Ebü’l Hasen Süyûtî Hazretleri hicri takvime göre Recep ayının ilk günü 849 yılında (3 Ekim 1445) Kahire’de doğmuştur. Ataları Mısır’dan gelen Süyûtî Hazretleri yaşamını Bağdat’ta sürdürmüştür. Muhterem zat Kahire’de İbn Hacer el-Askalânî Hazretlerinden ders almıştır. Hayatının büyük bir kısmı vaizlik yaparak geçen Ebü’l Hasen Süyûtî, Abbasi Halifesi Müstekfî-Billâh’ın da özel imamlık vazifesini yürütmüştür. Kendi soyundan gelenlerin de din ilimleri ile uğraşmasını isteyen Süyuti Hazretleri İbn Hacer’den ders alırken oğlunu da yanında götürmüştür. Oğlu henüz 5 yaşında iken kendisinin öleceğini hisseden mübarek zat oğlunu medrese âlimlerine emanet etmiştir. Ebü’l Hasen Süyûtî Hazretlerinin diğer çocukları ve eşi hakkında tarih kaynaklarında bir bilgi yoktur. Sadece oğlu Ziyâeddin Muhammed ile ilgili yukarıda belirtilen bilginin bulunduğu mübarek zat oğlunu Şümünnî Hazretlerinden aldığı derslere de götürmüştür.
Aile Hayatında Nasıldı?
Ebü’l Hasen Süyûtî Hazretleri çok mütevazı bir aileye mensup idi. Annesinin Çerkez ya da Türk asıllı bir cariye olduğu yönünde rivayetler vardır. Hayatında Kur’an-ı Kerimi rehber edinen söz konusu zat Kuran’ı ezberleyerek hafızlığını hayatı boyunca sürdürmüştür. Hayatının büyük bir kesimini vaizlik yaparak geçiren Ebü’l Hasen Süyûtî, katıldığı derslerden ilham alarak birçok eser ortaya koymuştur. Yaşadığı dönemde kaleme aldığı eserler Arapça ve Farsça dillerinde yayınlanarak çevre ülkelerde ilim kaynağı olarak istifade edilen eserler arasındadır. Söz konusu şahsın yazdığı eserlerden bazılarını kendisinin imha ettiği rivayet edilir. Ne düşünce ile eserlerin imha edildiği yönünde herhangi bir bilgi bulunmasa da şahsın insanlığın istifadesine sunduğu eserlerin İslami bakış açısına geniş bir vizyon kazandırdığı bir gerçektir.
İslam Dinine Nasıl Katkıda Bulunmuştur?
Ebü’l Hasen Süyûtî İslam dinine yukarıda da açıklandığı gibi daha çok vaizlik yaparak insanlara tebliğ vazifesi üstlenerek hizmette bulunmuştur. Medrese eğitimi kapsamında ilmini tamamlayan şahıs bundan sonraki süreçte medrese eğitimi ile talebeler yetiştirmiş ve din adımlarının İslam dinine kazandırılmasına katkıda bulunmuştur. Yaşadığı dönemde alçak gönüllülüğü ile toplumun takdirini kazanan şahıs, hayatı boyunca insanlara yardım etmeyi, zengin ile fakir arasındaki gelir uçurumunu gidermeyi hayat felsefesi haline getirmiştir. Yazdığı eserlerde kibrin, kazanılan tüm imanî vasıfları alıp götürdüğünü savunan Süyûtî Hazretleri bu hususa ayrıca önem vermiştir. Yaşadığı dönemde Kahire ve Bağdat arasında İslamî ilimlere yönlenen her kesim insanların kendisini görmek için can attığı şahıs bu kapsamda birçok talebeye sahip olmuştur. Talebelerine insanlığa model şahsiyetler olmayı öğreten şahıs, aile hayatına da ayrıca önem vermiştir.
Ebü’l Hasen Süyûtî’nin Talebeleri
Ebü’l Hasen Süyûtî’nin talebeleri uzun yıllar İslam’a katkı sağlamak için gayret sarf etmişlerdir. Bu kapsamda Ebü’l Hasen Süyûtî Hazretlerinin İslam coğrafyasındaki etkisi uzun yıllar devam etmiş, hayatı hayranlıkla anılmıştır.