Fatih Sultan Mehmed Han Kimdir? Eserleri ve Hayatı

Sultan İkinci Murad ve Huma Hatun’un evladı olan Fatih Sultan Mehmed Han, 3 Mart 1432 yılında dünyaya gözlerini açmıştır. Kuvvetli ve adalelidir. Dolgun yanaklı, kıvrık burunlu ve uzun boyludur. Yedi yabancı dil bildiği söylenmektedir. Dönemin büyük alimlerinden eğitim almıştır. Sanata önem vermiş, düzenli aralıklarla sanatçıları bir araya toplayarak sohbetler etmiştir. Merak edilen ve ilginç olan konular üzerine kafa yorar, araştırmalar yapardı. En değer verdiği hocası, Akşemseddin’dir. Cesur ve soğukkanlılığı ile bilinmektedir. İdareci ve komutanlığı ile dikkat çekmekteydi. Planladığı işleri kimseye söylemezdi.

Fatih Sultan Mehmed ve Eğitim

Fatih Sultan Mehmed Han, eğitime çok önem verirdi. Sürekli okur ve araştırmalar yapardı. Genellikle felsefi düşünürlerin kitaplarını okurdu. Batlamyos Haritasına ilgi duymuştur. Bu yüzden 1466 yılında haritayı tercğme ettirmiştir.

Bilimsel çalışmaları, titizlikle yaptırırdı. Bilim insanlarının diniyle ve mezhebiyle ilgilenmezdi. Dünya çapında çalışmalarıyla tanınan büyük bilginleri ülkeye davet eder, özel olarak ilgilenirdi. Kendi resmini yaptırmak istemiş, bu yüzden Bellini’yi davet etmiştir.

Fatih Sultan Mehmed’in Liderliği

Fatih Sultan Mehmed Han, küçük yaşta hükümdarlığa başlamıştır ve 1481 yılına kadar hükümdarlık yapmıştır. 25 sefere bizzat katılmıştır. Çok azimliydi ve iradesine sahip çıkardı. İstikrarlıydı, asla pes etmezdi. Temkinli davranır ve ani kararlar vermezdi. Sert bir yapısı vardı. Devlet yönetiminde çok ciddi davranırdı. Savaş sırasında arkada durmazdı. İleri atımlar yaparak ordusunu teşvik ederdi.

Gerçek ismi Sultan İkinci Mehmed’dir. 20 yaşında padişah olmasına rağmen Doğu Roma gibi 1100 yıllık bir imparatorluğu yıkmıştır. Bu yüzden “Fatih” unvanına sahip olmuştur. Tarihte İslam peygamberi Hz. Muhammed (sav)’in söylediği İstanbul fethini gerçekleştiren komutan olarak bilinmektedir. Ayrıca Orta Çağı kapatmış ve Yeni Çağı açmıştır.

Fatih Sultan Mehmed’in Ölümü

Fatih Sultan Mehmed Han, nikris hastalığına yakalanmıştır. Buna rağmen büyük zaferler elde etmiş, pes etmemiştir. Kişiliği ve komutanlığı ile takdir toplamıştır. Ancak 3 Mayıs 1481 yılında Maltepe’de hayatını kaybetmiştir. Mezarı Fatih Camii’nin yanında bulunan Fatih Türbesi’nde bulunmaktadır.

Bazı kaynaklarda Fatih Sultan Mehmed’in nikris hastalığından değil zehirlenerek öldürüldüğü yazmaktadır. Zehirlenme nedeni ise Roma’yı fethetme düşüncesidir. Ancak bununla ilgili resmi bir evrak yoktur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir