Abdurrahman Bin İbrahim Kimdir? Eserleri ve Hayatı

Abdurrahman bin İbrahim yani tam adı ile Ebu Said Abdurrahman bin İbrahim b. Amr Duhaym el- Kureyşi ed-Dımaşki miladi 786 yılında doğmuştur. Hadis rivayet edenler arasında hatırı sayılır bir öneme sahiptir. Dönemin ilim açısından önemli şehirlerinde eğitim almış ve hadis ilminde en üst seviye olan Hafızlık seviyesine yükselmiştir. Hadis ilminin yanı sıra Fıkıh ilminde de ilerlemiş ve kadılık görevinde bulunmuştur. Duhaym ismi lakabı olmakla birlikte kaynaklarda bu isimle anılmaktan çok hoşlanmadığı yer alır. Vefatı miladi 859 senesine rastlayan Abdurrahman bin İbrahim bugünkü Filistin toprakları olan Remle şehrinde vefat etmiştir.

Âlimin Hayatı

Abdurrahman bin İbrahim aldığı lakabı ne sebeple aldığı tam olarak bilinmiyor. Âlimin hayatı ilim öğrenmekle ve öğretmekle geçmiştir. Bunun için devrin önemli ilim merkezleri olan Mısır, Bağdat, Hicaz, Basra, Kufe gibi şehirlere seyahat etmiştir. Hadis başta olmak üzere kıraat, nesep ve fıkıh ilmini hakkı ile öğrenmiştir. İlim aldığı hocalar; Süfyan b. Uyeyne, Velid b. Müslim, Ebu Mushir gibi önemli İslam âlimleridir. Bu hocalardan aldığı bilgileri daha sonraki döneme aktarmıştır. Önemli hadisleri ravi olarak hadis âlimlerine nakletmiştir. Hadis naklettiği âlimler; Buhari, İbn Mace, Zühli, Ebu Davud, Müslim, er-Razi, Baki b. Mahlet gibi önemli İslam âlimleridir. Ayrıca kendisinden yaşça büyük olmasına rağmen Ahmed b. Hanbel, Ebu Davud, Ebu Hatim, Nesai, Darekutni gibi âlimlere dersler vermiştir. İslam dünyasında referans alınan önemli bir âlim olarak hayatını sürdüren Abdurrahman bin İbrahim gittiği şehirlerde ilminden dolayı pek çok kişi tarafından hürmet ve itibar görmüştür.

Yaşadığı Olaylar

Yaşadığı olaylar denildiği zaman ilk göze çarpan olay Bağdatlılar tarafında kabul görmediği dönemdir. Abdurrahman bin İbrahim Emevi taraftarı olması nedeni ile bir dönem Bağdatlılar kendisini referans kabul etmedi. Ancak daha sonraki dönemlerde tekrar hadis rivayetine devam ettiler. Fıkıhta devrin önemli âlimlerinden birisi olan Evzai’nin görüşlerini benimsemiş olan Abdurrahman bin İbrahim başta Ürdün ve Filistin olmak üzere Remle ve Taberiye şehirlerinde uzun yıllar kadılık yapmıştır. Kadılık görevini sürdürürken dönemin halifesi Mütevekkil-Alellah onu kadılkudat yani kadıların başı ilan etmiştir. Bu görev kendisine bildirildikten sonra Mısır’a hareket etmek için hazırlıklara başlayan Abdurrahman bin İbrahim Mısır yolculuğuna çıkamadan Filistin topraklarında bulunan Remle şehrinde vefat etmiştir. Şam’da bulunduğu dönemde şehrin en önemli hadis âlimi olarak anılmıştır. Pek çok hadis âlimi onun hadislerinin güvenilir olduğunu ve önemli bir kaynak olduğunu belirtmiştir. Yaşadığı olaylar arasında önemli bir yere sahip olan Emevi taraftarı olmasındaki olay şu şekildedir; hadislerde yer alan ‘’fie-i bağiye’’ isminin Dımaşk halkı olduğu bazı kimseler tarafından belirtilmiştir. Ancak Abdurrahman bin İbrahim bunu söyleyen kişinin bir fahişe çocuğu olduğu şeklinde hakarette bulunmuştur. Bunun üzerine devrin önemli ilim merkezlerinden olan Bağdat bir müddet âlimin görüşlerinden faydalanmayı bırakmıştır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir