Meşhur İslam Âlimi Fereli Şeyh Sinân Efendi Kimdir? Eserleri ve Hayatı

Doğum tarihi konusunda net bir bilgi bulunmayan Meşhur İslam Alimi Fereli Şeyh Sinân Efendi Abdüllatîf Kudsî Hazretlerinin talebesidir. Kendisi Fatih Sultan Mehmet Han devrinde yaşamış ve dönemin büyük evliyalarından olarak gösterilen mübarek bir zattır.1485 senesinde vefat eden zatın kabri günümüzde Yunanistan’ın Selanik şehrine bağlı Fere beldesindedir. Kabrinin bulunduğu yerde türbe yapılan alan bol miktarda ziyaretçi alır. Fereli Şeyh Sinân Efendi Fere’den yola çıkmış din adamlarını ziyaret ederek ve onlardan dersler alarak Bursa’ya kadar gelmiştir. Bu gezi esnasında Hacı Halife’nin dergâhına gitmiştir. Üstün bir takva anlayışına sahip olan mübarek zat dinin emirleri karşısında son derece hassas yapıda bir karaktere sahiptir.

Fereli Şeyh Sinân Efendi’nin Takvası

Talebeleri Fereli Şeyh Sinân Efendi’nin takvası karşısında hayranlıklarını gizleyemezlerdi. Bu kapsamda Hacı Halife, Fereli Şeyh Sinân Efendi’nin talebelerine şu tavsiyelerde bulunmuştur. Şeyh burada iken tarikata aykırı hal ve hareketlerde bulunmayın, bu şahsa hürmet edin ve O’nu önemseyin. Abdürrahmân bin Seyyid Yûsuf da Fereli Şeyh Sinân Efendi’yi şu sözlerle anlatmıştır. Mübarek zatın yanında kusur işlemeyiniz. Eğer olumsuz bir hal sergilerseniz Fereli Şeyh Sinân Efendi’nin hatırı kırılabilir. Bundan dolayı da hayatınız boyunca işleriniz rast gitmez.

Fereli Şeyh Sinân Efendi ve Şeyh Hacı Halife

Tanıştıkları andan itibaren sıkı dostlukları bulunan Fereli Şeyh Sinân Efendi ve Şeyh Hacı Halife ortak hatıraları bulunan iki mübarek zat idi. Hacı Halife’nin değerli talebelerinden birisi yaşadıkları dönemde zengin bir tacirin kızı ile evlenmişti. O dönemde damada düğün günü elbise giydirmek gelenekti. Kızın babası da damada düğün günü yünden yapılmış bir elbise hediye edip giydirdi. Damat, bu elbiseyi giymiş vaziyette iki mübarek zatın yanına girdi. Fereli Şeyh Sinân Efendi, damadın üzerinde yünden yapılmış elbiseyi görünce çok sinirlendir. Hacı Halife’ye dönerek, her ilmin bir sahibi olduğu gibi her elbisenin de bir sahibi vardır. Bu süslü elbiseyi talebenin giymesine neden rıza gösterdiğini sorar. Hacı Halife’de bu tepki üzerine damadın kayınpederinin çok zengin olduğunu, kendisine ayıp olmaması için talebenin bu elbiseyi giydiğini beyan etmiş ve kusurunun affedilmesi için ricada bulunmuştur. Buna rağmen Fereli Şeyh Sinân Efendi özrü kabul etmemiş, damadın önceden giydiği elbiseyi giyene kadar da siniri geçmemiştir.

Fereli Şeyh Sinân Efendi’nin Ahlakı

Fereli Şeyh Sinân Efendi’nin ahlakı son derece cömert ve hoşgörülü olmasının yanında belirli konularda da çok katı tutumludur. Yukarıda anlatılan hadiseyi Fereli Şeyh Sinân Efendi tarikat kültürüne ters gördüğü için yüksek seviyede bir tepki göstermiştir. Dergâh kuralları karşısında esnemeye kesinlikle müsamaha göstermeyen Fereli Şeyh Sinân Efendi disiplinli kişilik yapısı ile ön plana çıkmış bir din âlimidir. Talebelerinin rivayet ettiğine göre birçok keramete sahip olan zat İslam dinine önemli hizmetlerde bulunuştur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir