Hennad Bin Seri Kimdir? Eserleri ve Hayatı

Hennad bin Seri isimli alim, Kufe’de doğduysa da doğum yılı tam olarak bilinmemektedir. Hadis alimliği görevini üstlenmiş olsan Seri’nin takma adı Ebû Serî’dir. 243 senesinde Rabî-ul-evvel ayında hayatını kaybetmiştir.

Hennad bin Seri‘yi tanıyanların anlattıklarına göre ömrü boyunca dünya hayatına hiçbir şekilde tamah etmemiştir. Sürekli ilimle meşgul olup her türlü haramdan kaçınır ve ilmiyle ilgilenir başka bir şeyle ilgilenmezdi. Çoğu âlimden ilim öğrendi. Onlardan öğrendiği bilgileri alıp Kitâb-üz-zühd adlı bir kitap haline getirdi. İsmail bin Iyâş ile Şüreyk bin Abdullah ve ikisinden eğitim alanlarla beraber Ebû Sa’îd-ül-Eşec gibi bir sürü alimden ilim alıp, hadîs-i şerîf rivayeti yapmıştır. İmâm-ı Müslim, Tirmizî, Nesâî, İbn-i Mâceve Ebû Zür’a ve İmâm-ı Buhârî, Hennâd bin Serî’den ilim öğrenip, hadîs-i şerîf rivâyet ettiler.

Hadîs ilimindeki ustalığını bilen çok alim vardı. Kûfe’de hangi âlimin rivâyetlerine yer verelim sorusu belli kişilere sorulduğunda anında o kişiler sizin Hennâd bin Serî’ye yapışmanız gerekir cevabı almışlardır.

Hennad bin Seri Hakkında

Ahmed bin Seleme Nişâbûrî Hennâd bin Serî’yi şöyle anlatır: Hennâd sürekli ibadet ederdi ve sürekli ağlardı. Kur’ân-ı Kerîm okuduktan sonra abdest almaya gidip ardından mescide gitti. Öğleye kadar namaz kıldı. Birlikte mescide indik. Namazdan sonra evine dönüp tekrar abdest alıp mescide gelip bize imâmlık yaptı ve namaz kıldırdı. İkindi vaktine girene kadar yanında kimse olmadan tek başına namaz kıldı. Yüksek sesle Kur’ân-ı Kerîm’i okuyup yine yüksek sesle uzun süre ağlardı. İkindi vaktinde tekrar bize imâmlık yapıp bize namaz kıldırdı. Sonra eline Kur’ân-ı Kerîm alıp okumaya devam etti ve akşam vakti girene kadar devam etti. Komşularından bazılarına ibâdette ne sabırlı kimse dedim ve komşuları bu onun sadece gündüz ibâdeti sen onu bir de gece ibâdet ederken gör dedi. Asla eğlenmedi ve eğlenmedi sadece ibadet edip ilim öğrendi ve Kûfe’nin Garîbi olarak anılırdı. Hennad bin Seri hakkında anlatılanlar daima iyi yöndedir.

İbadetten ve ilimden asla başını kaldırmamıştır ve dünyevi işlerden, haramdan tamamen uzak durarak ömrünün sonuna kadar bu şekilde yaşamıştır. İbadet konusunda asla eksik etmeyen biridir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir