Ebû Yahyâ Kimdir? Eserleri ve Hayatı

Tefsir ve hadis ilimlerinde ileri seviyelerde eğitim almış bir alimdir. Gerçek adı Abdürrahmân bin Muhammed bin Ahmed Şerîfdir. Ebû Yahyâ ismi ile tanınmıştır. 757 (m. 1356) yılında doğdu. 826 (m. 1423) yılında vefât etti. Ebû Yahyâ’nın babası rü’yâsında oğlunun olacağı ve oğlunun alim olacağı haberini almış. Babası bu olay üzerine doğumundan önce sadaka dağıtmış. Ebû Zeyd Abdürrahmân bin Haldûn ve Kâdı Ebû Yahyâ bin Sekkâf doğuma kadar babası ile beklediler. Bu iki ilim adamı da çocuğa adının koyulmasını istedi. Babası iki alimin de gönlü olması için ikisinin de adını verdi. Annesi ve babasının gözdesi olarak yetişti.

Ebû Yahyâ Talebeliği

Annesi hamileyken çocuğunun alim olacağına yorumlanan bir rüya gördü. Yahya il eğitimini babasından aldı. İbn-i Hâcib’in “Aslî” eserini ve İmâm-ı Mâlik’in Muvatta eserini ders olarak okudu. İlim konusunda hevesliydi. Babası henüz hayattayken dersler vermeye başladı. Babası vefat edince büyük abisinden ders gördü. Ebû Osman Ukbânî’den de dersler aldı. Ebû Yahyâ talebeliği zamanında birçok âlimden ilim öğrendi ve icazet aldı. İlme olan gayreti birçok alim tarafından hayretle karşılanmıştır. Sahip olduğu ilim sayesinde kısa sürede tanındı. Abisinin hastalanması üzerine onun yerine ders okutmaya başladı. Birçok öğrenci okuttu. Tasavvuf öğrenerek mertebe edindi.

İlmi

Ebû Yahyâ’dan ders alan öğrencilerden birçoğu alim olmuştur. Şeyh Ebû Zeyd Câderî, Allâme İbni Zâgû, Şeyh Ebû Abdullah Kaysî bu alimlerdendir. Allâme İbn-i Zâgû alime olan hayranlığını sıklıkla dile getirir ve kitaplarında ondan alıntılar yapardı. Tefsir konusunda Ebû Yahyâ ilmi oldukça geniş olan alim olmuştu. Birçok ilimde mertebe sahibi olmuştu. İlminin genişliği birçok alim tarafından kabul edilmişti. Kendisi ahlakı ile de takdir, hürmet ve beğeni görmüştür. İlmin yayılması konusunda ömrü boyunca çalışmış ve insanların irşadı için uğraşmıştır. Bir alim olarak birçok mesele ile ilgilenmiş ve eserler yazmıştır. Öğrenme konusundaki azmi ileri yaşlarında da devam etmiştir. Gerek öğrencilerine gerekse diğer alimlere bu konuda örnek olmuştur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir