Muhammed bin Abdullah el-Ensârî Kimdir? Eserleri ve Hayatı

736 yılında dünyaya gelmişti. Bilinen en iyi hadis âlimlerinden içinde olan Muhammed bin Abdullah el-Ensârî. Künyesi, Ebû Abdullah’dır. Hadîs ilminde her sözü senettir. 830 yılı için de hayatını kaybetmiştir. Enes b. Malik’in soyundan geldiğinden dolayı Enesi lakabı ile tanınmaktadır. Henüz küçük yaşlarda iken ilim tahsiline başlamıştır. Babasından ve Humeyd et-Tavîl ve birçok önemli âlimden hadis dinleyen Muhammed Bin Abdullah El – ensari,  birçok rivayet içinde yer almıştır. Muhammed Bin Abdullah El – ensari’nin rivayet konusunda sika ve sadûk olduğuna inanılmaktadır.

Muhammed Bin Abdullah El – Ensari Yaşamı

Muhammed Bin Abdullah El – ensari  Züfer b. Hüzeyl, Ebû Yûsuf, Osman el-Bettî ve Ubeydullah b. Hasan el-Anber gibi isimlerden  fıkıh tahsil eden Muhammed b. Abdullah, Abbâsî Halifesi Hârûnürreşîd döneminde 807 yılında Basrada önemli bir görev alarak Basra kadısı oldu. Aradan geçen uzun süre sonrasında Bağdat’ın doğu yakası kadılığına tayin edilmiş ve orda görev yapmıştır. Aynı zamanda daha sonrai zamanlarda Halife Emîn devrinde bu görevinden alınarak mezâlim mahkemelerinde çalışması için gönderilmiştir.

Hadîs, fıkıh ve daha pek çok ilimlerde büyük bir âlim olarak bilinen Muhammed bin Abdullah el-Ensârî yaşamı boyunca, Süleymân et-Temîmî gibi çok fazla  başka âlimlerden ilim alıp, rivâyet içinde yer aldı.  İmâm-ı Buhârî ve daha birçok âlim ilim alıp, hadîs-i şerîf rivâyet ettiler. Muhammed bin Abdullah el-Ensârî, fıkıh ilminde oldukça kıybetli biri olup de derin düşüncelrre sahip bir âlimdi. Basra şehrinde uzun yıllar kadılık yani günümüzdeki anlamı ile hâkimlik yapan biri oldu. Yaklaşı olarak doksan yedi yaşına kadar yaşayan Muhammed bin Abdullah, hayatının tamamını ibâdetle ve insanlara ilim öğreterek, İslâmiyeti yaymak için çabalayarak bitirdi.

Muhammed Bin Abdullah El – Ensari Eserleri

Muhammed Bin Abdullah El – ensari Yaşamı boyunca ilim sahibi olma yolunda ilerlemiştir ve bu nedenle  güzel ve önemli bir eser yazmıştır. Bu eser birçok kişi ve âlim tarafından kullanılan bir eser haline gelmiştir. İşte o eser sizler için aşağıda belirtilmektedir.

  • En meşhûr eseri, ( er – Risâletü fi’l – Vakf )’ dır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir