İbn Merzûk El-Hafîd Kimdir? Eserleri ve Hayatı

766 (1364) yılında Tilimsan’da dünyaya geldi. İbn Merzuk el-Hatib bu alimin dedesidir. Eğitim hayatına Tilimsan’da başladı. Tilimsan’da birçok alimden ders görmüştür. Babası, dedesi ve amcası da alim olduğu için ilim konusunda iyi bir eğitim fırsatı vardı. Said el-Ukbani, Ebu İshak el-Masmudi gibi hocaları oldu. Ebü’l-Hasan gibi alimlerden ders görmüştür. Ayrıca Eşheb el-Gumari ve Ebu Muhammed Abdullah b. Şerif et- Tilimsani gibi hocaların derslerine katıldı. İbn Merzûk el-Hafîd ilim tahsil etmek için Fas ve Tunus’a gitti. Ebu zeyd el-Mekkudi’den eğitim gördü. 790 (1388) senesinde hacca gitti. 819 (1417) yılında ikinci kez hacca gitti. Bu yolculuğunda Kahire’ye uğradı ve birçok ilim adamının derslerine girdi.

İbn Merzûk el-Hafîd Hazretleri

İbn Haldun, İbn Hacer el-Askalani ve Firuzabadi gibi alimlerden icazet aldı. Muhibbüddin İbn Hişam ve Siracüddin Ömer b. Reslan el-Bulkini gibi önemli alimlerden onay aldı. Hafız Zeynüddin el-Iraki, Siracüddin ve İnbü’l-Mülakkın gibi ilim adamlarının sohbetlerine dahil oldu. Nureddin el Heysemi ve Ebu Tahir İbnü’l-Küveyk gibi hocalardan eğitim aldı. Bedreddin İbnü’d Demamini ve Ebu Abdullah el-Haffar gibi ileri gelen ilim adamları ile tanıştı. Ebu Muhammed İbn Cüzeyn el-Kelbi, Ebu Zür’a el-Iraki ve Ayni gibi ilim adamları ile görüştü. İbn Allak ve İbnü’l-Haşşab gibi isimlerin derslerine girdi. İbn Merzûk el-Hafîd hazretleri birçok ilim alanında dersler aldı. Zekri et-Tilimsani gibi isimlere dersler verdi. Ebu Abdullah et-Tenesi, Nasr ez-Zevavi gibi âlimler okuttu.

Alim İbn Merzûk el-Hafîd

842’de (1439) Tilimsan’da öldü. Dedesi gibi ilim konusunda ileri olması ile tanındı. Zeki, hitabetli ve alim biri olarak kabul edildi. Maliki mezhebi fıkıh alanında oldukça bilgiliydi. Zor meseleleri açıklamada başarılıydı. Güzel ahlakı ile de insanların beğenisini kazanmıştı. Alim İbn Merzûk el-Hafîd birçok unvan ile anıldı. Hafız, hüccet ve şeyhülislam olarak tanındı. Öğrencilerine Maliki mezhebi fıkhı üzerine eğitimler verdi. Ebü’l-Ferec b. Ebu Yahya eş-Şerif et-Tilimsani gibi öğrenciler yetiştirdi. “el-Camiʿu’ṣ-ṣaḥiḥ”i yazdı. Ancak bu eser yarım kaldı.  Birçok eseri şerh etmiş ve kendine ait eserler yazmıştır. Kafiye ve aruz hakkında kitaplar yazmıştır. Yahya b. İdris el-Mazuni ve Ebü’l-Hasan el-Kalesadi kendisinden ders aldı. İbn

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir