Abdurrahman Arvasi hayatı Van’ın Bahçesaray ilçesinde yer alan Arvas köyünde karşılamıştır. Doğum tarihi tam olarak bilinmese de 18. yüzyılda yaşadığı bilinmektedir. Babası Seyyid Abdullah o doğmadan önce vefat ettiği için annesi tarafından büyütülmüştür ve annesi eğitimine çok önem göstermiştir. Küçük yaşta eğitime başlamış olan Abdurrahman Arvasi 7 yaşına geldiği zaman Arapça diline ve Arapça ilim eserlerinin bir kısmına vakıf olmuştu. Bir süre sonra babasının öğrencileri ona gelip ders almaya başlamıştır. Arvas ve Hoşab’da olmak üzere toplam 2 medrese ile 2 dergah açtı. Dönemin Osmanlı Padişahı İkinci Mahmut Han’ın da dikkatini çekmiş ve padişah emeklerini takdir etmişti. Padişahın ndan duasını istediği ve bazen hediyeler gönderdiği de söylenenler arasındadır.
Anadolu İslam alimi olan Abdurrahman Arvasi^nin Seyyid Tahir ,Seyyid Molla Abdullah, Seyyid Molla Lütfullah, Hacülharemeyn, Seyyid Molla Efendi, Seyyid Molla Ubeyd, Seyyid Molla Abdülhamid, Seyyid Molla Muhammedzade ve Seyyid Şeyh Muhammed adında oğulları bulunmaktadır. Oğulları ve torunları Abdurrahman Arvasi’nin ne kadar önemli bir insan olduğuna dair bilgi verirlerdir.
Abdurrahman Arvasi’nin Yazdığı Eserler
Abdurrahman Arvasi eserleri bulunmamaktadır. Kendisinin sadece dönemin paşa ve beylerine yazdığı mektupları olduğu bilinmektedir. Bunun dışında yazılı bir eser bırakmamıştır. Abdurrahman Arvasi kehanetleri ve kerametleri ile ünlü biridir. Örneğin; uzun zaman yağmur yağmadığı zaman Abdurrahman Arvasi’nin mezarındaki taşı alıp suya soktukları zaman yağmur yağarmış. Bir diğer örnek onu tanımayan ve bilmeyen kişilerin rüyasına girip yol göstermesidir. Bu kişiler daha sonra gelip Abdurrahman Arvasi’nin mezarını ziyaret edermiş. Daha önce askerler, memurlar ve daha birçok insan Abdurrahman Arvasi’yi rüyasında gördüğü için türbesini ziyarete gelmiştir. Darda kalan müslümanların yardımına koştuğu da eşi tarafından belirtilmiştir.