Hüseyin Hilmi Işık Kimdir? Eserleri ve Hayatı

Hüseyin Hilmi Işık 1911 Eyüp’te Dünyaya gelmiştir. İlköğrenimin ardından Reşâdiye Numune Mektebi ve askerî liseden mezun olduktan sonra Askerî Tıbbiye’ye girmiştir. 1929’da Eyüp’te Kâşgarî Tekkesi’nin son postnişini Nakşibendî-Hâlidî şeyhi Abdülhakim Arvâsî ile tanışması hayatında bir dönüm noktası olmuştur.

Tıbbiyenin ikinci sınıfına geçtiğinde şeyhinin tavsiyesi üzerine tıbbı bırakıp eczacılık tahsil etti. Ardından yine Arvâsî’nin tavsiyesiyle Fen Fakültesi Kimya Şubesi’ne kaydoldu ve 1936’da burayı bitirdi. Mamak’ta on yıl kadar bir fabrikada kimya mühendisi olarak çalıştı. Bu dönemde İmâm-ı Rabbânî ve oğlu Muhammed Ma‘sûm’un Mektûbât’larının Müstakimzâde Süleyman Sâdeddin tarafından yapılan tercümelerini okuyup bütün mektupların özetini çıkardı. İstanbul’a bir gidişinde bunları Arvâsî’ye gösterdi ve onun takdirini kazandı. Eylül 1943’te önce İzmir’de, daha sonra Ankara’da zorunlu ikamete tâbi tutulan ve 27 Kasım’da burada vefat eden Arvâsî’nin son günlerinde hep yanında bulundu.

1970’te Hakikat gazetesinin yayımlanmasına öncülük etti. Bu gazetede yine Arvâsî’nin müridi olan Necip Fazıl Kısakürek ile siyasî polemiklere girişti. Damadı Enver Ören 1972’de onun dinî görüşlerini ve siyasî tercihlerini yansıtan Türkiye gazetesini çıkarmaya başladı. Daha sonra da inşaat, finans, ekonomi ve medya alanlarında faaliyet gösteren İhlas Holding’i kurdu. 26 Ekim 2001 tarihinde hayatını kaybeden Işık, Eyüpsultan Mezarlığı’na defnedildi.

Hüseyin Hilmi Işık’ın Etkilendiği Dinî İlimler

Hüseyin Hilmi Işık’ın etkilendiği dinî ilimler sahasındaki tercihlerini ilk defa 1956 yılında M. Sıddık Gümüş takma adıyla basılan Tâm İlmihâl: Seâdet-i Ebediyye adlı kitabında bir araya getirmiştir. Eserde radyodan Kur’an veya ezan dinlemenin câiz olup olmadığı gibi modern konulara da temas edilmiştir. Eserin modern bir yönü de Işık’ın Fransızca’dan tercüme ettiği perhiz reçeteleridir. Bu arada tanınmış Selefî reformculardan Muhammed Abduh ile Cemâleddîn-i Efgānî’nin bilhassa masonlukları üzerinde durmuştur. Türkçe bakımından bozuk ifadelere rastlanan eserde “eskiyi muhafaza” adına alışılmamış, çok yadırganan bir imlâya yer verilmiştir.


Hüseyin Hilmi Işık’ın Bazı Eserleri Şunlardır: 

 

Hüseyin Hilmi Işık’ın etkilendiği dinî ilimler sayesinde ve almış olduğu eğitimler sayesinde bazı önemli eserler yazmıştır. İşte o eserler:

Tâm İlmihâl: Seâdet-i Ebediyye

Ehl-i Sünnet Yolu

Dinde Reformcular

Alevîye Nasihat

İslam’ın İç Düşmanları

Vehhâbîlere ve Mezhepsizlere Karşı Vesikalar

Mısırlı Bir Din Adamının Din Düşmanlığı

Aldanmayalım

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir