. Aynı zamanda Dimyati, Fakîh Alemüddîn’in ve başka alimlerinde derslerine sık sık katılarak hepsinin ilminden faydalanmayı hedeflemiştir. Sonrasına Kahire’ye gelerek Şeyh Midyen Zaviyesi yakınlarında bulunmakta olan İbn-i Bektemir Zâviyesi’ne yerleşmiştir. Yine burada bulunduğu sürede de tüm alimlerin derslerini ilgiyle takip etmiştir. İbn-iBektemir Lodge’da Verdiyye ve Elfiye kitaplarının yarısını ezberledi.

Dimyati ve İlim Öğrendiği Alimler

Dimyati’nin ilim öğrendiği kişiler arasında İbn-i Kâsım’ın ve Fahreddîn Osman Maksî önemli bir yere sahiptir. Dimyati kendilerinin sohbet ve tasavvuf derslerine sürekli katılım göstererek onları kendine rol model almıştır. Bu ders süreleri boyunca Cem’ul-Cevâmi kitabını okumuş ve fıkıh ilminin temellerini öğrenmiştir. Sonrasında bir süre de İbâdî Bedreddîn bin Kattân ve Cevcerî’den eserler okuduğu bilinmektedir. Bekrî’den Minhâc kitabınıi, Kemâleddîn bin Ebî Şerîften Şerh-i Akâid ve kitaplarını okumuştur. Dimyati bunlardan alınan esasla hayatı boyunca birbirinden farklı birçok alimden ilim dersleri öğrenmiş ve çok okumuştur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir