Büyük İslam dini evliyalarından olan Abdurreşid Sahib Faruki, esasında İmam Rabbi’nin soyundandır. 1237’de dedesinden çok uzak diyarlarda, Hindistan’daki Luknov bölgesinde dünyaya gelmiştir.
Abdurreşid Sahib Faruki Hayatı
Abdurreşid Sahib Faruki hayatı adeta dine adanmış bir hayattır. Faruki, 7 yaşında küçücük bir çocuk iken evliya dedesi Ebu Said Müceddidi’den dini ilimler dersleri almıştır. Bu dersler o kadar etkili olmuştur ki henüz 10 yaşında iken Faruki, Kur’an’ın hepsini ezberlemiştir. Abdurreşid Bey yalnızca dedesinden değil, dönemin ünlü alimlerinden de hadis, nahiv, sarf, akli ilimler dersleri almıştır. Bu da demek oluyor ki kendini hemen hemen her alanda geliştirmiştir.
Abdurreşid Sahib Faruki 20 yaşına geldiğinde dedesinin sohbet ortamlarında yetişmiş biri olmuştur. Sohbetlerde gösterdiği bilge kişiliği ve tevazusu sayesinde Şahı Nakşibend Buhari’den icazet almıştır. İcazetinin ardından da yine alimlerin sohbet dergahlarında yetişmeye devam etmiştir. Bu sohbetlerde birçok mezheple tanışmış ve bu mezhepleri de çok iyi öğrenmiştir.
20 yaşından sonra ise tasavvuf ilmine merak sarmış ve pek çok alimden tasavvuf öğretileri almıştır. Bir süre sonra derslerine ara verip Hac vazifesini yerine getirmek için Mekke ve Medine’yi ziyaret etmeye karar vermiş, 1256’da Hac şehrine doğru yola çıkmıştır. Hac vazifesinden sonra Medine’ye de giden Abdurreşid Sahib Faruki, sonrasında Delhi’ye döndü. Buradaki akrabalarını topladı ve birlikte Arabistan’a göçtüler. Ailesi Mekke’ye yerleştikten sonra Faruki, bir süre burada kalmıştır. Ardından Medine ve Taif’te ikamet etmiştir. Babasının vefatı sonrasında da Mekke’ye tamamen yerleşmiş ve babasının “doğru yolu gösterme” görevini üstlenmiştir. Mekke’de kaldığı dönemde pek çok talebe yetiştiren Faruki, oğlu Şah Muhammed Masum-i Ömeri’nin yetişmesinde de büyük rol oynamıştır.
Abdurreşid Sahib Faruki’nin Son Yılları
Abdurreşid Sahib Faruki’nin son yılları da gençlik yılları gibi geçmiştir. Son dönemlerini gençleri eğitmek, genç ve yaşlı pek çok kişiye doğru yolu göstermekle görevlendirmiştir kendini. Mekke’deki kürsüsünde pek çok konuda vaazlar vermiş ve sohbetler etmiştir. Hindistan’da doğan alim, Mekke’de 1287’de vefat etmiştir.
Abdurreşid Sahib Faruki’nin günümüzde bilinen herhangi bir eseri bulunmamaktadır.