İbn Nâsırüddin Kimdir? Eserleri ve Hayatı

777’de (1375) Dımaşk’da dünyaya geldi. Hamevi olarak da isimlendirilir. İbn Nâsırüddin henüz küçükken Kur’an’ı ve pek çok ilim kitabını ezberledi. Alimlerden dersler gördü ve farklı dersler aldı. Ahmed b. Yusuf el-Banyasi’den dil dersleri aldı. İbn Hatibüddehşe’nin fıkıh eserlerini okudu. Ömer b. Reslan el-Bulkini’nin kitaplarından yararlandı. Ba’lebek şehrine gitti. Mekke gitti. Halep’e de giderek eğitim aldı. İbn Hatib en-Nasıriyye’den ders gördü. Cemaleddin İbn Za-hire’den farklı dersler aldı. İbn Hacer el-Askalani ile ilim konusunda çalıştı. Ebu Hüreyre b. Zehebi ve Muhammed b. İbrahim el-Münavi gibi hocalardan eğitim gördü. Eşrefiyye Darülhadisi’nde öğretmenlik yaptı.

İbn Nâsırüddin Hazretleri

”et-Tercrḥ li-hadrsi ṣalati’t-tesbih” isimli bir eser ortaya koydu. İbn Nâsüriddin hazretleri ahlaklı ve dini bütün biri olarak tanındı. İlim ile uğraşmaktan keyif aldı. Öğrenci yetiştirdi ve eserler yazdı. Çevresindekiler ve dönemim alimleri tarafından takdir edilen bir kişi oldu. Zekası ve ilmi ile de insanlara yol gösterdi.

  • eṭ-Ṭılbetü (et-Taʿlîḳatü)’l-laṭîfe bi-ḥadîs̱i’l-beḍʿati’ş-şerîfe
  • el-Lafẓü’l-mükerrem bi-fażli ʿâşûrâʾi’l-muḥarrem
  • Meclis laṭîf yeteʿalleḳu bi-ḫatmi’l-Buḫâriyyi’ş-şerîf
  • Meclis fî fażli yevmi ʿarefe. Mektebetü’l-Haremi’l-Mekkî’de (

Kendisi ilim adamları ile dostluklar kurdu. İnsanlar tarafından sevilen bir zat oldu. Eserleri ile de sonraki nesillere yardımcı olmuştur. Kaynak niteliğinde kitaplar neşretmiştir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir