Dürrizade Es-Seyyid Abdullah Efendi, doğum yılı bilinmemekle birlikte İstanbul’da doğmuştur. Önemli Osmanlı alimlerinden biri olmasının yanı sıra Osmanlı’da şeyhülislamlık yapan Dürrizade Mehmed Arif Efendi’nin oğludur. Babasından ilk dini derslerini almasının ardından Fatih Demirköşe ve sultan Selim Rüşdiyesi’nde eğitimine devam etmiştir. Bu okullarda eğitimine devam ederken aynı zamanda ailesi tarafında tutulan özel hocalar aracılığı ile Arapça ve Farsça dersleri olmaya devam etmiştir. Eğitimine Fatih Medresesi’nde devam etmiştir. Burada Eğinli Hoca olarak bilinen ve önemli hocalardan biri olan İbrahim Hakkı Efendi’den icazet almıştır. 1890 yılına geldiği zaman İstanbul müderrisliğini kazanmıştır. Dürrizade Es-Seyyid Abdullah Efendi, medrese derecelerini çok kısa zamanda ve kısa aralıklarla bir bir elde etmiştir. Bu derecelerin ardından kaza derecelerini de kısa bir zaman içinde kat etmiştir. Özellikle 1896 yılında bîlad-ı hamse, 1897 yılında Haremeyn ve 1901 yılında İstanbul payelerini almıştır.
Dürrizade Es-Seyyid Abdullah Efendi Ne Zaman Şeyhülislam Oldu?
Dürrizade ailesinin bir üyesi olan Dürrizade Es-Seyyid Abdullah Efendi, tıpkı dedeleri ve babası gibi hayatının bir bölümünde Osmanlı’nın en önemli mertebelerinden biri olan şeyhülislamlığa yükselmiştir. Dürrizade Es-Seyyid Abdullah Efendi’nin şeyhülislamlığı VI. Mehmed in olduğu dönemde gerçekleşmiştir. Osmanlı’nın son halifelerinden bir tanesi olan Dürrizade Es-Seyyid Abdullah Efendi 5 Nisan 1920 yılında bu göreve getirilmiştir. Şeyhülislam Abdullah Efendi, bu göreve gelene kadar pek çok devlet işinde boy göstermiştir. 1901’de Kongre’ye seçildikten sonra 10902’de Anadolu’da bir kaza yeri verildi. Memur olarak hayatına devam ederken daha sonrasında meclis başkanlığı görevine getirildi. Bu görevin Mustafa Sadri Bey’e verilmemesinin nedeni ise Mustafa Sadri Bey’in İttihatçiler’e olan muhalefeti ve siyasetin içinde fiilen yer almasıdır. Kısacası, Dürrizade Es-Seyyid Abdullah Efendi, Osmanlı Devleti’nin son şeyhülislamı olarak görev yapmıştır.
Dürrizade Es-Seyyid Abdullah Efendi Ne Zaman Öldü?
Abdullah Efendi, Damat Ferit Paşa tarafından çıkarılan muahede şartlarını görüşmek üzere 10 Haziran – 14 Temmuz 1920 tarihleri arasında Paris’e gitmiştir. Burada, Sultan Vahidettin tarafından 22 Temmuz 1920’de kabine üyesi olarak Sultanlığa katılma emri verildi. 31 Temmuz 1920 yılında Damat Ferit ve kabinesinin istifa etmesi üzerine sürdürdüğü şeyhülislamlık görevinden ayrılmıştır. Görevinden ayrılmasının ardından bir süre İstanbul’da kalan Dürrizade Es-Seyyid Abdullah Efendi, Milli Tarihler 23 Mart 1923’ü gösterdiğinde Hac vazifesini yerine getirmek amacı ile Mekke’ye gitmiştir. Dürrizade Es-Seyyid Abdullah Efendi’nin ölümü 30 Nisan 1923 yılında olmuştur ve Harem-i Şerif’te vefat etmiştir.