Hacı Fehmi Erzincani Kimdir? İslam Dünyasına Olan Katkıları Nelerdir?

Meşhur  terzi baba halifelerinden  olan  Erzincan’da  yetişen   Hacı  Fehmi Erzincani, en ünlü İslam bilginleri  arasında  gösterilmektedir.  Doğum yeri ve tarihi hakkında kesin bir bilgiye vakıf olunamayan âlimin pek çok İslami fıkıh hizmet-i bulunmaktadır.  Haç farizası sırasında 1298 (m.1890) senesinde hastalanıp otuz gün süren hastalık sonrasında vefat ettiği edinilen bilgiler arasında yer almaktadır.  Hazreti Hadice’nin   kabrinin    ayak  ucuna defnedilen alim ,  her  fırsatta    hayata  yeniden tutunan   binen  en   ulvi  nitelikli  alimlerin  de basında  gelmektedir. Bu yüzden yetiştirdiği talebelerden devlet adamı ve sahabelere kadar herkes âlimin ölümü ile adeta yıkılmış,  vefat haberi tüm İslam coğrafyasını derin bir üzüntüyle kaplamıştır.

Mevlâna Halid -ı Bağdadi İslam ve tefsir hareketini âlimin eşsiz din hüviyetini Erzincan’a taşıma ihsanı da bulunan Terzi Baba  ‘ya talebe olma fırsatı yakaladı.  Hocasının yolundan gitmeyi kendine yol ve rehber edinen âlim daha pek çok İslami fikir kalıbını kendi hayatına uygulamaktan da, asla geri durmadı. Kalıbını bu şekilde her türlü nefsi duygudan, kötülükten ve olumsuz düşünceden temizlemeyi başaran âlim, ruhunu ve vücudunu teskin etmeye başladı. Zamanla ulvi nitelikte bir İslami alim olma vasfına nail olan Hacı Fehmi Erzincani hocasının ölümünün  ardından  nice  talebe yetiştirme  görevine   nail  olmuş  oldu.

Hacı Fehmi Erzincani’nin Siyasal Olaylardaki Rolü/Kudreti ve Tasavvufi İlim Başarısı 

Allah’ın varlığı ve birliği konusunda hocalarından aldığı geniş İslami fıkıh bilgisini kendinden sonra gelen talebe ve âlimlere de yayma fırsatı yakaladı.  Hayatını Peygamber sancağı etrafında şekillendiren âlim her adımda onu kendine örnek bir zat olarak görerek toplumu bu uğurda daha bilinçli bir şekilde İslam’a davet etme çağrısında bulunma kudreti gösterdi.  Sadece dini olarak ta değil, dönemin Osmanlı- Rusya arasında çıkan 93 Harbine atıf yaparak âlim,  her fırsatta talebeleri ile cepheye çıkmanın ehemmiyetini de göstermiş oldu. Bu sayede alim silah,elbise,teçhizat,edevat olmadan  cepheye giden  tüm din kardeşlerine   talebeleri  ile  yardım destek ekibi  kurarak  adeta   birlik  timsali   yumağı  elde etti  .Halka  peygamber efendimizin  yüce  ve  güzel ahlakından   örnek  ve öneriler sunarak  düşman  hattında  onlara mücadele  ve Allah  bilinci  aşılamasa olağanüstü  bir kudret  gösterme  bilinci yakaladı.

Mektebi olmayan köylere talebeleri vasıtası ile para toplar ilim yolunda duyarlı ve eşsiz nitelikte âlim olma bilimci ile hareket ederdi. Askerlere daima sabırlı ve imanlı bir şekilde hareket etmeleri için onlara tavsiyelerde bulunur her adımda İslami tefsir ilmi çerçevesinde bir dini hoş görü bilinci ile topluma yön vermiş olurdu. Gedikler muharebesinde de muazzam bir alim olma vasfı ile askerlere verdiği  manevi  kalp desteği  ve başarısı  onun ne kadar tasavvufi  yönü gelişmiş bir alim  olarak etkinlik  gösterdiğinin  bir kanıtıydı.  Gece kıldığı teheccüt namazları, ibadet yoğunluğu ve İslam’ın emrettiği olay ve duygulara olan hassasiyeti ile Hacı Fehmi Erzincani özelikle dini ve siyasi nitelikli çalkantılı zamanların aranılan faziletli, bilgin ve kâmil velisi olarak tasavvufi ilim gelişimine son hız devam etti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir