Abdurrahman bin Amr bin Sarûan döneminde Suriye’nin en önemli İslam alimleri arasındaydı. Ebû Zur’a adıyla da bilinmektedir. Hadis alimleri arasında önemli bir yere sahiptir.
Abdurrahman Arvasi’nin Hayatı
Abdurrahman bin Amr bin Sarûan hayatı hakkında çok az bilgi bulunmaktadır. Doğum tarihi hakkında bilgi bulunmamakla beraber doğum yerinin Şam olduğu düşünülmektedir. Ebu Nuaym, Ahmed bin Hâlid el-Vehbi ile Havze bin Halife dışında Ebu Süleyman bin Harb ve Muhsir el-Gassani gibi alimlerden okumalar yapmıştır. Ebu Abbas el-Esam, Ahmed bin Hanbel ile Yahya bin Main’in öğrencisi olduğu ve Ebu Davud, Taberani, Tahavi ile Ebu Said gibi alimlerin Abdurrahman bin Amr bin Sarûan’ın ilminden faydalandığı söylenmektedir. 893 yılında (hicri takvime göre 280) şu anki Suriye sınırında bulunan Şam’da vefat etmiştir. Şam’a defnedildiği düşünülmektedir.
Nakşibendi tarikatına bağlı olduğu düşünülmektedir. Nakşibendilikte birçok kol bulunmakatdır. Her kolun farklı lideri bulunur. Kollara göre düşünce biçimi de değişebilmektedir. İsmin kaynağının Şah-ı Nakşibendi olduğu düşünülmektedir. Nakşibendilikte 11 kural temel alınmaktadır. Bu temel kurallara göre yaşayışlarını şekillendirektedirler. Abdurrahman bin Amr bin Sarûan’ın mezhebi hakkında tam bilgi olmasa da rivayet ettiği alimlerden dolayı nakşibendi tarikatından olduğu düşünülmektedir. Dönemde nakşibendilik çok görülen bir tarikattı. Hatta Rusya, Mısır, Çin ve Hindistan gibi ülkelerde de nakşibendilik görülmüştür. Nakşibendilik şu anda da yaygın olan bir topluluktur.
Abdurrahman Arvasi’nin Yazdığı Eserler
Abdurrahman bin Amr bin Sarûan eserleri hakkında bilgi bulunmamaktadır. Başka kaynaklar aracılığıyla tarih ve hadisler üzerine eserleri olduğu bilinmektedir. Hadis ilminde çok yüksek bir seviyeye geldiği de bilinmektedir. Bu kadar ilim ve bilgiye rağmen Abdurrahman bin Amr bin Sarûan hakkında bilinenler bu kadardır.
Şam
Abdurrahman bin Amr bin Sarûan’ın vefat ettiği şehir olan Şam her zam İslam ilminin merkezlerinden biri olmuştur. Kelime anlamı yasemin şehridir. Şehir şu an Suriye sınırları içerisinde yer almaktadır ve ülkeye başkentlik yapmaktadır. Dünya üzerinde en fazla kültürel ve tarihsel yapıya sahip şehirlerden biridir. Şam aynı zamanda İbn Nefis, I. Abdurrahman, el-Dimeşki gibi ünlü ilim insanlarına da ev sahipliği yapmıştır.