Huzeyfetül Meraşi Kimdir? Eserleri ve Hayatı

Huzeyfetül Meraşi yaklaşık olarak 8 ve 9. yüzyıllarda yaşamış tanınan bir kişi olarak bilinmektedir. Adı Huzeyfe olarak kabul edilmişitir. Lakabı ise Sâdüddîn olarak bilinmektedir. Huzeyfetül’ün babası Katâde’dir ve Şam civarında Mer’aş denilen kentte Mer’aşi nisbesi olarak ünlü bir hale gelmiştir. Aynı zamanda İbrâhim bin Edhem hazretlerinin talebelerinden olarak bilinir. Doğum tarihi tam olarak bilinmeyen Huzeyfetül 822 yılında hayatını kaybetmiştir. Nakli ve akli ilimlerde oldukça yüksel mevkide âlim olmuştur. Hızır aleyhisselamın işaretleri ile İbrâhim bin Edhem’in huzuruna çıkmıştır. Daha sonralardan tasavvuf yolunda ilerlemiştir. İlerleyen zamanlarda İbrâhim bin Edhem Huzeyfetül’e tasavvuf yolunda hırka giydirmiştir.

Huzeyfetül Meraşi Ve Hayatından Bir Kesit

Huzeyfetül Merâşî hayatı boyunca Allahü teâlâdan olan korkusu nedeni ile çok ağlayan bir kişi olarak bilinmektedir. Huzeyfetü’l-Mer’âşî yine bu şekilde aglamakta olduğu bir dönemde yanına gelen bir kişi gelmiştir ve ona  “Bu şekilde ağlayıp sızlamana, ızdırap halinde olmana neden olan şey de nedir böyle? Yoksa Allah’ın Rahîm, çok merhâmetli, Gafur ve Kerîm olduğundan haberin yok mu?” diye sual etmiştir.  Bu sualin hemen ardından Huzeyfetü’l-Mer’âşî; “Allahü teâlâ; “Bir fırka Cennet’te, bir fırka Cehennem’dedir.” demiştir. Ben bu iki fırkanın hangisindeyim ve bunu bilmiyorum bu ağlama nedenim tam olarak bu demiştir. Daha sonra o kişi Huzeyfetü’l-Mer’âşî’ ye sen daha kendi halini bilmezken başka insanlara nasıl yol gösteriyorsun diye sormuştur ve Huzeyfetül birden kendini kaybederek bayılmıştır. Kendine geliği zaman ise “Ey Huzeyfe! Biz seni dost edindik, kıyâmet günü seni Cennetliklerden olarak hasredeceğiz.” Diyen bir ses duymuştur. Daha sonra Merâşî’nin duymuş olduğu bu hoş ses mecliste bulunup Müslüman olmayan 300 kişiyide etkileyerek Müslüman yapmıştır.

Huzeyfetül Meraşi ve Eserleri

Huzeyfetül Meraşi hayatı boyunca eğitim alarak ve insanlara yol göstererek yaşamıştır. Bunların yanı sıra birçok eserde ortaya çıkarmış ve bu çıkarılan eserler içinde oldukça işe yarar dini bilgiler bulunmaktadır. Önemli bilgilerin bulunduğu bu eserlerden bazıları aşağıda sıralanmıştır.

Huzeyfetü’l-Mer’âşî’ ye ait eserlerden bazıları:

–  İslâm Âlimleri Ansiklopedisi
–  Sefînetü’l-Evliyâ
–  Tabakâtü’l-Kübrâ
–  Tam İlmihâl Seâdet-i Ebediyye
–  Sıfâtü’s-Safve

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir