Hayderi-zade İbrahim Fasih Efendi Kimdir? Eserleri ve Hayatı

Hayderi-zade İbrahim Fasih Efendi 1236 senesinde Bağdat’ta dünyaya geldi. Bağdat bölgesinde ünşü olan Hayderi ailesinin bir ferdiydi. Öğrenimi hakkında bilgi olmasa da bu bölgede dersler aldığı tahmin edilmektedir. İlim öğreniminin ardından Mevlana Halid Hazretleri tarafından Bağdat’ta ilim öğretmekle ve insanları İslam’a yönlendirmekle vazifelendirildi. Hayatını genelde bu bölgede geçiren İbrahim Fasih Efendi hayatı boyunca yalnızca birkaç defa bulunduğu bölgeden dışarı çıkmıştır ve bu çıkışlarında da ya babasından ya da hocalarından izin almıştır. Seyahatleri sırasında diğer bölgelerde ve kendi konakladığı vilayette yüzlerce ilim öğrencisine ışık olmuş, hayatında bildiği her şeyi onlara aktarmıştır.

İbrahim Fasih Efendi hayatı boyunca bir müddet Haremeyn kadılığı görevinde de bulunmuştur. Müderrislik görevinde olduğu kadar kadılık görevinde de takvası, ilmi, güzel ahlakı ve güzel dili sayesinde insanları büyülemiştir. Sufilerle bulunduğu ortamlarda tasavvufa da ilgi duyan İbrahim Fasih, kısa sürede tasavvufun yüksek makamlarına erişti.

Hayderi-zade Seyyid İbrahim Fasih Efendi ömrü boyunca onlarca eser kaleme almıştır. İlmi, ahlaki, tasavvufi konuları işlediği bu eserleri günümüzde Ortadoğu sınırlarında pek çok kütüphanede sergilenmektedir. Bu eserlerinden yaklaşık 30 adet olduğu bilinmektedir ve bazılarının ilk baskıları da İstanbul’da yapılmıştır.

İbrahim Fasih Efendi’nin Son Yılları

İbrahim Fasih Efendi’nin son yılları da hayatı gibi Bağdat’ta, ilim öğretme yolunda geçmiştir. Efendi, 1299 senesinde burada vefat etmiştir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir