Hatibi’nin Hayatı

Hasen bin Ali ismiyle bilinen büyük İslam alimlerinden olan bu zâd, Şafii mezhebine mensuptur ve Şafii alimlerden biri olarak kabul görür. Tüm dini ilimler hakkında dersler aldıysa da kendisini özellikle fıkıh alanında geliştirmiştir. 761 senesinde, Miladi olarak 1360, Ebyürd ilinde dünyaya geldiği bilinmektedir.

Lakabı Hüsameddin olan Hatibi’nin dedeleri Serahs vilayetinden gelmiş Ebyürd vilayetine yerleşmiştir. Babasına Hatib denilmesi sebebiyle kendisine de Hatibi denilmiştir. Çok küçük yaşta iken büyük alimlerden dersler almaya başlamıştır. Babası, onun akli ilimleri bir kenara koyup dini ilimlere ağırlık vermesini; dini ilimler hakkında çokça ayrıntılı bilgilere sahip olduktan sonra akli ilimlere dönmesini istemiş; Hatibi de babasının isteğini kırmamıştır.

Doğu vilayetlerindeki İslam alimlerinin derslerine katılmış, çok büyük olan alimlerden istifade ederek dini ilimleri öğrenmiştir. 783/1381 senesinde Bağdad vilayetine göç ederek fıkıh ilmini buradaki alimlerden öğrenmeye devam etmiştir. 793/1391 senesinde Horasan vilayeti üzerinden Hac vazifesini yapmak üzere kutsal şehirlere gitmek istese de bu mümkün olmadı ve Horasan’da bir müddet ikamet etmek zorunda kaldı. Burada Sahih Müslim’i okuma imkanı buldu ki bu kitap en kıymetli hadis kitaplarından biridir. Horasan’da konaklamasının ardından ise Kazvin vilayetine geçti. Hem burada hem de sonradan göçtüğü Isfahan vilayetinde pek çok alimden dersler almayı ihmal etmedi. Isfahan’da özellikle matematik ve astronomi dersleri aldı ve Tezkire kitabını okudu. Ardından sırasıyla Buhara, Semerkand ve Türkistan’a geçti. Buralarda bulunduğu dergahlarda yaşıtlarından hep önde oldu ve hocaları tarafından parmakla gösterildi.

Hatibi’nin Son Yılları

Hatibi’nin son yılları 784/1382 ve 814/1411 senelerinde iki kez olmak üzere Hac vazifesini yerine getirmesiyle başladı. Son vazifesinden sonra bir müddet Zebid’de konakladı. Zebid vilayetinin ileri gelen kişilere ona çokça hürmet gösterdi. Ardında Ta’iz iline geçti. Burada 816/1413 senesinde rahatsızlandı ve kısa bir süre sonra da vefat etti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir