Hasen bin Ziyad Kimdir? Eserleri ve Hayatı

Hanefi mezhebine mensub olan Hasen bin Ziyad fıkıh alimlerindendir. İmam-ı azam Ebu Hanife tarafından yetiştirilmiş olan talebelerdendir. Aslen Medinelidir ve Kufe’de 734 senesinde doğmuştur.

Küçük yaşından itibaren ilim öğrenmeyi kafasına koymuştur. Ebu Hanife’nin tedris halkasında bulunmuş, dini ilimler konusunda bilgisini ilerletmiştir. Bu dönemde para kazanmak için de inci satmaya başlamış ve bu sebeple de el-Lü’lü’i lakabıyla tanınmıştır. Aynı dönemde İbn Cüreyc’den de hadis dersleri almıştır. Uzun yıllar boyunca ilim öğrenmiş, kendisini bu konuda oldukça geliştirdiği için de müctehidlik mertebesine yükselmiştir. Oldukça zeki olması sebebi ile her yerde parmakla gösterilir ve tanınırdı.

Uzun yıllar boyunca yüzlerce talebe yetiştirmiştir. Kufe’de ikamet ettiği uzun yıllar sonrasında Bağdad’a yerleşmiştir. Burada kendisine kadılık görevi verilse de Hasen bin Ziyad bir süre sonra bu görevinden istifa etmiş ve kendisini İslamiyet hakkında ilimler öğrenmeye ve öğretmeye adamıştır.

Hasen bin Ziyad’ın Son Yılları

Hasen bin Ziyad’ın son yılları da ilk yılları gibi ibadetle meşgul olmakla ve Allah korkusu içerisinde geçmiştir. Kendisi aldıklarından hizmetçilerine de alır, yediklerinden hizmetçilerine de yedirirdi. Ömrü boyunca sürekli sadaka ve zekat verir, fukarayı sevindirirdi.

Tüm gün boyunca ibadet eder, ibadetleri dışında talebeler okutur ve zor meselelerle meşgul olurdu. Cemaatin ve talebelerinin sorularını sürekli olarak sohbet meclislerinde bulunarak yanıtlamaya çalışırdı. Gece saatlerinin üçte birinde ya da ikisinde uyurdu ki hemen kalkıp ibadetine başlardı.

Hasen bin Ziyad isimli bu büyük alim, 819 senesinde Kufe’de vefat etmiştir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir