Esed Bin Musa Kimdir? Eserleri ve Hayatı

Aslen Emevi soyundan gelmekte olan, büyük bir hadis alimi ve daha sonra hadis aslanı lakabını alan Esed Bin Musa doğum yeri hakkında kesin bilgiler yok ancak Mısır veya Basra olduğu söylenmektedir. Hicri takvime göre 132, miladi takvime göre 750 yılında doğmuştur. Babası, halifelik yapmakta olan Velîd Bin Abdülmelik’tir. Babası halife iken öldükten sonra II. Mervan onu hal edene kadar onun yerine iki ay boyunca halifelik görevini üstlenmiş ve daha sonra hadis tahsil etmeye başlamıştır.

Hadis konusunda kendini geliştirmek ve büyük bir alim olabilmek adına şehir şehir gezmiş ve dönemin önde gelen alimlerinden ilmi dersler almıştır. Bu anlamda ders aldığı alimlerden bazıları şunlardır: Yunus Bin Ebu, İbni Ebu Zi’b, Şube Bin Haccac, Abgullah Bin Lehia gibi çok fazla alimin öğrencisi olmuştur. Sünen-i Ebu, Sünen-i Nesai ve Sahih-i Buhari hadislerini rivayet etmiş ve bu ilimde kendisine sika, yani güvenilir denilmiştir. Buhari onun ortaya çıkarmış olduğu hadislerinin meşhur olduğunu duyurmuştu. Daha sonra Halife Ömer ve Halife Ebu Bekir’in söylemlerini ve öğütlerini derlediği hadisleri toparlayarak bir kitap altında birleştirdi. Kaleme aldığı eserlerin birçoğu, öğrencisi olduğu alimlerden ve babasından aldığı rivayetlerle olmuştur.

Ne yazık ki bugüne kadar kaç eser yazdığı hakkında kesin bilgiler yoktur ve günüme kadar ulaşabilmeyi başarmış olan tek eseri Kitabü’z Zühd’dür. Abdullah Bin Mübarek’in Kitabü’z Zühd’ünün devamı niteliğindedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir