Gayrimüslim İslam Araştırmacıları

İslamiyet yüzyıllardır hoşgörü ile yayılan kutsal kitaba sahip olan dinlerden biridir. Dünya genelinde büyük bir kısım islamiyeti kabul ederken, müslüman olmayan bazı ilimciler de İslamiyeti araştırmayı göz ardı etmemişlerdir. Bu konuda bazı gayrimüslim islam araştırmacıları bulunur. Bu yazımızda sizlere müslüman olmayıp da islamiyeti araştırmış ve bu konu üstünde bazı tezler hazırlamış olan kişileri sizlere aktaracağız.

Patricia Crone

1945 yılında Lejre’de dünyaya gelmiş olan Crone, Danimarkalı ve Amerikalı yazar olarak bilinir. Aynı zamanda tarihle de oldukça ilgili biridir. Oxford Üniversitesinde islam tarihi alanında öğretim görevlisi olarak yer almıştır. İslam hakkında da çeşitli eserleri bulunur. Patricia Crone, Making of the Islamic World ve God’s Rule: Government and Islam adında bazı eserler yazmıştır.

Henry Corbin

Fransız filozof ve akademisyen olan Henry Corbin, yaşantısının büyük kısmını Orta Doğu ülkelerinde İslamiyeti araştırarak geçirmiş biridir. Bu süreçte Şii ve tasavvuf gibi çeşitli islamiyet inançlarını da öğrenmiştir. Bu alanda Orta Doğu ve İslamiyetle ilgili olan eserler vermiştir.

Dan Gibson

Dan Gibson, Kanada’da dünyaya gelmiş olan belgeselci ve yazardır. Yaşamının büyük bir kısmını İslamiyeti, Arap Camiasını ve Orta Doğuyu araştırarak geçirmiştir. Bu süreçte de islamiyet hakkında ve islam kültürleri konusunda fazlaca bilgi sahibi olmuştur. Daha çok eski islam tarihine yönelmiş olan Gibson, bu konuda bazı belgeselleri de yayımlamıştır.

Andrey Korotayev

Andrey Korotayev, rus iktisatçısı ve tarih bilimcisidir. Daha çok matematik alanında yaptıkları ile bilinen biri olmasına rağmen, tarihçi ruhuyla da İslamiyet hakkında araştırmalara yönelmiştir. İslamın kökenlerini araştırmış ve bu konuda bazı bilgileri de gün yüzüne çıkarmayı başarmıştır. İslamiyet ve Yemen hakkında pek çok makale yayınlamıştır. Yazıları ondan fazla ülkede yayınlanmış ve okunmuştur.

Karen Armstrong

Karen Armstrong İngiliz bir yazardır. Müslüman olmamasına rağmen İslamiyet hakkında çeşitli araştırmalarda bulunmuştur. Özellikle büyük dinlerin ortak yönlerini araştıran yazar İslamiyet hakkında da çeşitli araştırmalar yapmıştır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir