İsviçre’nin Basel kentinde 18 Haziran 1907 tarihinde doğan Frithjof Schuon, Katolik meshebine mensup Alman bir aileden gelmektedir. Babası şair olmasının yanında aynı zamanda müzisyendir. Kendisi de çocukluğunu bu iki alanın içinde geçirmiştir. 1920 yılında babası Basel’de vefat eden Frithjof Schuon bu süre zarfında bu şehirde kalmıştır. Babasının ölümünden sonra kardeşleri ile birlikte bu şehirden taşınan Frithjof Schuon Mulhouse şehrine yerleşerek Fransız vatandaşı olmuştur. Burada kendi dili Almanca’nın yanında Fransızca’yı da iyi seviyede öğrenmiştir. Mulhouse’da 3 yılı aşkın bir süre kaldıktan sonra tekstil tasarımı işine başlamıştır. 1,5 yıl gibi bir süre askerlik vazifesini ifa ettikten sonra Paris’e yerleşmiştir.
Frithjof Schuon’un Eğitim Hayatı
Frithjof Schuon’un eğitim hayatı gelenekçi yazar Abdülvâhid Yahyâ’nın yazıları tanışması sonrasında 1924 yılından itibaren farklı bir boyut kazanmıştır. 1928 yılından itibaren İslam dinine ilgisi artan Frithjof Schuon 1930 yılından itibaren Paris Camisinde Arapça dersler almaya başlamıştır. Bu esnada yukarıda adı geçen Abdülvâhid Yahyâ ile İslam dini üzerine yazışmalarına devam etmiştir. 1932 yılında Cezayir’ giden zat, burada İslam âlimleri ile tanışmıştır. Burada başta Ahmed el-Alevî olmak üzere çeşitli sufilerle tanışarak İslam’ın gelenekleri ile ilgili bilgi almış ve bu dini tanımıştır. Burada Müslüman olarak Îsâ Nûreddin Ahmed ismini almıştır. Cezayir’den Kahire’ye giderek uzun süredir kendisi ile yazıştığı Abdülvâhid Yahyâ ile tanışmıştır. Kahire’de bulunduğu süreçte 2. Dünya Savaşı patlak vermiş, kendisi de Fransa’ya dönmek zorunda kalmıştır.
2. Dünya Savaşı’nda Frithjof Schuon
Fransa’ya dönmeyi müteakip 2. Dünya Savaşı’nda Frithjof Schuon orduda görevlendirilmiştir. Savaş esnasında Almanlara esir düşen söz konusu şahıs, kısa süre sonra buradan kaçmayı başarmıştır. İsviçre’ye gelerek buraya yerleşmiş ve burada bir zaviye açmıştır. 1949 yılında ressam Catherine Feer ile izdivaç yapmıştır. Amerikan yerlilerine de ilgi duyan Frithjof Schuon 1959 ve 1963 yıllarında olmak üzere bu kapsamda iki defa Amerika’ya gitmiştir. Amerika’daki yerli kabilelerin ikisine kabul edilmiştir. 1980 yılının Ekim ayından itibaren Indiana-Bloomington’a yerleşmiş ve burada ilim derslerini devam ettirmiştir. Yine söz konusu şehirde 5 Mayıs 1998 yılında hastalanarak vefat etmiştir. Kabri vefat ettiği evinin bahçesindedir.
Frithjof Schuon ve Gelenekçi Akım
Frithjof Schuon ve gelenekçi akımın savunucusu olduğu görüş tüm dünyada bulunan dinlerin özünün ezeli bir hikmete dayandığı yönündedir. Bu akım din kavramından ezeli din olarak bahsetmiştir. Frithjof Schuon yaşadığı dönemde İslam dininin akıl ve mantık çerçevesinde bir fikir akımı olduğu görüşünü benimsemiş olan Frithjof Schuon bu eksende İslam felsefesinin yaygınlaşması için çeşitli çalışmalarda bulunmuştur. İslam felsefesine geniş bir çerçeveden bakan Frithjof Schuon dini akıl ve mantık süzgecinden geçirerek yorumlamış ve muhteşem bir bakış açısı geliştirmiştir. İslamiyet’i seçtikten sonra da örnek bir dini yaşam sürmüştür.